Adrian Popescu

Conflict diplomatic: Președintele Iohannis și-a anulat vizita în Ucraina (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că își va anula vizita oficială în Ucraina, programată pentru luna octombrie, ca urmare a adoptării legii educației, considerând că acest act normativ contravine bunelor intenții reciproce și limitează drastic accesul minorităților la educația în limba maternă.

Iohannis a făcut această declarație la New York, unde participă la deschiderea noii sesiuni anuale a ONU. El a adăugat că a contramandat și primirea președintelui Parlamentului ucrainean.

„În consecință, când am aflat de această lege, am contramandat vizita mea în Ucraina și am contramandat și primirea președintelui Parlamentului, care se anunțase pentru sfârșitul lunii septembrie la mine, dând astfel semnale diplomatice extrem de puternice. Anularea unei vizite prezidențiale e un semnal extrem de puternic”, a declarat Iohannis.

El a subliniat că legea educației adoptată în Ucraina contravine bunelor intenții reciproce.

„Într-adevăr, o tematică neplăcută această evoluție din Ucraina cu Legea educației. Am avut prevăzută o vizită în Ucraina pentru luna octombrie a acestui an, o vizită pe care am pregătit-o în mai multe runde de discuții cu președintele Poroșenko. Ultima rundă de discuții am avut-o cu ocazia întâlnirii NATO de la Bruxelles. Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluția din Parlamentul Ucrainei, care, fără să anunțe partenerii, și noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenții reciproce. Practic, această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităților la educația în limba maternă. Pe noi ne doare în acest lucru. Avem foarte mulți români în Ucraina”, a afirmat șeful statului.

Iohannis a precizat că urma să meargă cu președintele Ucrainei în zona Bucovinei, unde sunt mulți români ucraineni.

„Această lege a venit într-un moment foarte nepotrivit și întreaga abordare, după părerea mea, trebuie pusă în discuție”, a adăugat șeful statului.

Vezi aici integral declarația de presă susținută de Iohannis la finalul participării la Adunarea Generală a ONU:

Premierul Tudose și MAE se implică

Legea Educației adoptată de Parlamentul din Kiev limitează studiul în limba maternă a minorităților. Comunitățile de români sunt nemulțumite de această schimbare. Ministerul Afacerilor Externe a intervenit, exprimându-și îngrijorarea față de acest demers. Și premierul Mihai Tudose a solicitat, joi, Ministerului Afacerilor Externe (MAE) să se implice în privința „situației deosebite” din Ucraina, unde s-au închis școlile românești.

„Am să vă rog să vă implicați (…) asupra situației deosebite din Ucraina. Chiar este o situație deosebită. Noi avem ditamai problema națională cu o școală și acolo ni s-au închis toate”, a declarat premierul Tudose, la începutul ședinței de Guvern, adresându-se secretarului de stat în MAE, George Ciamba.

Potrivit proiectului legislativ, minorităţilor naţionale li se va permite să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native. Cu toate acestea concesii considerabile au fost făcute pentru tătarii crimeni. Doar una sau mai multe materii pot fi studiate în instituţiile educaţionale în două sau mai multe limbi, limba statală, engleza sau altă limbă oficială a UE, informează dninews.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Conflict diplomatic: Președintele Iohannis și-a anulat vizita în Ucraina (VIDEO)

 1. Pop R.

  Lasă-i pe alții să-ți judece tăria semnalelor diplomatice.
  S-ar putea ca semnalul să fie așa de tare încât să aibă efecte negative și asupra altor domenii… Diplomația este făcută pentru dialog (mai ales cu vecinii la care arde), pentru că, altfel, s-ar numi ofuscație.
  Prezidentului nostru îi priește briza de Atlantic – îl face mai vorbăreț, belicos și mai ferm. Când mai apar probleme interne, să dea o fugă peste ocean și să reacționeze de acolo! Ar fi o idee.

  Reply
 2. Adrian

  Președintele a mai spus presei că voia să meargă în Bucovina. Cred că aici e mesajul cel mai puternic. (nu regiunea Cernivtsky sau cum s-o scrie cu chirilice, nu Bucovina de nord, nu altceva).

  Pare un mesaj dat cu naturalețe dacă uităm că Bucovina nu există decât de 250 de ani (1775) și are de curând zi dedicată prin lege, aici.

  Reply
 3. Dumitru Drinceanu

  Ecista totdeauna un ,,totusi”, inclusiv in diplomatie: acuzam incorpore, aproape, puterea canu reactioneaza in fata revizionismului maghiar tot mai belicos. Cand are loc o reactie, fie ea si una asa, mai brutala, dar care este raspuns ferm la o problema sensibila precum demnitatea nationala, incepem sa ne speriem si vrem sa stam tot ca strutul… Odata si odata trebuie transate curajos si ferm anumite principii, inclusiv cu vecinii, fara a semana neaparat conflicte. O umila parere personala.

  Reply
 4. V.D.TOT

  Aproape aceeasi situatie o avem si cu romanii (vlasii) din Serbia -Regiunea Timocului ! L-ati vazut pe Orban cum reactioneaza cand este vorba despre maghiarii dinafara granitelor ?!

  Reply
 5. Diana Lucia Zotescu

  Presedintele Iohannis si-a caracterizat PE BUNA DREPTATE hotararea sa de a-si anula vizita in Ucraina drept „un semnal (diplomatic n.m.) foate puternic”. Chiar asa este. De ce negam evidenta doar pentru ca unora nu le convine prezenta la Cotroceni a a lui Iohannis?

  Reply
 6. Szakács Béla

  O reacție normală, dar rămâne întrebarea cât de sinceră este, ținând seama de tăcerea lui la desfințarea liceului maghiar din Tg.Mureș

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *