Alina Mungiu-Pippidi

Cu ce ocazie micii și berea din Kiseleff?

Deși sunt departe, la vreo două mări si oceane, tot au ajuns la mine ecouri ale marii lovituri de imagine a lui Liviu Dragnea de la volan, care văd că duce la o sărbătoare a ușilor deschise în Kiseleff, meschin contracarată de adversari cu informația că omul conducea un BMW cu ITP expirat.

Poate că PSD are motive de bucurie care îmi scapă mie, dar fără a fi în tagma catastrofiștilor (dimporivă, cred că România trebuie dedramatizată), și estimând că da, e o bună lovitură de imagine (și asta e tot ce pare să conteze în România), mi-aș permite să remarc următoarele:

Unu. PSD e departe de a fi ajuns la controlul justiției la care visează, Klaus Iohannis trage cu succes (și temei) de timp trimițînd legile cine știe pe unde și se pune întrebarea dacă PSD merita sî își forfeteze sută la sută creditul european pentru legile astea, în loc să țipe mai tare și documentat că e vizat în cîteva procese din motive politice. Nu știu ce succes ar fi avut, dar cert sunt lucruri (mandate de siguranță națională abuzate pentru folosire în procese de abuz de serviciu, prejudicii ridicol exagerate, cu zerouri în plus- lacul Cutezătorii, Belina) care erau contestabile. În loc de asta, să te agiți să schimbi tot sistemul, cînd vezi ce reacție a provocat asta în Polonia a fost o eroare, în care se tot persistă. Spun a n-a oară că nu mă intereseazxă argumentul pe fond, în Danemarca și Suedia guvernul numește membri CSM, nu există organizare ideală, ce contează e credibilitatea cui e la butoane, o reformă care își subminează credibilitatea din start și te face să pari că vrei să subordonezi justiția e moartă din plecare.

Doi. La fel și despre modificarea Codurilor Penale, experții puteau deja propune ce era indispensabil pentru CEDO,  și să se voteze bloc, repede, în loc de asta ne pregătim de luni de propuneri aberante, o să ne considerăm fericiți dacă îngropăm 50 la sută din ele, și de propaganda aferentă că totul e făcut ca să scape un singur om, sau cîțiva. Alte pierderi de imagine și vagoane de mici vor trebuie să acopere și asta…

Trei. Între timp, magistrații au început să profite de conflictul politic să își voteze singuri imunitate, dovadă achitarea celor de la ÎCCJ de foștii lor colegi. Și așa ne putem întoarce la situația pe care legile Macovei încercau să o rezolve, imperfect, dar cu intenții bune.

Patru. Nu mai satisfacem condițiile de aderare la euro, nici alea formale, că pe fond nu le staisfăceam niciodată, e OK? Vorbim despre asta un pic, sau mai mult? Dă careva o bere, și de ce, că are una în plus? Cum au putut Slovacia și Letonia, care erau similare cu noi, nu avansate, ca Slovenia, să se descurce, și de ce noi nu putem?

Cinci. Zilnic proteste pe legea salarizării, eu nu iau partea la nimeni care vrea salarii mai mari, e clar, dar inepții care nu au putut prognoza că brancardierii rămân fără bani mai lucrează acolo? Poate se consacră o ședință de luni pentru a pricepe de ce poporul a ajuns să protesteze chiar cînd e mituit cu măriri? Răspuns: pentru că practica de nu consulta grupurile interesate, de a le face, fie și binele, de sus în jos în mod autoritar, cum e obiceiul PSD, face că nu are cine să corecteze incompetența, care trebuie prezumată la noi, din spatele oricărei reforme, și iată așa ieși mai prost vrînd să faci bine decît dacă nu făceai nimic. Să fie partid de stînga, și incapabil să lucrezi cu sindicatele, e o performanță.

Șase. În sfîrșit, chestia cu universitățile mai lipsea ca să se consolideze PSD ca partidul impostorilor, deși protestele universităților de vârf (mă alătur lui Daniel Funeriu de data asta) au arătat și ele lipsă de orizont. Va să zică, după ce ne aburește că Banca Mondială o să ne evalueze școlile doctorale (care practic funcționează ilegal, nu au fost acreditate niciodată, și multe sunt producătoare industriale de impostură, după cum puteți afla din clasamentul CUC), și după ce se dovedește că nu e chiar așa (ar fi prima oară în istoria BM, deși nu prima oară cînd i se cere să acopere cu numele său corupția de undeva), după ce urmează o altă perioadă de abureală cum că va face Comisia Europeană chestia asta (alt rând de telefoane, că nici Comisia în istoria ei nu a trebui să vină în ajutorul unei țări care îneacă în propria ei impostură), nu se mai pune problema să mai evaluăm/acredităm ceva în viitorul apropiat, și tăiem cu pixul. Dat fiind că impostura la noi e pe domenii mai mult decît pe universități (și da, cele științifice sunt oarecum mai puțin impostoare decît cele umaniste sau ”sociale”) discuția care a urmat a fost curat aberantă, dar lumea a rămas cu impresia că universitățile mari au fost politic vizate, și impresia că totul a fost discreționar, indiferent ce explicații dă Olguța, e de nezdruncinat, pentru că așa și e.

Șapte. În sfârșit, mai era și nevoie să apară Dragoș Pătraru,  care atâta a săpat la imaginea lui Iohannis că ar trebui să îi facă PSD rentă, sau – și mai bine – să îl lase să își facă meseria – ca să ne publice ce știm cu toții, adică dovezi de „profesionalism” în managementul TVR, importat din superbul ProTV al lui Sîrbu, alt post unde domnea independența editorială, ca PSD să se bucure de marea iubire a profesiunii jurnalistice, ca un protector al independeței presei

Dar, în sfârșit, nu lăsați fleacurile astea să vă întrerupă din mici și bere, mai ales că sezonul tocmai s-a deschis și țara strălucește toată ca un Las Fierbinți. Și cum asta a fost vârful absolut de audiență în 2017, fără practic nici o competiție serioasă, în fruntea fanilor fiind Andrei Pleșu însuși, vă rămâne să sperați că în absența unei Românii mai competitive (de la universități la firme), fie și minoritară, durează până la alegeri petrecerea asta, și iarăși alege lumea micii și berea. Dar în locul PSD aș fi mai atentă totuși, că alternativă la oferit mici și bere se poate găsi, cum s-a mai găsit.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Cu ce ocazie micii și berea din Kiseleff?

  • Adrian

   Nu chiar. Chestiunile cu trecerea otpmp la tsd respectiv „decretei” non-funny (cumva decrepiti?) nu au fost abordate; sau poate urmeaza editorial separat specializat: i/relevanta tinerilor.

   Revenind la text, poate ar fi de analizat din alte puncte de vedere ca Slovacia e in zona euro (de pilda, Slovacia, da, iar Cehia, nu)

   Reply
  • Alina

   Mi-as permite să remarc următoarele :
   – psd nu e departe de a fi ajuns la controlul justiției. A pus mina pe CCR, pe ICCJ, pe Inspectia Judiciara, pe sectia pentru judecatori din CSM. Modificarea legilor justitiei va finaliza procesul de acaparare integrala a justitiei, mutind toate prerogativele de la cei care vor stat de drept si independenta justitiei, la structurile sau persoanele, aflate in slujba mafiei psd si alde.
   – mandatele de siguranță națională nu au fost abuzate. Serviciile Secrete trebuie sa poata asculta pe oricine, fara niciun fel de mandat, doar ca orice informatie care nu are legatura cu vreo fapta penala, nu trebuie sa fie divulgata niciodata, nimanui, sub niciun motiv.
   – in Danemarca și in Suedia guvernul numește membri CSM, dar guvernul nu este al mafiei. Modificarea legilor, in ansamblu, reprezinta problema, nu anumite articole. Luate separat, articolele nu sunt o problema, ci ceea ce ascund ele in spate. Daca mafia psd si alde a reusit sa-si infiltreze oameni corupti la CSM, vrea ca CSM-ul sa numeasca procurorii sefi. Problema este ca psd si alde si-au infitrat judecatori corupti chiar in CSM. De aceea, vor ca CSM-ul sa numeasca procurorii sefi, ca sa-si puna ei oamenii si sa-i scape pe mafioti de puscarie. Daca in CSM erau doar procurori si judecatori integri, cinstiti si competenti, nu era nicio problema ca CSM-ul sa numeasca procurorii sefi. Daca mafia psd si alde a numit un ministru corupt si las la Justitie, vrea ca ministrul sa controleze Inspectia Judiciara. Problema este ca psd si alde au pus ministru al justitiei o likea. De aceea, vor ca ministrul justitiei sa controleze Inspectia Judiciara. Daca ministru al justitiei era un om integru, un om cinstit si competent, nu era nicio problema ca acesta sa controleze Inspectia Judiciara. Forumul Judecatorilor trebuia de mult sa se asigure ca sunt trimisi in CSM, la ICCJ, in CCR doar judecatori cinstiti, incoruptibili si nesantajabili.

   Reply
 1. Florin Neamtu

  Mda, pentru mine arata ca un fel de „scrisoare de intentie” pentru un post la psd. Dar … e o optiune personala, asta e.

  „România trebuie dedramatizată” – chiar asta sa fie problema Romaniei? Mie imi e mila de cei de pe acasa si ce va veni peste ei (desi cu siguranta multi nici acum nu se vor duce la vot, macar sper sa nu se duca la asta despre familie din acelasi dezinteres din care au fost nascuti), si de fapt cheia fericirii lor sta in „dedramatizare”. Si eu care nu pot sa le cred deloc pe fetele astea care au impresia ca salonul de cosmetica e si necesar si de multe ori si suficient in viata! De-asta oi fi asa nefericit …

  Reply
 2. taunul77

  Legile sunt facute pentru subordonarea Justitiei? Iohannis trage de timp cu temei? Cum asa? Nu mai e lupta dura cu Statul Paralel?

  Reply
 3. CMC

  Nu zic ca aia dela putere nu gresesc, dar niciosdata nu am vazut o coalitie atat de mare si de murdara, la nivel national si international impotriva lasarii celor care au castigat alegerile sa guverneze.

  S-a lucrat cu stiri false, cu prognoze ale institutiilor UE care s-au dovedit false, cu presiuni ale ambasadorilor, maipulari politice ordinare la nivelul organismelor UE impotriva unor legi pentru care nu au reusit sa spuna nici macar un articol care nu este legal samd.

  Nu-mi place PSD-ul, dar a castigat alegerile si ar trebui sa fie lasat sa guverneze. Iar magarii de genul celor constatate in justitie nu ar fi fost dezvaluite niciodata, daca opozitia ar fi fost la putere. Cred ca aici nu e nici un dubiu, nu-i asa?

  Se face pana la urma si ce trebuie cu ambasadorii nesimtiti:
  „În şedinţa de joi a Guvernului, premierul Viorica Dăncilă a anunţat o decizie fără precedent împotriva influenţei unor diplomaţi străini în ministere. Potrivit unor surse oficiale, Viorica Dăncilă le-a trasat miniştrilor indicaţii clare cu privire la întrevederile cu ambasadorii străini.
  După numeroase episoade în care lideri politici au afirmat că ambasadorii străini au practici apropiate de ceea ce s-ar putea numi trafic de influenţă, Viorica Dăncilă vrea să se asigure că reprezentanţii altor state nu se mai implică în treburile interne ale României. Astfel, în şedinţa de joi, premierul le-a interzis practic miniştrilor să aibă întâlniri cu diplomaţi străni în afara unui cadru bine stabilit de Guvern.
  Miniştrii vor fi obligaţi ca înainte de a accepta o întâlnire cu un ambasador să informeze premierul şi să obţină un acord de la vârful Guvernului inclusiv cu privire la temele de discuţie”…

  Si iata ce s-a intamplat pentru ca Basescu a vrut sa controleze (prin actiunile binomului asupra sotiei) un judecator roman de la CEDO pentru ca institutia europeana dadea sentinte impotriva a ceea ce voia Basescu:
  „Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de rămânerea definitivă a unei hotărâri de achitare a patru judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doi dintre aceştia suspendaţi din activitate timp de aproape patru ani.
  Reamintind rolul Consiliului de garant al independenţei justiţiei, Secţia pentru judecători îşi exprimă preocuparea pentru apărarea judecătorilor împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea, ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.
  Fără a nega îndrituirea organelor de urmărire penală în aprecierea oportunităţii de identificare a faptelor prevăzute şi pedepsite de legea penală, cercetare şi tragere la răspundere a autorilor, Secţia pentru judecători atrage atenţia asupra faptului că interpretarea şi aplicarea legii la un caz concret, stabilirea situaţiei de fapt, aprecierea asupra probelor, susţinerilor şi cererilor formulate, constituie atributul activităţii de judecată, regula fiind că modalitatea în care judecătorul interpretează şi aplică legea într-o cauză nu este susceptibilă de cenzurare decât în cadrul căilor de atac””

  Reply
  • laur22

   @CMC
   „Nu zic ca aia dela putere nu gresesc, dar niciosdata nu am vazut o coalitie atat de mare si de murdara, la nivel national si international impotriva lasarii celor care au castigat alegerile sa guverneze.”

   Ei nu zau ?

   Uita-te in USA shi o sa vezi una shi mai mare.

   Asta ca sa stii cum merg lucrurile pe la noi : pe scemariu USA care dupa ce a fost aplicat mai intai shi’ntai de toate in toata Asia shi America Latina acuma li se aplica chiar lor americanilor la ei acasa.
   Hahahahahaha.

   A shi inca ceva Trump dintotdeuna mi-a provocat o imensa repugna.
   Inca de pe vreme cand era „doar” un star TV.
   Iar ideile lui, ideile pe care el le rosteste sunt pur shi simplu dementza in stare pura.
   Shi cu toate astea parca nu asha trebuie facuta opozitzia politica.
   Pentru ca bata care o sa ii sparga lui Trump capul o sa fie folosta mai apoi ca sa ne franga noua spinarea.

   PS cu ce ocazia micul cu bere in gazebo ?
   Cu ocazia tzoaclei lui Iohanis.
   Bine atzi venit in campania electorala.
   Campanie electorala care deci chipurile este despre voi nu are nici-o legatura cu voi.

   Reply
 4. ??????

  PSD-iștii nu au luat aprobarea doamnei Alina Pippidi de a mînca mici și a bea bere de 1 mai ?

  Reply
 5. ioncip

  Concluzia acestui articol:
  „ce contează e credibilitatea cui e la butoane”
  Deci pt omul de rand ramane doar sa se roage ca cine ajunge la putere sa fie onest. Alte mijloace de persuasiunne catre „cei alesi” sunt nedemne si interzise. Prin urmare – rugati-va, rugati-va……

  Reply
 6. Paun Al

  Este dezamagitoare toleranta dv tot mai crescuta pentru coruptia , hotiile si ofensiva PSD de a rezolva problemele penale ale lor
  prin modificatrea legilor justitiei si subordonarea ei …
  Ati uitat cand in sedintele PSD d-na Stanoiu si compania stabileau ce dosare se mai pun pe rol si dl Voicu stabilea sentintele .
  Intre 1,5-2 % din cresterea economica cu care se lauda ei acum vine din faptul ca se fura mai putin decat in perioada tranzitiei salbatice , vine si din teama de ca sunt prinsi daca fura …
  Ne spuneti asa prieteneste ca d-l Dragnea si compania au fost abuzati
  de justitie , ca de fapt furturile nu sunt atat de mari( sa inteleg ca sunt acceptabile ?) ..ca oameni suntem .
  Chiar asa , de ce ar mai vrea sa fie la putere
  daca nu pot si ei sa-si creasca averile lor si ale prietenilor politici?

  Reply
 7. Ghita Bizonu'

  Pai PSD este avantajat ptr ca oferta sa de 2 mici si o bere este imbatabila. Ca bursele Soros si fondurile de la Barneverent sunt mai putine. Asa ca ce e in mana e micul. Cat despre alternative, da sunt mai remuneratorii dar se afreseaza unei minoritati. Exact ca functiile din UTC – cotizam milioane, la munca voluntara sute de mii dar la marile beneficii cateva sute, hai mii de propagandisti. Care propagandissti iute au gasit sau au fost gasiti de ‘alternative’.

  Si ., ma rog se gasesc prosti sa creaza in alternative nebuloase insa in final… Mai tineti minte cum se termina regimu Constantinescu?!

  Reply
 8. Dan Plesoianu

  Evident, stim cu totii, Danemarca si Suedia sint regate, nu republici. Cred ca nicaieri in lumea civilizata, cel putin, regele / regina nu numeste pe nimeni (poate, intr-un fel, doar prim-ministrul), cu atit mai putin CSM.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *