Narcis Vîrlan

Cu ce se ocupă primăria mea?

O bună perioadă de timp îmi revenea periodic în minte un cuvânt, de parcă ar fi fost ceva care necesită rezolvare. Pentru mine, acel cuvânt era și rămâne „transparența”. Un termen abstract pentru unii și greu de definit pentru alții, am văzut mereu o necesitate ca acest principiu să se aplice în instituțiile publice, iar dacă legea le mai și obligă, cu atât mai bine.

Pentru unii cetățeni, transparența este folositoare pentru a afla cu ce se mai ocupă primăria, pe ce sunt cheltuiți banii și ce decizii se vor lua, care poate o să le influențeze viața de zi cu zi. Pentru alții, poate fi pur și simplu o modalitate prin care să afle de ce documente mai au nevoie pentru ca primăria să le elibereze un act, și astfel să economisească timp prețios.

În cazul meu, transparența a vizat activitatea online a primăriei Matca. Așa se face că ori de câte ori accesam site-ul web al primăriei (comunamatca.ro), pentru a afla informații privind activitatea instituției, în foarte multe cazuri constatam nereguli. Site-ul era neprietenos și greu de accesat, multe informații și documente nu erau actualizate sau nu se regăseau pe pagină, rețeta perfectă pentru ca cetățenii să nu acceseze pagina.

Din acest punct a plecat și demersul din luna septembrie, când, alături de un grup de tineri, am inițiat proiectul „Tineri pentru Matca”, prin care am tras un semnal de alarmă privind lipsa transparenței din partea primăriei Matca. Pentru a afla și opinia populației vizavi de acest subiect, am lansat și un chestionar pe pagina de facebook a grupului, majoritatea respondenților văzând oportun demersul nostru. Pentru a demonstra că aceste nereguli există, am publicat și un raport prin care am constatat legile încălcate de primărie și, bineînțeles, am venit și cu o serie de propuneri pentru rezolvare. Raportul i l-am prezentat personal și primarului care a dat de înțeles că lucrurile se vor schimba.

La distanță de câteva luni de la demers, site-ul web al primăriei (comunamatca.ro) are în sfârșit o interfață complet schimbată, iar o parte din informațiile și documentele obligatorii de publicat, se regăsesc de această dată și pe noul site. Și chiar dacă pagina nu este pe deplin optimizată, este totuși un prim pas, având speranța ca și restul neregulilor constate de noi să se rezolve în perioada următoare.

După tot acest demers trebuie să înțelegem că transparența este necesară pentru fiecare dintre noi, important e să îi recunoaștem utilitatea și să-i tragem de mânecă pe acei politicieni sau funcționari care i se opun.

Narcis Vîrlan are 25 de ani și este lider civic în cadrul Acceleratorului de implicare civică pentru tineri, proiect organizat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Activă. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Cu ce se ocupă primăria mea?

 1. Laur22

  Dragule felicitari shi văd ca tzi -ai pus numele pe articol ca sa te mândrești cu realizarea ta.
  Ceea ce e corect.
  Totushi site -ul a fost plătit pentru a fi re-actualizat de cineva anume căruia tu nu i-ai dat numele ceea ce nu e frumos.

  Ca dacă pentru tine însărcinată ai “give credit where the credit is due” nu putem spune ca și făcut acelashi lucru shi cu primarul.

  Oare el n-a lucrat ?
  N-a organizat achiziția publica de servicii IT ?
  Nu zic da spui daca in cazul tău we should acknolge you and your work pare nu e casual ca shi tu sa “give credit where the credit is due”

  Ca unite ca shi asta deosebește Romania de USA. Noi nu avem tradiția shi sărbătoarea recunoștintei in care sa ii omagiem pe toții cei care au făcut ceva in aceasta țara pentru a ne face noua viața mai ușoară

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *