Vasile Ernu

Corupţia mică primitivă înghiţită de corupţia mare civilizată

Vorba aia pe care o tot repet: Cînd ţara o arde pe patriotism şi valori asta înseamnă că undeva se fură la greu.

Şi de data aceasta nu o fac găinarii noştri de Dîmboviţa, Alexandria sau Cluj. Ei doar votează.

Acum totul e civilizat cum se face la case mai mari: lobby ca să schimbi legi cu mînuţa „aborigenilor” care să-ţi permită să razi tot: corupţia mică primitivă înghiţită de corupţia mare civilizată. Ca la carte.

În timp ce ţara o arde pe teme şi poveşti total inutile „băieţii isteţi” cu armate de „gulere albe” rezolvă treburile: „PSD amendează legea offshore în sensul dorit de petrolişti, şanse mari să se scoată gazele din Marea Neagră: toate cheltuielile de explorare se deduc, taxele sunt îngheţate pe toată durata exploatării”

PSD? A rezistat o lună şi a cedat. Oare de ce? Cine a făcut presiune? Doar corporaţiile sau şi ambasadele? Auuu…

Preşedintele? Susţine varianta. Opoziția? PNL e pentru şi oricum e ocupat cu lupta pentru „valorile neamului”. USR? El oricum nu pricepe nimic: el face legi despre „ţigări elctronice”. Experţii? Păi au fost angajaţi de ceva vreme de firmele specializate în energie şi nu fac decît lobby. „Societate civilă” şi puriştii „fără penali” pricep oare asta? Presă? Nu prea mai avem şi nu e peste nivelul oamenilor politici pe care-i avem.

Lupta anticorupţie de la noi e doar o fumigenă. Ieşim în stradă pentru a ne revolta? Nu? Ok….

[Puteți citi toate articolele România Curată despre gazele din Marea Neagră la acest link]


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Corupţia mică primitivă înghiţită de corupţia mare civilizată

 1. emil

  Nu a rezistat…a asteptat momentul prielnic unei lovituri de gratie la fel ca Nastase cu gazele si petrolul dupa ce Iliescu spunea ” Noi nu ne vindem tara ”

  Reply
 2. laur22

  ar merita ieshit in strada cu furci shi topoare pentru asta
  https://romanialibera.ro/opinii/jurnal-de-razboi-da-ati-pierdut-batalia-pentru-romania-752432
  „Am devenit o țară de consum, o piață de desfacere pentru multinaționalele paneuropene și nu numai. Producem bunuri cu valoare adăugată mică ce sunt exportate într-un sistem fiscal care permite corporațiilor să dreneze profiturile spre țările lor de baștina și sa-și repatrieze capitalul și investițiile in baza unor “prețuri de transfer”.

  PSD guvernează de șase ani legați și nu a reparat inechitatea sifonării miliardelor de euro din economie. Produsele manufacturate de brațele de munca ieftine ale romanilor sunt asamblate în Occident în produse cu valoare adăugată mare, pentru ca patentele și tehnologia provin de acolo. Ele se întorc in țara unde sunt cumpărate de romani la prețul corect pentru corporații.

  Câștigul este dublu, în ambele sensuri, se exporta ieftin componentele, se recuperează investițiile iar apoi se marchează marje de profit semnificative prin desfacere produselor integrate, intrate în țara din import, la prețuri occidentale.

  Pentru a înțelege modelul de afacere este suficient să urmărim procesul de fabricație și integrare a unui autoturism BMW. Componente produse ieftin, pentru standardul german, integrate la costuri la fel de reduse intr-un produs finit, cu valoarea adăugată mare. Pentru german însă prețul este unul corect, din moment ce veniturile sale sunt incomparabil mai mari decit ale unui roman sau maghiar care trudește intr-o “fabrica de automotive”. Prin asta statul german asigura indirect protecția socială propriilor cetățeni, prin accesul la produse ieftine și venituri ridicate. Neamțul implicat in procesul de producție a unei “unități BMW” este plătit pentru activități de design, tehnologie, marketing, management, inginerie, electro-mecanică, IT etc Romănul asamblează cutii de viteza, face cablaje, faruri, verifica leduri.

  In esența, forța de munca ieftină din țara este exploatata și exportata prin intermediul fabricilor de componente auto din Transilvania. Industria IT urmează același model de business: clădiri de birouri înțesate cu programatori la Cluj și București, unde scriu bucăți de coduri sub forma unor “cărămizi virtuale”. Vândute apoi pentru a construi aplicații și softuri. De regulă, IT-istul roman nici nu știe ce sau pentru cine produce. Industria de telecomunicații aplica și ea schema câștigătoare de drenare: corporațiile multinaționale Vodafone, Orange sau Telekom bifează profituri apocaliptice, drenate prin grija consultanților fiscali (multinaționalele Big Four), de regula, catre paradisuri fiscale.”

  ori pentru asta
  https://romanialibera.ro/opinii/romania-cea-mai-colonie-dintre-coloniile-est-europene-752840
  „A devenit rapid și, remarcabil istoricește, fără ocupație militară străină o biată colonie. Într-o perioadă extrem de scurtă! Și, fără echivoc, a ajuns o colonie într-un mai înalt grad decât celelalte foste surate comuniste ale zonei. Motivele s-ar putea considera că sunt în esență două.

  Unul este legat de „atenția specială” de care s-a bucurat din partea colonialiștilor vremii și locurilor. Se pot distinge trei posibile (probabile) explicații ale acestei „atenții speciale”:
  a) România era posesoarea unor neneglijabile resurse (petrol, gaze, păduri, neferoase), ceea ce reprezintă în colonialism un handicap, generând acțiuni prioritare din partea puterilor coloniale, în timp ce nedeținătoarele de resurse sunt mai lăsate în pace;
  b) România nu mai avea datorii externe, fapt ce trebuia pedepsit, spre a se înțelege bine că neatârnarea de mecanismul îndatorării este un fapt netolerat în lumea colonială;
  c) România putea fi pentru unele dintre puterile coloniale ale vremii și locurilor ținta unei dezmembrări, cum a fost, de pildă, cazul Iugoslaviei și cum nu a fost cazul Bulgariei sau Ungariei.”

  Dar cine sa o faca intr-o tzra unde nimeni nu stie nimic despre batalia de la Plassey ori despre soarta lui Mir Jafar ?

  Oameni care se cred „cultzi” deoarece sunt intorshi cu cheitza si pota sa recite papagaliceste lozinci ?
  Hahahahaha !
  Mahatma Ghandi desi cu studii de avocat (ca si Lenin de altfel) terminate cu bine la Londra a ales sa nu mai fie asemeni lor shi si a inteles ca speratza e in popor shi nu in tagma jefuitorilor.

  PS : „Guerrilla” cu shi de Idris Elba.
  Singuri care merita shuguitzi sunt politzisii serviciilor secrete care coordoneaza treba murdara shi intelectualii care pactizeaza cu acestia shi se transforma in portavoacea acestora.

  Restul, restul sunt doar miopi ocuoatzi atat de tare cu prezetul lui „jobs now” incat prefera sa isi ignore propriul lor viitor.

  Reply
 3. teo

  Țară mică, săracă, obraz după buget….
  (De idee: doar la Bruxelles își fac veacul și interesele vreo 25.000 – 30.000 de lobbyști. Vă dați seama, la București, unde toți fomiștii așteaptă cu alde mă-sa gata tranșată pe tarabă!)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *