Adrian Popescu

CSM despre afirmațiile lui Iohannis despre Dana Gîrbovan: încalcă în mod grav independența și prestigiul justiției

După ce ieri președintele Klaus Iohannis a respins propunerea ca judecătorul Dana Gîrbovan să fie noul ministru al Justiției, precizând că ea ar fi „împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor”, acuzând-o totodată că este parte a planului de „a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România”, Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat vehement astăzi: afirmațiile Președintelui României încalcă în mod grav independența și prestigiul justiției.

În raport de afirmațiile Președintelui României formulate în data de 28 august 2019, cu ocazia respingerii propunerii de numire în funcția de ministru al justiției a unui judecător, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii condamnă public astfel de acte ca fiind ingerințe deosebit de grave la adresa independenței justiției.

Secția pentru judecători subliniază în mod ferm că motivarea prezentată public de către Președintele României pentru justificarea respingerii propunerii în funcția de ministru al justiției a unui judecător, prin referiri nejustificate și nedovedite cu privire la independența și probitatea sa profesională, reprezintă o încălcare gravă a independenței și prestigiului justiției.

Consiliul Superior al Magistraturii și puterea judecătorească, prin instanțele judecătorești, sunt singurele autorități îndreptățite prin dispozițiile expres prevăzute în Constituție și în legislația organică să decidă dacă un judecător are sau nu toate calitățile cerute de dispozițiile legale pentru exercitarea funcției.

Afirmațiile Președintelui României la adresa persoanei propuse pentru funcția de ministru al justiției, persoană care a îndeplinit funcția de judecător mai mult de 19 ani, reprezintă, în lipsa oricărei constatări a veridicității acestora în cadrul mecanismelor legale și constituționale anterior amintite, un vădit atac la adresa independenței și prestigiului justiției.

Secția pentru judecători a subliniat în nenumărate ocazii și reiterează în circumstanțele actuale că, indiferent de climatul social și politic, reprezentanții instituțiilor statului trebuie să dea dovadă în discursul public de echilibru și prudență, iar nicio situație nu poate justifica încălcarea garanției constituționale a independenței justiției.

Nu în ultimul rând, Secția pentru judecători consideră că programul propus de candidatul respins pentru Ministerul Justiției ar fi contribuit la îmbunătățirea condițiilor din justiție și este condamnabil că disputele politice au fost considerate mai importante decât dezvoltarea unui sistem de justiție mai bun în folosul cetățeanului.

Nu de aceeași părere este Cristi Danileț, care consideră că Secția pentru judecători a CSM a adoptat un comunicat de presă „împotriva președintelui țării care a refuzat un post politic la conducerea unui minister propus unui magistrat de către primul ministru” și că CSM ar trebui să își vadă de altele: In loc sa se ocupe de recrutarea magistraților (concursul pentru INM este în întârziere cu doua luni, concursul pentru magistratura nu este finalizat de doua luni), în loc sa apere magistrații de intruziune politice sau sa ceară magistraților sa nu se amestece în lupta politica, CSM a luat decizia azi de a face politica la modul deschis, intrând în opoziție cu Președintele și sprijinind partidul care și-a permis sa discute în ședința un magistrat de cariera care a negociat un post politic.

Ieri, imediat după ce Iohannis a anunțat respingerea propunerilor de miniștri, Dana Gîrbovan a revenit asupra demisiei din magistratură, așa cum era firesc, făcând totodată câteva comentarii referitoare la dezbaterea surdă din ultimele zile:

Propunerea numirii mele a starnit ample si vaste comentarii, multa minciuna si calomnie, insa nu am gasit nici macar o minima dezbatere, nici o propunere facuta de oameni politici, jurnalisti sau comentatori, care sa contina macar o singura solutie la problemele din justitie, ce greveaza munca a mii de judecatori si procurori si afecteaza milioane de cetateni.

Am spus ca omul trebuie sa fie repus in centrul interesului statului si al justitie, dar reactiile din aceste zile au demonstrat, din nou, ca romanul si nevoia lui pentru dreptate si justitie echitabila, profesionista si independenta nu conteaza.

S-a vazut din nou ca justitia e importanta ca arma in lupta politica, nu ca instrument esential pentru apararea drepturilor fiecarui roman.

Și, uite așa, un președinte își continuă campania electorală, ministerele Justiției și Educației rămân în continuare fără titulari, iar debandada politică intră într-o linie dreaptă și puține sunt șansele ca ea să înceteze înainte de alegerile prezidențiale din luna noiembrie. Mai contează că în 10 zile începe școala sau că teancuri de avize stau nesemnate pe birourile miniștrilor deoarece secretarii de stat nu au curajul să ia decizii în lipsa unui ministru plin?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “CSM despre afirmațiile lui Iohannis despre Dana Gîrbovan: încalcă în mod grav independența și prestigiul justiției

 1. Dumitru

  SRI conduce cu brutalitate si precizie jocul politic ce are mari sanse sa-i aduca lui Iohannis un nou mandat la Cotroceni. E incredibil cum au reusit sa distruga total sansele PSD. Daca Tariceanu sau Plesoianu candidau din partea PSD aveau mari sanse sa castige. Acum insa, Dancila s-a pus pupaza-n frunte stiind clar ca n-are nici o sansa. Poate a facut-o din prostie, dar tind sa cred ca a primit un deal (e.g. nu o vor hartui in „justitie”). Tariceanu ar fi avut mari sanse daca era candidat PSD/ALDE, insa Dancila a ruinat asta. Ce ma mira este ca s-a aliat cu Ponta, care a fost si este din nou omul securistilor, si care rade ca smecherasul care este spunandu-si : eu acum nu mai pot fi niciodata nimic mare, dar nici voi n-ati reusit nimic. Dar, na, era si Tariceanu cam izolat…

  Reply
 2. Forumul Judecatorilor

  Forumul Judecătorilor și Inițiativa pentru Justiție au cerut demisiile de onoare Liei Savonea, președinta CSM, și judecătorilor din secția consiliului care au susținut comunicatele trimise de instituție referitoare la situația Danei Scîrbovan, propunerea PSD pentru Ministerul Justiției.
  Cele asociații de magistrați anunță astfel că se delimitează categoric de tertipurile birocratice la care a apelat CSM în cazul demisiei judecătoarei Scîrbovan, dar și de poziția exprimată de Secția de judecători din CSM în legătură cu decizia președintelui Iohannis de a respinge propunerea Danei Scîrbovan la Ministerul Justiției.
  Forumul Judecătorilor și Inițiativa pentru Justiție au transmis sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că nu sunt reprezentanți de conținutul comunicatelor publicate de CSM în 29 și 30 august și consideră că acestea au afectat grav rolul instituției de garant al independenței Justiției.
  Judecătorii invocă mai multe recomandări ale Comisiei de la Veneția și ale Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, dar și o decizie a Curții Constituționale (nr. 45/2018) care spune că funcțiile de demnitate publică alese (ex: președinte, deputați, senatori, cele din cadrul autorităților administrației publice locale) sau numite (prim-ministru, viceprim-ministru, ministru, ministru delegat, secretar de stat, subsecretar de stat) au, prin natura lor, fie o pronunțată componentă politică, fie o componentă administrativă, ”care nu are nicio legătură cu activitatea pe care judecătorul sau procurorul o exercită”: ”(…) În consecință, rezultă că funcțiile de demnitate publică anterior enumerate nu au nicio legătură cu magistratura”.
  Este logic că judecătorul ar trebui să demisioneze înainte de a concura pentru o funcție politică, deoarece dacă un judecător va fi candidat şi nu va fi ales, desemnat sau numit, acesta va fi totuşi identificat cu o anumită tendință politică, în detrimentul independenței, funcția de ministru al justiției având o pronunțată componentă politică care nu are nicio legătură cu activitatea pe care judecătorul sau procurorul o exercită (a se vedea, încă o dată, Curtea Constituțională a României, Decizia nr.45/2018, paragrafele 168 şi 169)”, se arată în comunicatul magistraților din cele două asociații.
  ”(…) În acest context, exprimarea de Secția de judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a unei poziții de susținere publică a programului electoral al unui potenţial ministru propus de un partid politic este de natură a pune în discuție credibilitatea întregului sistemul judiciar, imaginea justiției şi a corpului magistraților din România, ridicând semne de întrebare cu privire la rolul acestui organism de garant al independenței justiției şi poziția de neutralitate conferită constituțional, mai ales în contextul preelectoral al momentului.
  Din perspectiva cronologiei evenimentelor, nu poate fi ignorată nici modalitatea în care Secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a ales să acționeze, aceasta neînțelegând să transmită propunerea de eliberare din funcție a judecătorului propus a fi ministru într-un termen optim, care să conducă în final la eliminarea situației de incompatibilitate ivite şi să ofere posibilitatea juridică de numire a acestuia, cât timp nu mai era magistrat, într-o funcție în puterea executivă, potrivit propriei opțiuni

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *