Romania Curată

Criticul de film Andrei Rus, la mâna Senatului UNATC. Ar putea fi dat afară pentru lezarea imaginii instituţiei. „Merg cât de departe se poate ca să-mi apăr drepturile”

Comisia de Etică a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică a propus desfacerea contractului de muncă al lectorului universitar Andrei Rus, acuzat că ar fi lezat prin acţiunile şi declaraţiile sale imaginea universităţii.

Comisia s-a întâlnit pe 25 mai şi l-a audiat pe Rus. Această audiere vine în contextul în care preşedintele Senatului UNATC, Sergiu Anghel, a sesizat Comisia de Etică atât în privinţa lui Andrei Rus, cât şi a altui critic de film, Andrei Gorzo, la rândul său profesor în cadrul UNATC.

„Textul sesizării afirma că Rus şi cu mine am fi vehiculat «informaţii neadevărate menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituţiei, entităţilor de conducere sau persoanelor aflate în funcţii de conducere»”, a scris Andrei Gorzo, pe contul său de Facebook.

Potrivit lui Gorzo, Comisia de Etică a UNATC este compusă din prof. univ. dr. Ştefan Velniciuc, conf. univ. dr. Florentina Heroiu, prof. univ. dr. Mircea Ciocâltei, consilier juridic Georgiana Mocanu, secretar Mihaela Petre, studenţii Teodora Petrescu şi Matei Arvunescu şi conf. univ. dr. Mircea Gheorghiu.

Andrei Rus spune că este surprins că pentru această decizie ar fi votat şase dintre cei opt membri ai Comisiei de Etică, în timp ce împotrivă ar fi fost doar doi.

„Nu mă aşteptam oricum să mă susţină domnii Adrian Titieni (rectorul UNATC, n.r.), Florin Zamfirescu, Sergiu Anghel sau Doru Ana, ţinând cont că am scris despre domniile lor de-a lungul timpului. Dar aveam alte aşteptări de la colegii care mă cunosc de atâta vreme. Am înţeles, oricum, că nu s-a cerut votul Senatului şi că membrii acestuia au fost doar informaţi cu privire la decizia comisiei”, a spus Andrei Rus.

El a precizat că intenţionează să depună o contestaţie în termen de 15 zile de la momentul în care i se comunică oficial decizia Comisiei de Etică şi că va merge „cât mai departe se va putea” pentru a-şi apăra drepturile.

„Şi nu mă voi opri din a solicita demisia conducerii actuale a UNATC, pe care o consider abuzivă şi incapabilă – cel puţin în ceea ce mă priveşte – să poarte un dialog «umanist» (vorba domnului Titieni din cadrul galei UNITER de acum două zile), şi nici din a acţiona, alături de din ce în ce mai mulţi oameni, pentru ca această instituţie să se modernizeze din toate punctele de vedere (nu doar material şi tehnologic)”, a mai spus Andrei Rus.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *