Romania Curată

UPDATE CSM a avizat negativ proiectele de OUG privind grațierea și modificările codurilor penale

UPDATE – Plenul CSM a avizat negativ proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri, iar documentele urmează să fie transmise Ministerului Justiţiei.

***

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) analizează, în şedinţa plenului de miercuri, proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale, trimise de Ministerul Justiţiei pentru avizare. Şedinţa plenului CSM este programată să înceapă la ora 15.00, anunță News.ro. Proiectele au fost transmise de MJ la CSM pentru avizare pe 19 ianuarie.

Consiliul le-a comunicat pentru analiză şi consultare tuturor instanţelor şi parchetelor din România, precum şi asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, punctele de vedere ale acestora urmând să fie transmise Consiliului până în 25 ianuarie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat, marţi, procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă. El contestă cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Scrisoarea pe tema referendumului a fost transmisă preşedinţilor celor două Camere, solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema sus menţionată.

Premierul Sorin Grindeanu şi preşedintele PSD Liviu Dragnea susțin că nu se opun organizării unui referendum pe tema luptei anticorupţie, deoarece şi ei susţin combaterea corupţiei. „Am văzut adresa Administraţiei Prezidenţiale. Eu chiar susţin un referendum. Cum să nu susţinem ceea ce scrie acolo – lupta împotriva corupţiei… Normal, toată lumea o susţine”, a declarat Grindeanu.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a afirmat că încă nu a citit scrisoarea lui Iohannis. „O să citesc mâine (miercuri, n.r.) adresa de la preşedinte, că nu am ajuns la Camera Deputaţilor azi şi o să vorbesc cu domnul Tăriceanu. Din punctul meu de vedere şi noi susţinem lupta împotriva corupţiei. Nu-mi este foarte clar de ce trebuie pusă această întrebare. Nu avem nimic împotriva referendumului. Lăsaţi-mă să o văd şi să discutăm cu colegii din Parlament”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni seară, organizarea unui referendum pe tema modificării legilor justiţiei, afirmând că există un larg interes pentru modificarea codurilor penale şi graţierii, iar poporul trebuie să se pronunţe asupra acestor teme. În replică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni seară, la România TV, că preşedintele Iohannis „îşi cere suspendarea”, pentru a avea din nou „o tribună” şi să meargă în ţară „ca să se victimizeze”, dar social-democraţii nu sunt interesaţi la acest moment de o posibilă suspendare a şefului statului.

Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, asociaţiile magistraţilor şi organizaţii ale societăţii civile s-au pronunţat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupţie, abuz în serviciu şi integritate, „în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă”.

viewscnt


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *