Adrian Popescu

Conflict de interese în „Republica Mazăre” pentru contracte date prietenilor. ARC a semnalat încă din 2012 o firmă reclamată acum de ANI

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat DNA pentru cercetarea primarului din Constanţa, Radu Mazăre, cu privire la săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. ANI îl acuză că a dat contracte ale Primăriei unui partener de afaceri de-al său.

Alianţa pentru o Românie Curată a semnalat în mai multe rânduri ilegalităţile de la Primăria Constanţa şi chiar a câştigat două procese cu edilul pentru netransparenţă în cheltuirea banilor publici.

Acuzaţiile ANI

Inspectorii de integritate susţin că Mazăre a semnat cinci contracte între Primărie şi două societăţi comerciale, Conpress Holding SRL şi Soti Cable Neptun SRL, unde acţionar este Sorin Gabriel Strutinsky. Cei doi sunt parteneri de afaceri în alte opt firme.

De asemenea, Radu Mazăre este acuzat că a aprobat, în urma procedurii de selecţie a ofertelor, raportul de atribuire a contractului de finanţare din fonduri nerambursabile necesare susţinerii spectacolelor ce au fost organizate cu ocazia evenimentului ‘Sărbători de Iarnă – Orăşelul Copiilor 2013’, încheiat între Primăria Constanţa şi SC Soti Cable Neptun SRL.

Valoarea totală a contractelor acordate celor două societăţi comerciale este de peste 20,6 milioane lei, fără TVA (aproximativ 4,6 milioane euro).

Cum a obţinut ARC contractele dosite de primar

În ianuarie 2012, Romania Curată a publicat opt contracte de achiziţie publică încheiate de Primaria Constanţa, în perioada 2008 – 2009, cu mai multe societăţi comerciale, pe care Societatea Academica din România (SAR) le-a obţinut după ce l-a dat în judecată pe primarul Radu Mazare, pentru nerespectarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public.

Contractele au fost solicitate Primăriei Constanţa în 2009, însă Radu Mazare a refuzat să le transmită SAR.

Instanţele de judecată l-au amendat atunci pe Mazare cu suma de 33.902 lei, pentru nerespectarea hotărârii judecătoreşti şi l-au obligat să facă publice cele opt contracte de achiziţii publice.

Printre acele contracte se afla şi unul semnat cu Soti Cable Neptun SRL, firmă ce apare acum în reclamaţia ANI.

Lista completă a contractelor o puteţi citi aici: http://www.romaniacurata.ro/arc-publica-rezultatul-a-trei-ani-de-procese-cu-edilul-din-constanta-opt-contracte-din-bani-publici-dosite-de-primarul-radu-mazare/

 

 

 

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *