Adrian Popescu

Conflict de interese instituționalizat, de dragul parlamentarilor

Parlamentarii pot angaja persoane cu care au lucrat în ultimii 5 ani fără a fi în conflict de interese. Astfel, conflictul de interese, în această privință, a fost instituționalizat. O lege votată la 8 martie de plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului, care au adoptat astfel modificarea Statutului parlamentarului, a fost promulgată acum de președintele Klaus Iohannis.

Această modificare prevede că nu mai constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorul sau deputatul s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani.

Prin actul normativ pentru completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor se introduce un nou alineat, prin care se statuează faptul că, prin derogare de la prevederile articolului 31 din Codul penal, nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorii sau deputații s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani.

În manualele de politici publice și potrivit Wikipedia această manevră a politicienilor este catalogată drept „revolving door” și reprezintă mișcarea de personal între roluri diferite precum legislatori și regulatori, pe de o parte, și afacerile afectate de legislație și reglementări, pe de altă parte.

În anumite cazuri, rolurile sunt îndeplinite secvențial, dar în anumite circumstanțe, mai grave, ele pot fi îndeplinite simultan. Analiștii politici cataloghează asemenea mișcări între sectorul privat și cel guvernamental, respectiv legislativ, drept practici nesănătoase deoarece actorii acestora își acordă privilegii reciproce în detrimentul statului, ceea ce poate conduce la captura statului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Conflict de interese instituționalizat, de dragul parlamentarilor

 1. CURIOSUL

  IN ROMANIA PROSTIA ESTE ACOPERITA CU DIPLOME, SCOLI SI CU ACADEMII DE TOT FELUL, CEEA CE A FACUT CA VALORILE UMANE SA NU MAI CONTEZE IN APRECIERE IAR PROSTIA SA FIE PLATITA SUBSTANTIAL DIN BANI PUBLICI IN DETRIMENTUL SISTEMULUI DE SANTATE SI ACELUI DE INVATAMANT CARE SUNT TOTAL DECAZUTE.
  HOTIA IN ROMNIA ESTE ACOPERITA DE TOT FELUL DE IMUNITATI, PARLAMENTARE, BNR-iste, GUVERNAMENTALE, CCR-iste, etc.
  ALESII POPORULUI NU AU MANDATE LIMITATE DOAR LA DOUA CA IN TARILE CIVILIZATE SI NICI RESTRICTII DE INTEGRITATE, MORALITATE SAU COMPETENTA, NU AU NICI CARACTER, NICI DEMNITATE, NICI RUSINE. EI AU TRANSFORMAT POPORUL ROMAN INTRO TURMA DE OI PAZITA DE CIOBANI NEBUNI SI TEMBELI.
  PRIN TERFELIREA JUSTITIEI DE CATRE IMPOSTORII, SEMIDOCTII SI TRADATORII DE TARA ALESI PRIN HOTIE FARA CRITERII DE VALOARE , IN RO PANA LA DISPARITIA EI COMPLETA (CAT MAI CURAND) DREPTATEA SE VA FACE CU PARUL, CU CIOMAGUL, CU BATA , CU MACIUCA ETC

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *