Romania Curată

Cristian Mungiu, decorat de Maia Sandu cu ”Ordinul de onoare”, pentru cartea despre bunica sa basarabeancă

Regizorului Cristian Mungiu i-a fost înmânat, ieri, la Cahul, ”Ordinul de Onoare” de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu ocazia lansării cărții „Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană”. Apărută la editura Humanitas, la sfârșitul anului trecut, cartea prezintă povestea bunicii regizorului și a politologului Alina Mungiu-Pippidi, născută la Cahul și apoi refugiată la Iași, după ce trupele sovietice au ocupat Basarabia, în urma Tratatului Ribbentrop Molotov.

Oficial, Cristian Mungiu a fost decorat „în semn de înaltă apreciere a activității de creație, pentru merite deosebite în dezvoltarea și promovarea artei cinematografice și în afirmarea cinematografiei românești pe plan internațional, precum și pentru contribuție substanțială la consolidarea dialogului cultural dintre Republica Moldova și România”

Dincolo de tonul oficial, mult mai caldă este postarea făcută de Maia Sandu pe pagina sa de Facebook: ”Unele cărți vin direct spre suflet, îți rămân în minte și te fac să petreci timp gândindu-te la eroii lor, la tăvălugul istoriei care vine peste destine umane făcându-le praf sau schimbându-le radical traiectoriile existențiale. (…)  Am fost impresionată să ascult această istorie și pe viu, la Cahul, unde Cristian Mungiu, prin carte, și-a adus bunica la locul unde s-a născut. S-a vorbit despre înțelepciune, despre empatie, despre reziliență, despre faptul că trebuie să ne cunoaștem istoria în primul rând prin istoria familiilor noastre, căci aceasta e unica istorie adevărată, necontaminată de ideologie și fals patriotism”, a transmis președinta Republicii Moldova.

În fotografia din fotografia de la lansarea de la Cahul: Bunica lui Cristian Mungiu și Alina Mungiu-Pippidi, Tania Ionașcu, la Casa Stere Iași, alături de sora ei și verișoara Lucia


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *