Ministrul apărării, Adrian Țuțuianu, a demisionat, marți, după ce a fost convocat de urgență de premierul Mihai Tudose la Palatul Victoria, pentru explicaţii legate de comunicatul dat de MApN privind plata eşalonată a salariilor militarilor. Șeful Guvernului i-a acceptat demisia.
România Curată a atras atenția la începutul lunii august că pensiile speciale ale militarilor prefigurează o criză politico-economică:
“Dacă e adevărat că pensiile MAI, MapN, servicii și justiție sunt per total la fel de mari ca fondul național de pensii și se plătesc din bugete separate, și că există un număr enorm de pensii de mii de euro fără nici o legătură cu contribuțiile, deși și fondul național de pensii e deja depășit pe față, atunci militarii nu mai au de ce să dea lovituri de stat. S-a făcut deja, eficient și discret. ”
Citește integral mai jos articolul Alinei Mungiu-Pippidi:
Adrian Țuțuianu își reproșează neatenția în comunicarea problemelor bugetare ale Ministerului Apărării. Țuțuianu a spus că premierul i-a reproșat lipsa de comunicare, lucru pe care l-a recunoscut, și că acesta este unul dintre motivele pentru care și-a depus demisia.
Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au anunţat, marţi, că salariile angajaţilor se vor plăti eşalonat în această lună, având în vedere că nu s-a efectuat rectificarea bugetară. Soldele şi salariile nete, fără contribuţii şi impozit, vor fi achitate în data de 15 septembrie, iar banii de chirii, normă de hrană şi alte drepturi salariale vor fi acordaţi „în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară”.
Ministerul Finantelor: Nu sunt dificultati la plata salariilor din cadrul Ministerului Apararii si nu exista astfel de probleme la niciun alt minister
Ministerul Finantelor sustine printr-un comunicat transmis presei ca nu sunt probleme la plata salariilor in cadrul Ministerului Apararii Nationale. “In urma informatiilor aparute in mass-media va comunicam ca nu sunt dificultati in ceea ce priveste plata drepturilor salariale ale angajatilor din cadrul Ministerului Apararii Nationale. Totodata, precizam ca nu exista astfel de probleme la niciun alt minister”.
Surse: Marcel Ciolacu va fi ministru interimar al Apararii
Marcel Ciolacu va fi ministru interimar al Apărării, potrivit unor surse politice. Marcel Ciolacu este acum vicepremier fără portofoliu. Marcel Ciolacu este deputat PSD, un apropiat al lui Liviu Dragnea, fiind numit din februarie 2017 liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor.
Ciolacu a figurat pe listele negre ale Romaniei Curate
Ion Marcel Ciolacu (PSD) candidat poziția 1 Camera Deputaților – Buzău (2016)
USR cere Guvernului să asigure salariile și soldele militarilor printr-o rectificare bugetară în regim de urgență
USRl “reclamă situația gravă în care au fost aduși militarii români de către Ministerul Apărării Naționale care i-a anunțat că salariile și soldele lor din septembrie vor fi plătite eșalonat”.
“Este o situație gravă, fără precedent în ultimii 27 de ani, când un minister ajunge în incapacitate de plată a salariilor în ultimul trimestru al anului. Iată, se confirmă avertismentele date de parlamentarii USR încă de la aprobarea bugetului de stat când spuneam că sumele alocate nu acoperă cheltuielile până la sfârșitul anului”, afirmă deputatul USR Dan Barna, citat în comunicat.
Conform celor de la USR, anunțul MApN “este dovada clară că România este guvernată iresponsabil de o coaliție politică dispusă să sacrifice stabilitatea financiară a țării și angajamentele de plată asumate față de angajații statului și partenerii internaționali pentru promovarea unor promisiuni electorale nesustenabile”.
În acest context, Uniunea Salvați România cere Guvernului “să asigure printr-o rectificare bugetară în regim de urgență fondurile necesare pentru plata salariilor și soldelor militarilor”.
“Este momentul adevărului pentru programul de guvernare PSD — ALDE. Aceasta este nota de plată pentru promovarea unor măsuri populiste care au dus la o criză bugetară fără precedent. USR cere Guvernului Tudose să vină cu soluții de rectificare bugetară care să așeze cheltuielile statului pe baze economice reale și să oprească politica bugetară populistă catastrofală actuală”, mai spune Dan Barna.
1. 40% dintr-un articol care pretinde ca informeaza publicul asupra unei chestiuni este dedicat citarii poziției pe care un partid o ia cu privire la respectiva chestiune.
2. Cum se poate reproșa cuiva faptul ca procurorii au decis neînceperea urmăririi lui penale? Si cum se poate afirma senin despre acea persoana ca a fost urmărită penal?