Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, a fost condamnat de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie la 7 ani de inchisoare cu executare, pentru o deturnare de fonduri de 28 miliarde lei vechi, dupa ce a scos ilegal 5.000 de tone ulei din rezerva de stat. Judecatorii i-au interzis lui Muresan mai multor drepturi, pe o perioada de cinci ani dupa executarea pedepsei.
De asemenea, instanta suprema a decis condamnarea fostului consilier personal al lui Muresan, Ioan Truta, tot la 7 ani de inchisoare cu executare, iar Silvia Capitanu, fost director in cadrul Ministerului Agriculturii, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare.
Un alt director din cadrul ministerului, Dan Jiga, a fost achitat de magistrati.
Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu rescus.
Pe 18 decembrie 2003, procurorii fostului Parchet National Anticoruptie (PNA), actuala Directie Nationala Anticoruptie (DNA),l-au trimis in judecata pe Ioan Avram Muresan, pentru deturnare de fonduri, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata si fals intelectual.
Deturnarea de fonduri se refera la utilizarea defectuoasa a sumei de peste 29.507.688.963 lei reprezentand Fondul de contrapartida constituit din contravaloarea in lei a unui ajutor nerambursabil primit din partea Agentiei pentru Dezvoltare Internationala a Statelor Unite.
Abuzul in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata consta in implicarea acestuia in scoaterea de la rezervele de stat a cantitatii de 5.000 de tone de ulei brut de floarea soarelui. Procurorii PNA au sustinut ca fostul ministru al Agriculturii si Alalimentatiei a intocmit, in lunile mai si noiembrie 1999, precum si aprilie 2000, rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat, sub forma de imprumut, a cantitatii de 5.000 de tone de ulei, beneficiar fiind Societatea Sun Oil Ramnicul de Jos, din judetul Constanta.
Cea de-a treia acuzatie, respectiv infractiunea de fals intelectual, retinuta in sarcina lui Ioan Avram Muresan, se refera la faptul ca acesta a semnat un raport in numele reprezentantilor Sun Oil , prin care solicita prelungirea termenului de restituire a uleiului; in plus, desi la 13 martie 2000 reprezentantii unitatilor teritoriale ale Administratiei Nationale ale Rezervelor de Stat au constatat inexistenta gajurilor constituite potrivit clauzelor contractuale pentru imprumutul celor 5 000 tone de ulei, Muresan a semnat in luna aprilie 2000 un nou raport prin care a solicitat din nou prelungirea termenului de restituire a uleiului cu inca 180 de zile.
In acest caz mai sunt anchetati Truta Enea Ioan (fostul secretar general adjunct si consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei) – pentru deturnare de fonduri si complicitate la luare de mita in forma continuata, Capitanu Silvia (fostul director general al Directiei Integrare Europeana si Cooperare Internationala din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei) – pentru deturnare de fonduri, si Jiga Dan (fost director general al Directiei Generale Economice si Relatii Bugetare din cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei) – pentru luare de mita in forma continuata.
Procurorii au retinut faptul ca Truta Enea Ioan si Jiga Dan, in calitatile pe care le aveau in cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, au pretins sume de bani de la denuntatorul Nedelcu Valentin in vederea acordarii unor prime de export grau si porumb, precum si in vederea facilitarii unor credite pentru achizitionarea de produse agricole.
Citeste si despre: Ministerul Agriculturii, luare de mita, Nedelcu Valentin, denunt, Jiga Dan.
Articole cu aceeasi tema:
Dosarul “Caltabosul”, a fost suspendat si trimis la CCR
Curtea Constitutionala: Inregistrarile din dosarul Caltabosul sint ilegale
Dosarul Caltabosul: Denuntatorul lui Remes a povestit cum a carat palinca si caltabosul