Romania Curată

CSM răspunde Memoriului de Protest al magistraților, publicat pe România Curată

Memoriul magistraților a fost înregistrat la CSM și urmează a fi discutat într-o proximă ședință a Comisiei nr. 1 — „Independența și responsabilizarea justiției, eficientizarea activității acesteia și creșterea performanței judiciare, integritatea și transparența sistemului judiciar”, ocazie cu care se va decide și cu privire la solicitările acestora”, a comunicat luni Biroul de presă al CSM, la solicitarea AGERPRES.

România Curată a publicat ieri memoriul a peste 140 de magistrați (numărul lor trecând între timp de 400) împotriva modificărilor legilor justiției (normele care privesc accesul în magistratură) propuse săptămâna trecută în Consiliul Superior al Magistraturii (vezi aici). Despre propunerile de modificare ale legilor justiției România Curată a scris săptămâna trecută, arătând că două dintre acestea îl vizează în mod expres pe actualul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, care ar beneficia direct de ele (detalii aici).

Atragem atenţia că aceste modificări, efectuate în condiţii netransparente, fără consultarea magistraţilor, reprezintă o întoarcere la prevederi a căror înlăturare a fost susţinută de tot corpul judiciar în perioada 2007-2009 şi au fost puternic criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar în cadrul monitorizării justiţiei prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) agreat de Uniunea Europeană şi România.”, se arată în Memoriul de Protest al magistraților, care consideră că acestea ”vor determina consecințe asupra sistemului judiciar”. Semnatarii mai arată că modificările propuse de comisia de specialitate a Consiliului Superior al Magistraturii ”au fost efectuate în condiţii netransparente, fără consultarea magistraţilor”.

Modificările propuse împotriva cărora magistrații protestează sunt următoarele:

  • reintroducerea numirii directe în funcţia de judecător ori procuror a magistraţilor asistenţi şi a avocaţilor cu vechime de cel puţin 18 ani, exclusiv pe bază de interviu, la judecătorii şi la parchetele de pe lângă acestea (art. 33 ind. 1 alin. 2 din Legea nr. 303/2004)
  • schimbarea modalităţii de susţinere a examenului de promovare în funcţii de execuţie, prin instituirea ca probă a unei aşa numite evaluări a activităţii profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei condiţii de participare în notă de promovare) (art. 46 din Legea nr. 303/2004)
  • reintroducerea prevederii privind numirea foştilor magistraţi cu vechime de minim 10 ani în funcţii vacante la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat. (art. 33 ind. 1 alin. 1 din Legea nr. 303/2004),

Protestul a fost înaintat Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Naţional al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei.

Textul memoriului poate fi citit integral aici (în format .pdf – click).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “CSM răspunde Memoriului de Protest al magistraților, publicat pe România Curată

  1. geo

    e de inteles de ce se doreste numirea in functii vacante a fostilor: prin grija guvernului se pot cumula din nou pensiile cu salarile! vom avea magistrati platiti de 2 ori!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *