Adrian Popescu

CSM, aviz negativ pentru modificarea legilor justiției

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat joi aviz negativ propunerilor de modificare a legilor Justiţiei. Avizul CSM este consultativ.

Potrivit unor surse din cadrul consiliului, votul în plenul CSM a fost unul strâns – 10 la 8, dar toți procurorii ar fi votat împotrivă. CSM va motiva avizul și-l va trimite ministrului Justiției.

Modificările la legile Justiţiei au fost criticate de asociaţiile magistraţilor, de preşedintele Klaus Iohannis, iar Ambasada SUA şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la unele dintre prevederi.

Tudorel Toader, despre avizul negativ al CSM pe legile Justitiei: Stiam dinainte rezultatul 

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat ca nu a mers joi la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, care a dat avit negativ pe propunerile sale de modificare a legilor Justitiei, deoarece stia dinainte ca acesta va fi rezultatul.

Acesta si-a exprimat, ironic, speranta ca sefa CSM, Mariana Ghena, care a spus ca a surprins-o neplacut lipsa ministrului Justitiei de la dezbateri, „sa-si revina din deruta care a cuprins-o” in urma absentei sale si a acuzat membrii CSM ca „au intrat in sedinta cu pozitii exprimate anterior dezbaterii, au spus ca votul va fi negativ”.

„Au venit la dezbateri cu o hotarare luata inainte de dialog. Eu stiam acest lucru, stiam din toate dezbaterile care au existat pe aceasta tema”, a argumentat Tudorel Toader, care a subliniat ca absenta sa „a fost absolut deliberata”.

In opinia sa, acest aviz negativ apare deoarece „unii nu doresc reformarea sistemului” si vor sa ramana „in paradigma in care ne aflam astazi, ca e bine asa”.

„Convingerea mea e ca sistemul trebuie reformat si adus in parametrii de normalitate si constitutionalitate”, a sustinut acesta.

Intrebat daca va tine cont de acest aviz negativ al CSM, ministrul Justitiei a precizat ca trebuie vazut care sunt „aceste optiuni, daca sunt formulate in spiritul reformularii si consolidarii statului de drept sau nu cumva asa, din interese tinand de statutul profesiei”.

„Cu siguranta voi tine seama de unele dintre propuneri, nu neaparat cele de azi, cele venite din sistem. Voi lua in considerare doar acele propuneri care sunt de natura sa consolideze statutul profesiei de magistrat, autonomia si independenta justitiei”, a declarat Tudorel Toader, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

Administratia prezidentiala: Chiar daca avizul CSM e consultativ, guvernul si parlamentul nu il pot ignora

Purtatoarea de cuvant a Administratiei Prezidentiale, Madalina Dobrovolschi, a afirmat joi ca, desi avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii privind propunerile de modificare a legilor justitiei este consultativ, acesta nu poate fi ignorat de Guvern si de Parlament.

Presedintele Klaus Iohannis „a luat act de evaluarea CSM, care este identica cu propria sa analiza”, a spus Dobrovolschi, intr-o declaratie de presa, aratand ca „CSM a evaluat cu mult profesionalism propunerile Ministerului Justitiei, inainte de a le respinge”.

Hans Klemm: Guvernul american privește cu îngrijorare modificarea legilor justiției

Statele Unite ale Americii au anumite ingrijorari fata de propunerile de modificare a legilor Justitiei si apreciaza ca acestea ar putea ‘inversa’ parcursul Romaniei in ceea ce priveste statul de drept, a declarat joi ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, citat de Agerpres.

‘Statele Unite au anumite ingrijorari fata de propunerile Ministerului Justitiei. Mi-am exprimat aceste ingrijorari in mod privat, cu ministrul sau cu alti membri ai Guvernului, si am facut lucrul acesta public, intr-o declaratie oficiala’, a afirmat Hans Klemm, care s-a aflat la Global SOF Symposium Europe.

El a evidentiat ca declaratia oficiala privitoare la propunerile de schimbare a legilor Justitiei a fost emisa in numele tarii sale.

‘Vreau doar sa subliniez ca acea declaratie, pe care am transmis-o pe 29 august, nu a fost transmisa in numele meu, in numele Ambasadei SUA la Bucuresti, ci a fost transmisa in numele Statelor Unite ale Americii. Guvernul Statelor Unite ia propunerile ministrului Justitiei in serios, este profund ingrijorat’, a punctat acesta.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “CSM, aviz negativ pentru modificarea legilor justiției

  1. Alexandru Lazarescu

    Hotararea de Guvern care spune ca Dunarea izvoraste din Rusia, cum i-ar place lui dragnea, este perfect legala si necercetabila ! Ce competente are ministrul mediului sa schimbe incadrarea geografica a Dunarii ?

    Reply
  2. Bijou

    Pe dragnea si acolitii lui ii doare undeva de ingrijorarea SUA, sau de avizul negativ al CSM….ei merg inainte,doar au niste teluri de atins!(pentru binele lor,nu al tarii,desigur!)

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *