Adrian Popescu

CSM propune masuri pentru descurajarea procesomanilor Sunteti de acord sa platiti o taxa pentru a contesta in instanta amenzile auto?

In prezent, daca contestati in instanta amenzile auto sau ridicarea permiselor de conducere, nu platiti nimic la introducerea actiunilor. Situatia se poate schimba, daca Ministerul Justitiei va aproba un proiect al CSM, privind instituirea unei cautiuni, ce ar putea fi egala cu valoarea amenzii contestate.

In primele sase luni ale acestui an, la nivelul instantelor au fost inregistrate peste 2 milioane de dosare, din care 100.000 de plangeri ale conducatorilor auto, sanctionati de catre politistii de la Rutiera.

Numarul mare al acestor procese blocheaza activitatea in salile de judecata, astfel incat CSM s-a gandit la o masura administrativa pentru diminuarea acestui fenomen, prin instituirea unor taxe.

Ce propune CSM:

– instituirea obligatiei platii unei cautiuni atunci cand se solicita suspendarea executarii unui act administrativ – de genul actelor care sanctioneaza contraventiile si amenzile de orice fel;

– instituirea unei taxe judiciare de timbru pentru introducerea unei plangeri contraventionale, precum si obligatia platii unor cheltuieli de judecata in favoarea statului pentru petentii care primesc o solutie de respingere a acestor plangeri (care, statistic, sunt cele mai numeroase) ori care isi retrag plangerea;

– oportunitatea instituirii unor cheltuieli de procedura datorate statului nu doar in materie contraventionala, ci, in general, in cauzele civile.

Aceste masuri sunt prevazute intr-o propunere de modificare a Legii 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.

Prin aceasta, CSM doreste ca taxele de timbru sa intre in bugetul instantelor de judecata, pentru o finantare adecvata a sistemului de justitie.
In prezent, o parte importanta a acestor taxe de timbru sunt trimise la autoritatile locale, in raza carora functioneaza instantele de judecata.

ARC va intreaba: credeti ca prin introducerea acestor noi taxe se va atinge obiectivul anuntat de CSM, respectiv deblocarea instantelor? Sunteti de acord, de pilda, sa platiti o taxa pentru a contesta in instanta amenzile auto?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “CSM propune masuri pentru descurajarea procesomanilor Sunteti de acord sa platiti o taxa pentru a contesta in instanta amenzile auto?

 1. maxu08

  sunt foarte putine actiuni scutite de taxa de timbru. pe de alta parte, Romania are deja o problema cu taxele de timbru in sensul ca acestea deja au devenit o piedica in calea liberului acces la justitie. Iar acum vorbim despre actiuni ce se depun contra autoritatilor, deci cu atit mai mult statul poate fi suspectat ca incearca sa se apere prin impiedicarea accesului la justitie. Amenzile rutiere sunt cele mai neinsemnate acte administrative – ce spuneti de amenzile uriase ale Fiscului, confiscarile facute de organele fiscale, actele privind constructiile.

  mai bine ar impune taxa de timbru la litigiile de munca, unde salariatii depun contestatii si cer daune morale de sute de milioane cf principiului „este gratis”.

  Reply
 2. Adrian Tibu

  Da, sunt de acord sa se plateasca o taxa pentru contestarea unei amenzi. Pledez insa pentru o taxa modica, intre 50 RON si 200 RON, in functie de valoarea amenzii. Si care, evident, sa fie restituita in cazul procesului castigat.

  Reply
 3. Catalin

  o anumita taxa de timbru pentru descurajarea „abuzului de justie” e necesara. Salile tribunalelor sunt arhipline, judecatorii covarsiti de dosare iar dosarele intr-adevar importante taraganeaza si din aceste motive … instante supra-aglomerate.

  Reply
 4. ioan

  O sa spun dinstart ca sunt de acord cu constatarea ca exista un abuz cu privire la aceste contestari de amenzi. Insa propunerea CSM dovedeste modul de gandire total nedemocratic specific castei judecatoresti. Daca propunerea lor ar fi adoptata, s-ar aduce grave atingeri accesului liber la justitie (vezi art. 7-10 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului) prin conditionarea acestui acces de detinerea (si blocarea pe termen nedefinit a) unei sume oarecare de bani. O rezolvare mult mai simpla si eficienta ar fi obligarea la plata unor cheltuieli de judecata mult mai mari, insa dupa pierderea procesului. Printr-o publicitate buna a unor astfel de cazuri, cred ca numarul celor ce contesta amenzi desi stiu ca nu au dreptate ar scadea drastic.

  Reply
 5. AMERICANUL

  Oricum JUSTITIA e un SRL ascuns sa o privatizeze ,ca pe asistenta medicala, (sa se incaseze taxe si de la parat si de la reclamant) si atunci nu mai e nevoie nici de avocat.Un vechi proverb spune „DREPTATEA E O POVESTE NICI N-A FOST SI NICI NU ESTE”. Toate acestea sunt bineinteles specifice unei DEMOCRATIE originale CROITA DE REGIMUL ILIESCU, TIVITA DE REGIMUL CONSTANTINESCU SI CALCATA LA TUNGA CU MARE ARTA DE REGIMUL BASESCU.

  Reply
 6. Laura

  Depinde de statistica. Daca 85% din cereri sunt respinse, asta inseamna ca actele administrative sunt in general corecte si legale, deci contestatia este in general un abuz.

  Daca insa 55% din cereri sunt respinse, asta inseamna ca aparatul administrativ mai are mult de lucru, asa ca introducerea unor taxe reprezinta intr-adevar o limitare a accesului la justitie …

  Reply
 7. Carlos Shacalul

  Romanii sunt un popor prea bland & bleg. Ia sa se fi intamplat furaciunea asta cu ridicarea masinilor de catre firmele banditilor-geambashi -de-masini (agreati de yakuza pedelista) in cooperare cu mafia josnica a politiei romane si cu jalnica „justitzie”-carpa_murdara undeva, in Grecia sa zicem.. Pai nu sareau la propriu toti in aer chiar din a doua zi?!?

  Reply
 8. dana

  Neam invatat ca totul sa fie gratis si abuzam de toate oportunitatile. Toti nebunii dau pe oricine in judecata. O taxa modica ar fi binevenita, iar daca unul introducea inainte 100 de actiuni in instanta, acum se va potoli. Ar fi buna si obligarea platii unor cheltuieli de judecata mai mari.

  Reply
 9. geo

  ce atata gratuitate? vrei sa dai pe cineva in judecata? Plateste nene. Toti smecherii care raman fara carnet dau fuga la tribunal si isi primesc carnetele bine-merci. Acum si daca te supara gaina vecinului, hopa, il dai in judecata. Daca pierzi, nu e nicio paguba, ca statul va plati cheltuielile cu procesul.

  Reply
 10. araoil

  Poate vrea CSM-ul sa se respecte legea. Ce lege prevede condamnarea minorului la morte prin infometare, fara drept la invatatura, in conditii inumane pe motiv ca, tatal minorului „arata totodata ca are suma de…lei”, dar nu a dat-o copilului pt.intretinere (dosar nr.12556/P/2008, pr.Flucsa, dosar nr.11642/325/2008, decizia penala nr,907/18.12.2009).Mamei copilului interzis sa se respecte hotararile judecatoresti fiindca „a solicitat reintegrarea sa in functie,nu reintegrarea”. Pentru asa ceva sa se plateasca taxe?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *