Romania Curată

”Cu un euro putem asigura viitorul unui copil”

Asociația Voci pentru Democrație și Justiție (vedemjust.ro) a lansat proiectul „1 euro face diferența” al cărui scop este tipărirea și distribuirea către adolescenți a Manualului de Educație Juridică. Într-o primă fază VeDemJust a început demersurile pentru strângerea fondurilor necesare pentru 5.000 de manuale. Mai multe informații despre necesitatea acestui manual și a modului în care poți sprijini și tu campania în scrisoarea celor de la VeDemJust pe care o puteți citi mai jos.

***

Cu un euro şi tu poţi asigura viitorul unui copil!

CE FACEM NOI? Desfăşurăm acţiuni pentru a arăta cetăţenilor români că legea este făcută ca să fie respectată şi că numai cei care respectă legea pottrăiîn deplină libertate. Punem un mare accent pe educaţia copiilor.

DE CE ACEST PROIECT? În fiecare zi în România este trimis în judecată câte un inculpat care omoară un copil; un altul care agresează sexual un minor; încă unul care fură bunuri de la un minor sau îl tâlhăreşte. În fiecare an înregistrăm 200 de dosare cu minori care sunt loviţi sau răniţi fizic. Anual 75 de adulţi sunt trimişi în judecată pentru producerea de fotografii sau filme pornografice cu minori. În faţa instanţelor ajung anual peste 250 de dosare privind minori traficaţi. Părinţii divorţaţi evită plata pensiei de întreţinere datorată minorilor în peste 500 de cazuri anual. Zilnic sunt trimişi în judecată cinci minori pentru comiterea infracţiunilor de furt şi alţii doi pentru tâlhărie. În fiecare zi încă un minor care comite o lovire sau vătămare corporală simplă ori gravă ajunge în faţa instanţei. La fiecare trei zile un alt minor este adus în faţa judecătorului pentru că a comis un act sexual cu privire la un alt minor şi un altul pentru că a comis un viol. O dată la patru zile un minor este trimis în judecată pentru că a omorât o altă persoană. În fiecare an, unui număr de peste 100 de minori li se face dosar penal pentru că sunt prinşi la volan fără permis.

CE ESTE DE FĂCUT? Legislaţia românească prevede că începând cu vârsta de 14 ani minorii răspund penal şi contravenţional. Copiii noştri trebuie să ştie ceea ce este permis şi ceea ce este interzis să facă chiar înainte de a împlini această vărstă, pentru a evita consecinţe negative asupra lor din cauza unor fapte comise sau anturaje nepotrivite frecventate. Orele de educaţie civică din clasele a III-a şi a IV-a, respectiv a VI-a şi a VII-a nu par a fi de ajuns.

CINE SUNTEM? Suntem un grup avocaţi, magistraţi, studenţi la drept, cadre didactice, consilieri juridici şi mediatori care credem că putem îmbunătăţi lucrurile pornind de la educarea copiilor în spiritul legalităţii. Cu toţii suntem voluntari reuniţi în proiectul naţional EDUIURIS – Educaţie juridică în şcoli şi licee, proiect dezvoltat de asociaţia VeDem Just în Bucureşti şi în judeţele: Bacău, Bihor,Botoşani, Braşov,Craiova, Cluj, Galaţi, Iaşi, Sibiu, Suceava, Timiş.

CUM FACEM? Ne-am propus să ajungem atât la liceeni, care au ajuns deja la vârsta adolescenţei, cât şi la elevii din şcolile gimnaziale, care se apropie de vârsta răspunderii. Desfăşurăm o activitate complexă, de prevenire a delicvenţiei juvenile şi a victimizării copiilor. Mergem în şcoli şi licee, atât din mediul urban, cât şi din cel rural. Discutăm cu elevii despre drepturi şi îndatoriri, despre reguli şi legi, despre autori şi victime. Îi aducem pe copii în tribunale şi le explicăm cum se desfăşoară procesele şi ce consecinţe pentru viitorul lor pot avea anumite fapte. Le dăm drept cadouri Constituţia, codurile juridice pe înţelesul lor, ghiduri şi broşuri.

CE MANUAL FOLOSIM? În luna februarie 2016 a apărut manualulEducaţie juridică pentru liceei. Ghid practic despre drepturi şi justiţie” alcătuit de judecătorul Cristi Danileţ. El conţine 15 teme cu informaţii utile copiilor în viaţa de zi cu zi. Din acest manual copiii află ce este democraţia, care sunt puterile statului şi de ce este important să meargă la vot începând cu împlinirea vărstei de 18 ani; care sunt drepturile copilului şi ce reprezintă interesul superior al acestuia; cum se dobândeşte numele, cum se poate acesta schimba şi ce este cetăţenia; ce îndatoriri au copiii în familie, ce obligaţii au părinţii faţă de copii, care sunt gradele de rudenie şi cum poate fi prevenită şi combătută violenţa domestică; de la ce vârstă copilul are dreptul să apeleze la doctor fără acordul părinţilor, care sunt pericolele consumului de substanţe interzise, unde apelează când achiziţionează produse defecte sau expirate; cum se pot proteja copiii de sarcini nedorite sau boli venerice, cum se pot lupta împotriva agresiunilor sexuale, în ce condiţii se poate căsători o persoană; care sunt regulile de comportament şi sancţiunile în mediul şcolar, cum se previne discriminarea şi cum se combate corupţia; care sunt regulile de circulaţie pe drumurile publice şi regulile de călătorie în afara ţării; cine încheie acte pentru minor până la 14 ani, respectiv după ce el împlineşte această vărstă, cum se poate deschide un cont bancar şi cum trebuie îngrijit un animal; ce trebuie să conţină un contract de muncă, cum se munceşte cu ziua şi cum se face voluntariat, ori cum se obţine indemnizaţia de şomaj; cum e protejată viaţa privată utilizând internetul, de ce estepe Facebook nu poate fi posta orice şi în ce condiţii poate apărea un copil la televizor; cum sunt aleşi copiii în organismele şcolare, care sunt regulile ce trebuie respectate când fac o petrecere şi cum pot participa la ora de religie; care sunt organele legii şi cum poate un copil să ajungă un om al legii; cum se desfăşoară un proces civil sau penal şi ce drepturi au copiii implicaţi în procese.

CINE ESTE AUTORUL? Cristi Danileţ este tatăl a două fete adolescente. Este judecător din anul 1998, a fost consilier al ministrului justiţiei în perioada 2005-2007 şi este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din anul 2011. E specializat în lucrul cu minorii, susţine educarea lor juridică şi coordonează de trei ani un proiect naţional pentru aceasta. A ţinut lecţii de educaţie juridică la copii de la clasa întâi până la a XII-a, în zeci de unităţi de învăţământ şi centre de plasament din Bucureşti şi judeţe.

CE DORIM? Sunt patru milioane de copii în România. Dintre aceştia un milion sunt adolescenţi. Ne propunem ca acest manual să ajungă la cât mai mulţi copii. El este deja disponibil online la www.educatiejuridica.ro. Dar mulţi copii şi-l doresc în format printat. Datorită unei edituri din Iaşi şi a unei tipografii din Bucureşti al căror personal a îndrăgit acest proiect şi graţie lui Cristi Danileţ care a renunţat la drepturile sale de autor, cartea poate fi achiţionată cu suma de cinci lei sau un euro. Practic, noi credem că putem influenţa în bine viitorul unui copil doar cu UN EURO. Dar avem nevoie de ajutor: aşteptăm donaţiile dvs în contul asociaţiei VeDemJust pentru a imprima şi distribui manualul. Ideal ar fi să strângem un milion de euro pentru toţi cei un milion de adolescenţi din România. Deocamdată… începem cu primii cinci mii. Vă mulţumim!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *