Romania Curată

CSM face apel la luciditate în scandalul ANAF-Antena 3

Consiliul Superior al Magistraturii a emis joi un comunicat de presă în care a făcut apel la ”o abordare echilibrată, lucidă și rezonabilă a dezbaterii publice” în cazul evacuării Antenei 3. Iată conținutul comunicatului, semnat de președintele CSM, judecătorul Mircea Aron.

 

”Având în vedere recentele demersuri ale puterii legislative, precum şi mesajele publice ale reprezentanţilor de vârf ai puterii executive, respectiv Preşedintele şi Prim ministrul României, privind acţiunea, amplu prezentată şi comentată mediatic, a punerii în executare, de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, a hotărârii judecătoreşti pronunţate în dosarul cunoscut publicului sub denumirea „dosarul ICA”,

 Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii reaminteşte – respectând simpatizanţii sau partizanii persoanei executate şi fără  a atenta la libertatea de exprimare a oricărei persoane sau a presei –  câteva  prevederi ale Constituţiei României:

 „Art.1 (4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.

(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.”

“Art. 16 – Egalitatea în drepturi

(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

(2) Nimeni nu este mai presus de lege.”

“ Art. 21 – Accesul liber la justiţie

(1) Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime.”

 “Art. 124 – Înfăptuirea justiţiei

(1) Justiţia se înfăptuieşte în numele legii.

(2) Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi.

(3) Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii.”

“Art. 129 – Folosirea căilor de atac

Împotriva hotărârilor judecătoreşti, părţile interesate şi Ministerul Public pot exercita căile de atac, în condiţiile legii.”

Dezbaterea publică, precum şi mesajele publice ale reprezentanţilor puterii executive şi legislative, începând cu Preşedintele şi Prim – ministrul  României, Preşedintele Senatului, parlamentari cu vocaţie de formatori de opinie şi importanţi reprezentanţi ai presei scrise şi audiovizuale conţin aprecieri  de natură a pune sub semnul precarităţii  o procedură judiciară  ce se constituie, prin lege, ca parte a procesului penal – şi anume executarea hotărârii judecătoreşti.

Astfel de manifestări riscă să exceadă cadrului constituţional în materia înfăptuirii justiţiei în România, prezentând un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului acesteia prin deviere de la principiile statului de drept.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii îşi manifestă îngrijorarea faţă de exprimarea  publică a unor opinii în cauză, fără a distinge între actul de justiţie propriu – zis şi acţiunile autorităţii publice responsabile cu punerea în executare a hotărârii judecătoreşti.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii invită reprezentanţii autorităţilor statului, instituţiile de presă şi societatea civilă, la o abordare echilibrată, lucidă şi rezonabilă a dezbaterii publice, ca semn de matură asumare a logicii democratice şi a echilibrului puterilor în stat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “CSM face apel la luciditate în scandalul ANAF-Antena 3

 1. Covrig Dumitru

  Am inteles perfect aceasta invocare. Atunci, de ce nu am vazut masinile acestea ale ANAF la baza muntilor din care coborau convoaiele de masini cu lemn furat care plecau in strainatate si sa legitimeze cu aplomb soferii care nu aveau nici documente de transport legale nici activitatea lor pusi de rapitorii lemnului nu era legala. Probabil nu voiau sa li se murdareasca masinile , ca am vazut ca erau noi si nu aveau nici urma de praf pe ele. Oare cine le curata asa frumos? Si atunci punem noi problemea , cei de jos, poporul, de ce nu se actioneaza echidistant cu raufacatorii, oricare ar fi ei, chiar daca unii au fost presedinti sau senatori sau amicii lui Basescu? De ce nu e la fel in toate cazurile. de ce numai cu unica Antena 3 este acest exces de zel? Am vrea sa stim si noi alte cazuri la fel.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Covrig Dumitru: lemnul furat nu are acte legale, pt. ca să intre în atribuțiile ANAF – în cazul ăsta, ANAF poate intra cel mult la valorificarea menului furat confiscat și, eventual, al mașinilor și utilajelor folosite în timpul furtului dacă au fost confiscate; la furtul de lemn, atribuțiile sunt la alte instituții, începând cu poliția și procuratura

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *