Adrian Popescu

CSM semnaleaza un fenomen, DNA confirma: sunt deja 12 cazuri Magistratii corupti se autocondamna la pensii de lux

Presedintele CSM, Horatius Dumbrava, a initiat un proiect prin care judecatorii si procurorii exclusi din magistratura sau condamnati pentru coruptie sa nu mai primeasca pensii speciale. Legea actuala permite magistratilor dati afara din sistem sa beneficieze de pensii enorme (80% din ultimul salariu si sporuri).

De altfel, procurorul sef al DNA, Daniel Morar a afirmat, in cadrul unei emisiuni televizate, ca este anormal ca 12 magistrati cercetati penal sau condamnati sa beneficieze in continuare de o pensie speciala. Morar a anuntat ca si una din cele doua judecatoare de la Curtea Suprema a depus cerere de pensionare, exact dupa ce a fost pusa sub acuzare pentru coruptie.

De asemenea, Horatius Dumbrava sustine ca si partea din pensia de serviciu incasata pana la condamnarea definitiva sau aplicarea sanctiunii excluderii din magistratura ar trebui sa fie recuperata.

”In ultima vreme, cativa magistrati au fost condamnati penal pentru fapte de coruptie in legatura directa cu activitatea jurisdictionala – acestia, desi condamnati definitiv penal, beneficiaza de pensii de magistrati, desi infractiunile comise de acestia au la baza tocmai vicierea actului de justitie ca atributie esentiala a activitatii de justitie. De asemenea, multe actiuni disciplinare nu au putut fi finalizate pentru ca intempestiv astfel de magistrati au solicitat iesirea la pensie. Or, in astfel de cazuri, nu este just ca marea majoritatea a judecatorilor si procurorilor, onesti si corecti, sa sufere ca imagine publica, dar si sa le fie pus sub semnul intrebarii actul jurisdictional datorita unor actiuni in afara legii a unor colegi ai lor, cu atat mai mult cu cat acesti colegi sunt in numar foarte mic. Pe de alta parte, demnitatea functiei de magistrat presupune acceptarea ca in cazul unor posibile alegatii de incalcare a unor norme, cu intentie, ce ar conduce la perturbari grave ale actului jurisdictional sa accepte sa fie cercetati”, declara presedintele CSM.

Presedintele CSM sustine introducerea unui nou articol in Legea nr. 303/2004, respectiv art. 832, cu urmatorul cuprins:

(1) Nu beneficiaza de pensia prevazuta de art. 82 sau de art. 831 judecatorii si procurorii care, ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de serviciu sau in legatura cu serviciul, o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune in legatura cu infractiunile de coruptie, savarsita cu intentie.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si judecatorilor sau procurorilor fata de care a fost exercitata actiunea disciplinara, fiind stabilita sanctiunea excluderii din magistratura, in conditiile art. 47 alin. (31) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Diferenta dintre pensia prevazuta de art. 82 sau de art. 831, incasata pana la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare sau, dupa caz, pana la data ramanerii irevocabile a hotararii prin care s-a solutionat actiunea disciplinara si pensia din sistemul public, precum si indemnizatia prevazuta de art. 81 alin. (1), sunt supuse restituirii.

Cum se pensioneaza acum magistratii

Judecatorii si procurorii beneficiza de o lege spciala in privinta pensionarii, tocmai in ideea ca ei au o activitate aparte, fata de restul aparatului bugetar.

Judecatorii si procurorii cu o vechime de cel putin 25 de ani in magistratura se pot pensiona si pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.

Judecatorii si procurorii se pot pensiona la cerere inainte de implinirea varstei de 60 de ani si beneficiaza de pensie daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functia de judecator si procuror.

De pensia de serviciu beneficiaza, la implinirea varstei de 60 de ani, si judecatorii si procurorii cu o vechime in magistratura intre 20 si 25 de ani, in acest caz cuantumul pensiei fiind micsorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala in magistratura.

Pentru fiecare an care depaseste vechimea in magistratura la cuantumul pensiei se adauga cate 1% din baza de calcul.

Cine sunt magistratii care s-au pensionat

Elena Turcu, judecatoare la Tribunalul Dambovita, a fost prinsa de politisti conducand dupa ce consumase bauturi alcoolice. S-a pensionat pe cand era anchetata, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie a absolvit-o de orice vina, pe motiv ca aparatul folist la testarea alcoolemiei nu era omologat.

Florin Costiniu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, trimis in judecata alaturi de senatorul Catalin Voicu pentru fapte de coruptie.

Cristian Jipa, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cercetat penal de DNA in dosarul senatorului Catalin Voicu.

Marioara Dumitru, judecatoare de la Curtea de Apel Pitesti, a fost trimisa in judecata pentru ca si-a inscenat un accident auto, pentru a nu plati reparatiile masinii sale.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “CSM semnaleaza un fenomen, DNA confirma: sunt deja 12 cazuri Magistratii corupti se autocondamna la pensii de lux

 1. victor

  Si ce s-a intamplat cu propunerea lui Dumbrava? Va spun eu. Nimic. CSM-ul a dat-o la nu stiu ce comisie pentru avizare. Dupa aia or sa vina si or sa spuna ca vezi doamne pensia este un drept castigat si ca legea ar fi cam neconstitutionala.

  Reply
 2. JUSTITIABILUL

  FELICITARI D-LUI Horatius Dumbrava pentru aceasta initiativa care in lumea civilizata functioneaza de mult timp si are un puternic efect de prevenire a coruptiei. Masura este mult mai eficienta decat orice TEST de INTEGRITATE.
  Va fi destul de dificil pt dl Horatius Dumbrava sa implementeze practic aceasta initiativa deoarece INTREG SISTEMUL JUDICIAR si cel POLITIC din Romania sunt dominate si pline de BALARII. Pentru a avea succes cu initiativa sa TREBUIE facuta multa publicitate si presiune civica.

  Reply
 3. Sile

  Cirpeli. Trebuie demolat intregul cotet legislativ si inlocuit rapid cu un edificiu clar si coerent.Nu spun ca aceste cirpeli nu sunt necesare pe moment, dar ramin cirpeli. Un stat de drept are nevoie de un edificiu legislativ, nu de un cotet caruia alt comentator i-a spus pe buna dreptate cocina. O zi buna !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *