Adrian Popescu

Cu sau fără telefoane mobile în clasă? Cu sau fără camere video? Ce riscă elevul care filmează un abuz?

Elevele care au filmat un profesor cum s-ar fi masturbat s-au ales tot ele cu nota scăzută la purtare! Inițial, ministrul Educației a susținut decizia după care tot el a cerut anularea ei. Tot ministrul a invitat la dezbatere publică: să se introducă sau nu supraveghere video în clase? Asociațiile de elevi avertizaseră că telefoanele mobile sunt, deocamdată, singura modalitate de a garanta că eventualele abuzuri sau incidente în oră pot fi documentate.

Elevii au protestat la începutul anului față de modificările regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), făcute de Ministerul Educației fără consultare. Unul dintre punctele contestate era obligația elevilor de a depune telefoanele într-un spațiu special amenajat înainte de intrarea la ore. Nu este vorba despre folosirea efectivă a telefoanelor în timpul orei, care este și acum interzisă, lucru pe care elevii nu îl contestă, ci de limitarea posesiei. Eventualitatea că în timpul orei s-ar putea întâmpla abuzuri, care este preferabil să poată fi documentate video, era exact unul dintre argumente. Iată că în cazul profesorului de religie din Copșa Mică, filmat de trei eleve, teoria s-a confirmat:

Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța:

Cazul sancționării fetelor din Sibiu, care l-au filmat pe profesorul de religie masturbându-se în timpul orei, în 5 puncte:

1) Ministrul Educației a ieșit cu nonșalanță public și a spus că fetele nu au procedat corect, făcând public acel filmuleț, asta în condițiile în care DIRIGINTA CLASEI A ÎNCERCAT SĂ MUȘAMALIZEZE, atunci când a fost sesizată. Se naște următoarea întrebare legitimă: ce dorim să îi învățăm pe elevi în școală? Să dea dovadă de civism, sesizând faptele ilegal e pe care le iau la cunoștință, sau să se complacă în mocirla nerespectării legii, de frica repercusiunilor?

2) Școala invocă Regulamentul de organizare a unităților de învățământ, care interzice elevilor să utilizeze telefonul mobil în timpul orei și îi obligă să îl depoziteze într-un spațiu special amenajat. Acest lucru mă face doar să intensific demersurile pentru anularea în instanță a acestei aberații. Dacă acele fete nu aveau telefonul în posesia lor, cum mai puteau filma această oroare, pentru a o aduce la cunoștința opiniei publice? Le-ar fi crezut cineva fără dovezi? Se pare că și atunci când au dovezi evidente tot ele sunt de vină…

3) Este jenant cum sistemul – ministerul, școala, sindicatele și colegii profesorului se complac, luându-i apărarea acestuia sau nespunând nimic, alegând vechea metehnă a ascunderii gunoiului sub preș. Cu o astfel de mentalitate nu ne vom face bine ca sistem educațional și societate.

4) Înțeleg ca reprezentantul elevilor din Consiliul de administrație de la nivelul liceului a fost de acord cu sancționarea colegelor lui. Școala românească nu cultivă valori și principii, deci evident că și în mișcarea de reprezentare a elevilor întâlnim persoane fără coloană vertebrală și fără un compas moral. În 5 ani de elev reprezentant nu m-am lăsat niciodată pradă amenințărilor și tentativele de șantaj, deși au fost multe și unele chiar în condiții limită.

5) Închei prin a sublinia dubla măsură din școala românească. Puneți-vă o întrebare, va rog – cum ar fi reacționat societatea dacă în locul profesorului era un elev? Mai mult decât sigur până acum ar fi fost deja exmatriculat, trimis la controale psihiatrice, iar toți elevii din România ar fi fost puși la zid de deontologii de serviciu.

Decizia liceului: elevele sunt de vină

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Sibiu, Comisia de cercetare disciplinară de la Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” Copşa Mică a constatat ca diriginta clasei respective nu avea cunoştinţă de cazul respectiv şi nu se face vinovată de „muşamalizarea” incidentului.

„În urma analizei raportului Comisiei de cercetare disciplinară constituită la nivelul Liceul Tehnologic «Nicolae Teclu» Copşa Mică, Consiliul de administraţie al instituţiei a hotărât în şedinţa din 29.01.2018 să nu se aplice nicio sancţiune pentru doamna profesor diriginte”, a anunţat Inspectoratul Şcolar.

În ceea ce priveşte situaţia elevelor implicate, Consiliul de Administraţie a analizat situaţia şi a votat ”aplicarea unei sancţiuni de mustrare scrisă şi scăderea notei la purtare pentru cele trei eleve, pentru că au înregistrat filmul şi l-au distribuit fără acord, ţinând cont de legislaţia în vigoare”.

„Menţionăm faptul că există posibilitatea ca sancţiunea să fie anulată conform art 26. din Statutul Elevului, dacă elevele dau dovadă de un comportament fără abateri în perioada următoare. Anularea sancţiunii se face de către conducerea liceului”, se mai arată în comunicat.

Decizia ministerului: comportamentul profesorului era indecent indiferent de motiv dar… elevele sunt de vină

Concluziile prezentate sâmbătă de Ministerul Educaţiei sunt că, indiferent de rezultatul anchetei Poliţiei, care este în curs, este limpede că profesorul în cauză a avut un comportament indecent (oricare ar fi circumstanţele – inclusiv posibile boli – care l-au produs). Ora de curs nu se desfăşura în condiţii normale, demisia profesorului reprezentând doar o primă acţiune firească în contextul dat.

„După o analiză atentă, este limpede că şi elevele care au filmat şi ulterior au difuzat imaginile indecente au ales o soluţie incorectă, cu atât mai mult cu cât cunoşteau şi chiar semnaseră Regulamentul liceului. Trauma episodului indecent poate să existe la aceste eleve, însă aceasta nu explică faptul că ele au filmat şi apoi au şi făcut publice imaginile filmate. Elevele ar fi putut alege, spre exemplu, calea discuţiei cu diriginta, cu echipa de conducere a liceului, cu reprezentantul elevilor sau chiar cu alte autorităţi. Este de menţionat că atât reprezentantul elevilor în Consiliul Clasei, cât şi reprezentantul elevilor în Consiliul de Administraţie, au propus sancţionarea elevelor”, spune Ministerul Educaţiei.

În ceea ce priveşte faptul că diriginta clasei nu a fost sancţionată, aceasta fiind suspectată de încercarea de a muşamaliza cazul, s-a constatat ca ea a aflat despre incident în acelaşi timp cu conducerea liceului şi nu există declaraţii sau fapte care să o acuze, iar structurile de conducere din liceu au respectat procedura, sancţionarea elevelor fiind votată succesiv de către Consiliul Clasei, Consiliul Profesoral şi apoi de Consiliul de Administraţie al liceului.

„În contextul unui astfel de caz, având în vedere faptul că reprezentanţii Liceului Tehnologic „Nicolae Teclu” din Copşa Mică şi-au manifestat clar dorinţa în acest sens, este limpede că în spaţiul public se poate redeschide subiectul introducerii camerelor de supraveghere în clase. Ministrul Valentin Popa consideră însă că, asupra acestui subiect, nu trebuie luată o decizie de la „centru”. Aşadar, toate cadrele didactice, împreună cu părinţii şi elevii, sunt invitate să analizeze dacă este oportună introducerea camerelor de supraveghere şi în sălile de curs (pe lângă cele deja prezente pe holuri şi în curţile interioare). Menţionăm că o astfel de măsură poate să conducă la o mai bună disciplină în orele de curs şi la o mai mare siguranţă în şcoli, cu rezultate bune, spre exemplu, şi în combaterea unor fenomene precum bullying-ul, dar poate şi să inhibe manifestarea liberă a profesorilor şi a elevilor”, adaugă Ministerul Educaţiei.

Răzgândire de ultim moment: pedeapsa e suspendare

Totuși, informațiile ulterioare sugerează că ministrul și-a nuanțat poziția anunțată public și ar fi cerut ca elevele să nu mai fie sancționate. Conducerea Liceului Tehnologic „Nicolae Teclu” din Copşa Mica spune că, la solicitarea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, va lua în considerare suspendarea sancţiunilor stabilite pentru cele trei eleve.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Cu sau fără telefoane mobile în clasă? Cu sau fără camere video? Ce riscă elevul care filmează un abuz?

 1. Vlad Slăvoiu

  Fetele nu au procedat corect punând pe net imaginile, chiar și în situația unui răspuns incorect din partea dirigintei lor. Punând pe net ce-au filmat, fetele au devenit agresoare, iar profesorul victimă.

  Reply
  • Constantin Ioana

   Profesorul este victimă ?De la asemenea profesori copii nu au ce învăța şi ar trebui să fie la PUȘCĂRIE. Dacă copilul meu ar fi pățit aşa ceva ,pedofilie ar fi avut capul (cu care zic gândeşte)spart.După un asemenea eveniment cred că toate şcolile sunt obligate să renunțe la această măsură .

   Reply
  • Dumitru

   Ba da. Fetele au facut exact ce trebuiau sa faca. Pentru ca altfel nu auzea nimeni de asta si nu era nimeni sanctionat, chiar daca inregistrarea exista. Adevarata intrebare ar fi : cum sa faci o lege care sa permita asta, dar sa nu permita hartuirea ? De exemplu, o lege care sa pedepseasca publicarea de foto/video daca nu exista o incalcare a regulilor.

   Reply
   • Ralf Weber

    Pai dar exista o incalcare. Cum ar putea arata o lege care ar permite publicarea altfel decat una care n-ar mai impune nici o restrictie. Ar putea fi doar una care permite publicarea in orice conditii fara a mai lua in seama vreun efect asupra vreunei parti implicate sau a unei parti terte. Vrem asta?

    Reply
 2. Ralf Weber

  Apropo, unde se poate vedea filmul? Ca unii argumenteaza ca fara difuzare nu s-ar fi aflat de fapta.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *