Adrian Popescu

Consiliul Concurentei amendeaza cu 4 milioane de euro trei companii de pe piata comercializarii legumelor si fructelor

Consiliul Concurentei amendat cu suma totala de 16,7 milioane lei (echivalentul a aproximativ 4 milioane euro) companiile SC Interfruct SRL, SC Albinuta Shops SRL si SC Profi Rom Food SRL pentru fixarea preturilor de vanzare cu amanuntul a legumelor si fructelor.

SC Interfruct SRL a primit o amenda de 1,8 milioane lei (aproximativ 400.000 euro), SC Albinuta Shops SRL – 2,6 milioane lei (aproximativ 600.000 euro), iar SC Profi Rom Food SRL a fost sanctionata cu o amenda de 12,3 milioane lei (aproximativ 3 milioane euro).

In urma investigatiei declansata in octombrie 2009, autoritatea de concurenta a constatat ca cele trei companii au incheiat o intelegere prin care furnizorul Interfruct stabilea preturile de vanzare la raft a legumelor si fructelor comercializate prin magazinele din reteaua Profi din Bucuresti, apartinand detailistilor SC Albinuta Shops srl si SC Profi Rom Food srl.

„Intelegerile privind fixarea preturilor reprezinta o serioasa abatere de la principiul liberei concurente pe piata. Practic, prin aceasta intelegere Albinuta Shops si Profi Rom Food nu au avut posibiliatea de a reduce preturile de revanzarea a legumelor si fructelor, ceea ce ar fi fost in beneficiul consumatorilor” a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
Intelegerea dintre Interfruct si Profi s-a derulat pe o perioada de un an, iar cea dintre Interfruct si Albinuta pe o perioada de doi ani si au avut ca obiect legumele si fructele proaspete, cu exceptia bananelor.

Potrivit Autoritatii de Concurenta, atat SC Profi Rom Food SRL, cat si SC Albinuta Shops SRL desfasurau activitati pe piata de vanzare cu amanuntul pentru bunuri de consum zilnic.

In anul 2007, SC Albinuta Shops SRL a fost achizitionata de SC Profi Rom Food SRL. In 2010, compania SC Profi Rom Food SRL a fost, la randul ei, achizitionata de Polish Gamma Group S.ar.l. din Luxemburg.

Citeste si despre: Consiliul Concurentei, bunuri de larg consum, concurenta neloiala, vanzare cu amanuntul, piata libera.


Articole cu aceeasi tema:
ANI solicita procurorilor DNA sa o cerceteze penal pe Melania Mandas Vergu. Fosta consiliera a lui Funeriu si-a renovat casa cu bani destinati invatamantului.
Metrorex cumpara energie electrica de 46 milioane lei

MApN ofera peste un milion de euro pentru service-ul centralelor telefonice


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Consiliul Concurentei amendeaza cu 4 milioane de euro trei companii de pe piata comercializarii legumelor si fructelor

 1. Gabriel Paslaru

  Acest articol prezinta doar jumatate din realitate, pe cea a Consiliului Concurentei. Exista, insa, si cealalta realitate, a celor amendati pe nedrept, si pe care o prezint in randurile urmatoare:

  28 aprilie 2011 – Consiliul Concurentei a comunicat astazi decizia sa de aplicare a unei sanctiuni impotriva societatilor PROFI si Interfruct, pentru o presupusa incalcare a legii concurentei.

  “Activitatile noastre, ale celor de la PROFI, sunt permanent menite sa ofere clientilor nostri calitate mai buna la acelasi pret, precum si alte beneficii. Plecand de la aceasta politica, PROFI a stabilit cu Interfruct o relatie care consideram ca a fost clar in avantajul clientilor nostri, fara sa aduca prejudicii tertilor,” a declarat Pawel Musial, Director General PROFI Rom Food.
  “Actiunile PROFI si Interfruct nu au incalcat nicio prevedere din legislatia de concurenta, iar Consiliul Concurentei a ignorat probele aduse de noi in acest sens, atat pe parcursul investigatiilor, cat si in cadrul audierilor. Mai mult decat atat, Consiliul Concurentei a stabilit nivelul amenzii cu incalcarea propriilor reguli de determinare a sanctiunilor. De aceea, ne rezervam dreptul de a contesta aceasta decizie in justitie.”

  Reply
 2. Sile

  Cred ca mult mai eficient ar fi fost un comando care sa le faca membrilor companiilor respective ce i-au facut membrii comandoului american lui Bin Laden.In fond tot terorism se numeste mentinerea unor preturi ridicate pe piata de catre persoane care nu au nimic cu productia si vinzarea reala de bunuri. O zi buna !

  Reply
 3. Sean

  Domnule Pâslaru(comentariul #1) se pare că sunteţi în temă cu subiectul pentru că susţineţi că au fost amendaţi pe nedrept. În această situaţie vă rog să treceţi peste „filozofeala” directorului general PROFI şi să ne spuneţi scurt(DA sau NU): a existat o înţelegere între furnizor şi magazin privind preţul de vânzare din magazin?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *