Romania Curată

Culmea tupeului! Gabriel Oprea contestă verdictul de plagiat

Deși o comisie de specialitate, CNATDCU, a ajuns la concluzia că teza sa de doctorat este plagiată, fapt evident și prin simpla lecturare a textului, Gabriel Oprea contestă această decizie. Fostul vicepremier a depus o contestație la CNATDCU în legătură cu verdictul de plagiat, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei, citată de Agerpres.

La începutul lunii august, după ce CNATDCU a dat verdictul de plagiat, Oprea scria pe Facebook că în anul 2000 a scris lucrarea de doctorat ”respectând toate normele academice și legale în vigoare la momentul respectiv”.

„Nici îndrumătorul meu de doctorat, nici comisia care a decis acordarea titlului, nici Universitatea București, nimeni nu a avut ceva de obiectat la lucrarea respectivă. Repet, este vorba de anul 2000, când nu eram în politică, nu eram nici ministru, nici membru de partid, nici prefect și nici nu mă gândeam că voi urma un astfel de drum. Astăzi, la mai bine de 15 ani de când am susținut teza de doctorat, CNATDCU spune că aș fi plagiat în lucrarea respectivă. Nu știu dacă cei care au luat această decizie au verificat cu atenție care erau normele în vigoare acum 15 ani. La fel, nu știu dacă lucrarea a fost evaluată după normele și standardele de acum (diferite de cele din 2000) sau după standardele de atunci, pe care le-am respectat”, susținea Oprea la acea dată.

El preciza că, anul trecut, Consiliul Național de Etică a transmis în mod oficial că ”suspiciunile de plagiat nu se confirmă” în cazul său.

„Comisia de analiză a analizat această suspiciune de doctorat și a concluzionat că teza de doctorat a fost un plagiat în bună parte. Propune, de asemenea, în virtutea acestui fapt, retragerea titlului de doctor domnului Gabriel Oprea. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi”, declara președintele CNATDCU, acad. Viorel Barbu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Culmea tupeului! Gabriel Oprea contestă verdictul de plagiat

 1. ??????

  Ce o fi mai nelalocul lui, sa contesti o decizie a unei comisii atunci cand exista acest drept sau nu te asezi la o coada cam mare pe motiv ca esti persoana publica , incercand sa sari peste rand ?

  Reply
 2. Marks

  Mai intai explicatii acestui mincinos ce inseamna cuvintul „plagiat,copiat,drept de autor,proprietate intelecuala si furtul acesteia”.Dar el,marele general genial oricum nu va picepe nimic din toate acestea.Nu va pricepe cum de sa gasit cineva sa-l contrazica si sa-l declare hot si mincinos.Ca el mai sunt si altii.

  Reply
 3. ilidia

  S-ar parea ca verbul „a lectura” are mare succes la toti snobii (cititi prostii) tarii… Cat priveste doctoratul gen. Izmana ” el se jura ca nu fura, dar l-am prins cu rata-n gura”…

  Reply
 4. John

  Există şi posibilitatea ca generalul de ” 4 izmene” să aibă dreptate – dacă NU ŞI-A SCRIS-O (copiat-o) EL, pe bandă rulantă apărând cu numele „personalităţiilor ” viitoare toate lucrările „ştiinţifice” printre care şi a lui, este evident că habar nu a avut de ea şi de conţinutul ei (mai ales!) – singurul argument fiind acela expus de”autor” : „s-au respectat toate normele de atunci…bla, bla, bla…” Firesc să nu-şi amintească ce NU A SCRIS NICIODATĂ! El doar a beneficiat de pe urma titlului de doctor!!

  Reply
 5. eva

  Normal ca mege in instanta ca restul famigliei ! Poate da acolo de vre-un alt dottore , ca si el sau oricum indatorat care sa ne spuna ca noaprea e zi . Mariile LOR, imparatii goi au aflat de curand ce e plagiatul, ca orice repetenti, eu care am facut o scoala generala modesta din Bucuresti am aflat prin clasa a V-a, prin anii „70 de la marea doamna Dumitrescu , profesoara anonima de limba romana ce este , cat de dispretuita/condamnabila e aceasta actiune, cum arata, cine o practica etc.) !
  Cand e vorba de doctorate (prin care acel doctor isi asuma si un rol social si primeste si un statul social daca nu retribuit , oricum pozitiv, respectat de societate) cum sa te adresezi justitiei cand „proba”e la lumina zilei ?! Cum sa invoce orice bou care a facut (mai ales) dreptul faptul ca legea „nu interzicea pe atunci…”cand plagiatul a fost statuat de greci/romani prin anul 200 i.e.n.(de atunci exista dovezi scrise) !! Justitia poate doar sa medieze „pretul”deviatiei morale a celui incriminat eventual daca cineva cere daune !! A fost nevoie de cartiva ani si schimbarea unui guvern dar si mai multor ministrii ca sa facem un pas -timp in care radacina morala a cetatenilor a fost -si este si prin aceasta actiune-afectata grav !!
  Eu, Romania, jurnalistii alti cetateni stam in loc, irosim resurse de atatia ani pe acest subiect ca cred ca am facut o nevroza si ma enervez numai cand aud !

  Reply
 6. C.Sulla

  Cum sa crezi un astfel de om, care sustzine in mod implicit – atunci cand invoca asa zisa legislatzie specifica anului 2000 – ca a copia folosind procedeul copy-paste chiar si numai un paragraph din scrierea altuia, fara a-l cita correct si complet era legal in acel an. Revin cu precizarea ca sistemul academic din Romania a respins si condamnat plagiatul dintotdeauna, adica de cand exista universitatzi in Romania. Ce mai e de discutat aici ? Nerushinarea implicate de aceasta contestatzie este copy-paste preluata de la dottore V.V. Ponta. Sa le fie de bine !

  Reply
 7. Marius

  Sa nu uitam ce a facut Ponta: era judecat de o comisie, au dat verdict ca este plagiat, a doua zi s-a desfiinta comisia, au format alta noua (sau au dublat numarul de membri, am uitat) si noul verdict a fost NU, nu s-a plagiat. Si apoi, apare la Antena 3/Realitatea pentru a se vaita ca este atacat de basisti. Cam acesta este nivelul de cultura al votantilor psd, sau a unei mari parti … In conditiile astea, cum sa-i fie rusine lui Oprea ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *