Adrian Popescu

CSM a avizat revocarea din funcție a procurorilor Țuluș și Moraru

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat marți aviz pozitiv pentru revocarea din funcție a procurorilor DNA Doru Țuluș si Mihaiela Moraru Iorga, au precizat pentru Agerpres, surse din CSM.

Potrivit DNA, procurorii Ţuluş şi Moraru Iorga, pentru care şefa instituţiei a cerut revocarea în 29 iunie, nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Lui Moraru Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea „raporturi civile”, ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea.

Cei doi procurori au fost audiați marți la CSM  și au folosit acest prilej pentru a o ataca pe Kovesi. Aceasta a fost apărată marți tocmai de șeful statului, Klaus Iohannis, care a declarat că  este mulțumit de activitatea DNA și că nu vede niciun motiv de suspendare din funcție a acesteia.

Țuluș despre Kovesi: Nu m-a iubit foarte tare niciodată; după înregistrări a prins ocazia să epureze

Procurorul DNA Doru Țuluș a declarat marți, după ce a fost audiat la CSM, că Laura Codruța Kovesi nu l-a „iubit foarte tare niciodată”, iar după apariția în presă a înregistrărilor șefa DNA „a prins ocazia să epureze pe criterii exclusiv subiective”. El a subliniat că nimeni nu i-a „comandat” vreodată în DNA să facă dosare „într-un anumit fel”.

„De iubit, nu m-a iubit foarte tare niciodată, dar după ce au apărut înregistrările alea în presă a prins ocazia să epureze pe criterii exclusiv subiective”, a spus Țuluș.

Răspunzând întrebărilor puse de jurnaliști, Doru Țuluș a subliniat că nu el este cel care a făcut înregistrările apărute în presă.

„Nu știu ce cine bănuiește, pentru că ei cercetează într-un dosar. Nu sunt singurul care a refuzat (testul cu detectorul de minciuni, n.r.). O dată pentru că mi-au luat o declarație de martor pe formular, a doua pentru că un participant la ședință face anchetă. Asta este un fel de ‘voi sunteți niște sclavi, voi sunteți niște neica nimeni’. Nu este OK. Și în al treilea rând, modalitatea prin care am fost chemat telefonic: ‘Excelență, hai jos că am adus aparatul’. Deci atâta umilință nu poate să suporte. Nu s-au creat tabere în interiorul DNA. Uitați-vă, noi lucrăm aici trei oameni, dar nu suntem o tabără. Trebuie să vă precizez că eu țin foarte mult la instituția asta. Mai mult de jumătate din carieră mi-am petrecut-o acolo”, a spus Țuluș.

Pe de altă parte, Țuluș a recunoscut că Laura Codruța Kovesi nu i-a cerut vreodată să facă dosare „într-un anumit fel”. „Nimeni nu mi-a comandat vreodată să fac un dosar într-un anumit fel, nici pe vremea dinainte, nici doamna Kovesi sau altcineva”, a precizat Țuluș.

Mihaiela Iorga: Există o tensiune de mai mult timp între mine și Kovesi; nu am dat curs anumitor solicitări

Procurorul DNA Mihaiela Moraru Iorga a declarat marți că între ea și Laura Codruța Kovesi există de mai mult timp o tensiune, determinată ‘probabil’ de faptul că nu a dat curs ‘anumitor solicitări’.

„Există o tensiune de mai mult timp între mine și doamna procuror șef, determinată probabil de faptul că nu am dat curs anumitor solicitări”, a spus Mihaiela Moraru Iorga.

Ea a dat ca exemplu două dosare, unul în care a acceptat, în urma unor presiuni, să ceară prelungirea arestului preventiv pentru o persoană, deși acest lucru nu se mai impunea. Cel de al doilea dosar se referă la Elena Udrea, în care Mihaiela Moraru Iorga a afirmat atunci că, atâta timp cât Parlamentul nu a dat aviz pentru arestare, nu se mai impune reținerea fostului deputat.

Lazăr, despre afirmațiile procurorilor Țuluș și Iorga: Fiecare se apără cum crede; ei sunt într-o stare emoțională

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat marți, în legătură cu afirmațiile procurorilor DNA Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga, că aceștia se află într-o ‘stare emoțională’, adăugând că ar trebui ca procurorii care lucrează în structurile specializate să aibă mandate de câte patru ani.

„Fiecare se apără cum crede. Eu cred că ei sunt într-o stare emoțională și eu sper să își revină în timp util. Nu ar trebui să se escaladeze această situație”, a precizat Augustin Lazăr la ieșirea din Consiliul Superior al Magistraturii.

El a adăugat că ar trebui ca procurorii care lucrează în structurile specializate să aibă mandate de câte patru ani pentru a nu deveni vulnerabili.

„Procurorii care lucrează în structurile specializate ale Ministerului Public au o mai mare uzură mentală, emoțională. Acolo este un stres și un efort mental pe care nu îl au alții care lucrează în altă parte și cred că este important să vedem ca după o perioadă de timp, pentru protecția lor, ar trebui să se stabilească niște mandate de patru ani, apoi patru ani și după aceasta procurorii să își poată schimba profilul de activitate, fiindcă nu ar trebui ca cineva să stea acolo până când devine vulnerabil”, a spus Lazăr.

Klaus Iohannis: Nu vad niciun motiv de suspendare a șefei DNA

„Eu sunt foarte multumit de activitatea DNA și a Parchetului General și de conducerea acestor instituții”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărăre a Țării. Șeful statului a spus că nu există niciun motiv de suspendare din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Întrebat dacă scandalurile din jurul DNA afectează lupta anticorupție, șeful statului a răspuns: „Sincer, nu cred că este afectată lupta anticoruție. Ea se desfășoară la viteza ei intrinsecă, normală. Nu vreau să las impresia că aceste scandaluri sunt bune la ceva. Aceste scandaluri nu sunt bune. Ele zguduie încrederea cetățeanului în instituțiile statului și pun mari semne de întrebare partenerilor și aliaților noștri. Vreau să am clarificări urgente și pertinente! Indiferent dacă este un scandal creat de media sau de unii politicieni corupți interesați în compromiterea luptei anticorupție sau dacă a fost o scăpare. Clarificarea trebuie să vină repede și să fie credibilă – de la instituțiile în drept: Inspectia Judiciară, CSM, ministrul Justiției”.

Președinta UNJR, Dana Gîrbovan: CSM să clarifice toate problemele din DNA

Președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, a afirmat azi că „ceea ce se intampla in ultima perioada in DNA a atins cote halucinante si s-a ajuns aici deoarece atat persoane din functii cheie, de la ministri de justitie la procurori generali, cat si institutii abilitate, cum sunt CSM si Inspectia Judiciara, nu au avut ratiunea si detasarea de a verifica si analiza in timp real, obiectiv si profesionist ceea ce se intampla in aceasta institutie”.

Gîrbovan crede că este nevoie de „o analiza si o verificare fara patima, fara prejudecati, urmarind mereu doar respectarea legii si analizarea obiectiva a rezultatelor erau esentiale pentru a continua ceea ce mergea bine si a corecta ceea ce era de corectat. Dupa cum vedeti, acest lucru nu s-a intamplat, DNA-ul confruntandu-se acum cu cea mai mare criza de la infiintare pana in prezent”.

„Revine acum Consiliului Superior al Magistraturii si, implicit, Inspectiei Judiciare sarcina, devenita extrem de grea in acest moment, de a clarifica toate problemele din DNA, de a stabili cine si cum a gresit, cine trebuie sa raspunda si, apoi, de a sprijini aceasta institutie sa se recredibilizeze si reprofesionalizeze pentru a-si continua activitatea in mod eficient si credibil”, mai spune președinta UNJR într-o postare pe Facebook.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “CSM a avizat revocarea din funcție a procurorilor Țuluș și Moraru

 1. Nelu Stiuca

  CSM a avizat revocarea din funcție a procurorilor Țuluș și Moraru in mod argumentat dar nu-i suficient, cercetarile trebuie extine , aprofundate si finalizate cu sanctiuni drastice pentru ca prin exemplu lor sa se impuna mai multa rigoare, demnitate, onoare si profesionalism in randul procurorilor DNA.

  Reply
  • Cristi C

   @nelu stiuca, postezi o minciuna. In textul României Curate de mai sus, NU EXISTA NICIO argumentatie din partea CSM. Tu ai citit materialul sau postezi textul gata preparat.

   Poate RC să revină și cu un punct de vedere al CSM pentru completarea articolului? Toată lumea are un punct de vedere: DNA, cei doi procurori, Lazăr, Iohannis, dna Gârbovan. Dar deloc CSM-ul. Unde este CSM-ul în toată povestea asta? El pare că doar a parafat o cerere făcută de Kovesi. Altceva a făcut CSM-ul?

   Reply
 2. alexandra

  ANALIZAREA CORECTĂ, IMPARȚIALĂ, OBIECTIVĂ A ACTIVITĂȚII CONDUCERII DNA ESTE BINEVENITĂ. ÎN FELUL ACESTA SE POT REMEDIA, CORECTA DIVERSE PROBLEMATICI AJUNSE ÎN PRESĂ SAU NU, SE POATE GĂSI O MODALITATE DE ABORDARE A SITUAȚIILOR MAI TENSIONATE CU SUBALTERNII, SE POT GĂSI CĂI DE MEDIERE A RELAȚIILOR DINTRE CONDUCERE ȘI SUBALTERNI. ÎN FOND, ACTIVITATEA PROCURORILOR DNA, AȘA CUM O VĂD EU, IMPLICĂ MULTĂ, FOARTE MULTĂ RĂSPUNDERE, ȘI NU E NEVOIE SĂ SE PUNĂ PRESIUNI PENTRU A SE OBȚINE UN ANUME REZULTAT, DOAR PENTRU CĂ AȘA ÎȘI DOREȘTE CONDUCEREA. DAR UNDE VOM GĂSI ACEI OAMENI CORECȚI, IMPARȚIALI ȘI OBIECTIVI CARE SĂ FACĂ ACEST LUCRU ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *