Marius Diaconescu

Criza studenților marocani la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași

Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași este din nou în centrul unui scandal, de data aceasta cu implicații internaționale. Listele cu studenții străini declarați admiși la secțiile în limbi străine și publicată online a fost schimbată după câteva zile și numeroși străini, printre care și 45 de marocani, au avut neplăcuta surpriză să afle că nu vor mai studia în România, la una dintre cele mai căutate universități românești de către studenții străini, UMF Iași.

Abia după ce presa marocană online (aici) a publicat o știre despre interpelarea ambasadoarei României în Maroc, Simona Mariana Corlan, de către ministrul delegat la Ministerul Afacerilor Externe și al Cooperării în guvernul de la Casablanca, Mbarka Bouaida, în legătură cu cei 45 de marocani declarați inițial admiși, iar apoi dispăruți de pe lista respectivă, a aflat și presa românească despre scandalul de la UMF Iași. Ministrul marocan a cerut părții române răspunsuri juste și rapide, deoarece tinerii marocani riscă să piardă un an din cariera lor academică, iar părinții lor au achitat deja către UMF Iași între 2000 și 5000 euro din taxele de școlarizare.

MAE român se spală pe mâini, Rectoratul UMF acuză o pană de curent care ar fi distrus computerele, iar comisia MECS îl găsește pe acarul Păun: secretarele!

Într-un sec comunicat de presă Ministerul Afacerilor Externe din București își declină competența, plasând întreaga responsabilitate Ministerului Educației și Cercetării Științifice. Este drept că UMF Iași este în subordinea MECS, dar oare nu MAE răspunde de imaginea României pe plan extern? Oare nu MAE reprezintă România în Maroc și celelalte state din care provin studenții care vin să studieze în țara noastră? Oare MAE nu are nici un rol în promovarea sistemului de învățământ superior din România peste hotare pentru atragerea studenților străini?

Și mai ridicol este răspunsul dat de Rectoratul UMF Iași, care acuză erori în evaluarea dosarelor, din care motiv a fost suspendată procedura. Ba mai mult, o pană de curent este vinovată de problemele de comunicare dintre UMF și candidați, deoarece au fost distruse hardurile, iar pagina de internet și emailurile nu mai funcționează! Jalnice scuze, domnule Rector!

Comisia trimisă de Ministerul Educației la |Iași pentru a investiga problema l-a găsit imediat pe acarul Păun: secretarele ar fi fost de vină pentru proasta gestionare a dosarelor de admitere. Desigur că doar secretarele fac parte din comisia de admitere, tot ele și semnează listele cu cei admiși la studii etc. etc. Cineva trebuie sacrificat pentru satisfacerea cerințelor Ministerului de Externe de la Casablanca. Așa că acarul Păun a fost găsit în aceste secretare. Nu le plâng de milă, deoarece rolul lor de intermediar între profesori și studenți, mai ales cei străini, este arhicunoscut…

Pe avionul de la Londra la București afli povești despre șpaga de la UMF Iași

Criza studenților străini mi-a amintit de o poveste auzită în primăvară pe avionul cu care m-am întors de la Londra, după participarea la o conferință la Oxford. În cele trei ore de zbor am povestit diverse cu cei doi vecini, doi studenți din Anglia la UMF Iași, la stomatologie și la medicină generală. Mi-au povestit că la această universitate se practică șpaga la examene de către unii profesori, care nu te trec la examen, chiar dacă ai învățat, fără o atenție de 200 sau 300 euro. Cel mai adesea intermediarul este secretara. Ba mai mult, legea secretarei este evidentă și în obținerea oricărui document de la secretariat: fără o atenție, nicio secretară nu îl bagă în seamă pe student, fiind mereu foarte ocupată, chiar dacă solicită un document la care are dreptul legal, de exemplu o banală adeverință de studii.

Cei doi studenți mi-au atras atenția asupra unui risc major: dacă șpaga nu încetează și datorită scandalurilor se vor sesiza autoritățile din Marea Britanie, există riscul ca diploma emisă de UMF Iași să nu mai fie recunoscută, iar absolvenții să nu poată profesa.

Cine plătește pentru mismanagementul grosolan și corupția de la UMF Iași?

UMF Iași este printre puținele universități din România care atrag un număr mare de studenți străini, plătitori de taxe de școlarizare. Este universitatea din România cu cel mai mare număr de studenți străini datorită programelor de studiu în engleză și franceză, respectiv în română pentru studenții străini. O evaluare din 2011 arăta că UMF Iași câștigă anual în jur de 11 milioane euro după studenții străini, venituri extrabugetare pe care le-ar dori orice universitate. Miile de studenți străini cheltuiesc în Iași alte milioane de euro anual pe cazare, mâncare și altele, deci contribuie indirect la bunăstarea urbei. Străinii vin la UMF Iași deoarece taxele de școlarizare sunt mult mai reduse în comparație cu alte universități europene, costurile de trai sunt foarte reduse în urbea Iașilor și, foarte probabil, datorită posibilității cumpărării unor examene. Întotdeauna vor fi studenți care vor să învețe și studenți care vor încerca să beneficieze de slăbiciunile sistemului de învățământ superior din România.

Corupția de la UMF Iași, în special în cazul studenților străini, a mai fost semnalată în presă de mai multe ori. Nu pare să se fi schimbat ceva, iar Ministerul Educației nu vede sau nu vrea sa vadă.

Probabil că bunăstarea de la UMF Iași i-a orbit pe cei din conducerea Universității și nu vor să înțeleagă că orice scandal legat de gravele erori de management, respectiv de corupție, va scade prestigiul instituției și va afecta numărul celor interesați să studieze aici. Nu degeaba invocau vecinii mei englezi din avionul de la Londra la București riscul nerecunoașterii diplomei lor din cauza corupției. Incompetența managerială de la UMF Iași va costa la un moment dat și cineva va plăti oalele sparte. Deocamdată doar secretarele găsite vinovate de către comisia de anchetă a Ministerului Educației…

Demisia Rectorului de la UMF Iași nu rezolvă criza de sistem

Într-o conferință comună de presă cu ministrul Educației, rectorul UMF Iași și-a anunțat demisia. Știrea a apărut în presă seara târziu. Este clar că ministrul Câmpeanu, în încercarea disperată de a-și salva fotoliul față de pretențiile ministeriale ale Ecaterinei Andronescu, reunsă recent în conducerea PSD, a reușit un exercițiu de imagine. L-a convins pe rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Dragoș Pieptu, să își dea demisia de onoare. S-au împușcat trei iepuri dintr-o singură lovitură:  imaginea UMF este salvată prin sacrificarea voluntară a rectorului și astfel va fi satisfăcut orgoliul celor nemulțumiți de criza studenților străini, inclusiv Ministerul de Externe din Maroc, iar ministrul Educației dovedește că e un bun manager care rezolvă crizele. Dacă dimineață ministrul agrea sacrificarea secretarelor, a conștientizat ridicolul acarului Păun găsit de comisia trimisă de el la Iași și a negociat demisia rectorului.

Deoarece alegerile universitare sunt aproape, un prorector va asigura interimatul la UMF Iași. Foarte probabil că va fi suficient de abil încât tot el să fie ales rector peste câteva luni.

Domnule viitor Rector al UMF Iași, vă provoc, în numele Coaliției pentru Universități Curate, la un angajament clar împotriva corupției de la Universitatea de Medicină și Farmacie! Răspundeți provocării de a eradica total corupția de la UMF Iași în timpul mandatului Dvs. de Rector?

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *