Romania Curată

Comunitatea academică din SNSPA reacționează împotriva imixtiunii SRI în spațiul universitar

Demascarea publică de către jurnalista Emilia Șercan a candidaturii pentru postul de lector la Școala Națională de Științe Politice și Administrative a soțiilor celor mai puternici prim-adjuncți din țară – Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României – generează reacții ale comunității academice din SNSPA.

Lectorii unversitari din cadrul departamentului de Sociologie al SNSPA Aurelian Munteanu și Bogdan Iancu au făcut publică astăzi o scrisoare deschisă prin care solicită conducerii facultății de Științe Politice din SNSPA audierea doamnei Mihaela Corina Țuțu, în vederea clarificării condițiilor care au condus la retragerea candidaturii sale. Precizăm faptul că Țuțu își depusese canidatura pentru postul lector 6 de la Departamentul de Sociologie, același pe care se înscrisese și Monica Licu (informație confirmată atât pe site-ul universității, cât și pe site-ul Ministerului Educației -jobs.edu.ro- în data de 14 ianuarie 2016), însă o zi mai târziu canditura acesteia a fost retrasă.

Scrisoarea integrală:

Către
Domnului Cristian Pîrvulescu, Decanul Facultății de Științe Politice
Domnului Mihai Păunescu, Directorul Departamentului de Științe Politice și Studii Europene
Domnului Vintilă Mihăilescu, Directorul Departamentului de Sociologie – Facultatea de Științe Politice
Membrilor Consiliului Facultății de Științe Politice
Membrilor Comisiei de concurs pentru posturile didactice din cadrul Departamentului de Sociologie – specializarea Psihologie (26.01.2016)
Cadrelor didactice titulare în Facultatea de Științe Politice
20 ianuarie 2016
Domnule Decan, Domnilor Directori, stimați membri ai Consiliului Facultății de Științe Politice și ai Comisiei de concurs, dragi colege și colegi,

Prin prezenta dorim să supunem atenției dumneavoastră o situație care considerăm că ridică semne de întrebare cu privire la corectitudinea concursului de ocupare a unor posturi de predare în Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA, care a fost semnalată în cursul zilei de ieri în mass-media, dar și să vă solicităm păstrarea autonomiei universitare, integrității și libertății academice în cadrul Facultății de Științe Politice, SNSPA.

Expunerea situației:
Pentru cele trei posturi scoase la concurs în cadrul Facultății de Științe Politice în luna noiembrie 2015 s-au înscris 5 persoane, conform documentelor disponibile pe site-ul snspa.ro, pe care le atașăm aici. Pentru postul Lector 6 de la Departamentul de Sociologie s-au înscris candidatele Țuțu Mihaela Corina și Licu Monica, informație confirmată atât pe site-ul universității, cât și pe site-ul Ministerului Educației (jobs.edu.ro) în data de 14 ianuarie 2016.

Cu toate acestea, o zi mai târziu, pe 15 ianuarie 2016, pe siteul jobs.edu.ro pentru postul Lector 6 a fost retrasă informarea cu privire la candidatura doamnei Țuțu Mihaela Corina. Această situație neobișnuită dă naștere la nelămuriri legitime legate de motivele retragerii candidaturii doamnei Mihaela Țutu (titulară – în regim de plata cu ora – a câtorva dintre cursurile scoase la concurs).

De asemenea, considerăm că ridică alte semne de întrebare seria de coincidențe (ca să folosim un eufemism) care populează acest concurs: două candidate care provin din Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (structură de învățământ superior a SRI, ambele candidate având funcții/grade militare în cadrul SRI) sunt și singurele fără contracandidat (prin retragerea candidaturii doamnei Mihaela Țuțu) din cele trei posturi scoase la concurs pentru specializarea Psihologie.

În plus, candidata Monica Licu ar pleca de pe poziția de conferențiar (cu prestigiu mai ridicat și retribuită mult mai bine) al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” pentru a da concurs pe un post retribuit inferior.
Considerând că această situație – în condițiile unei discuții de societate apărute în ultimul timp în presă cu privire la relația dintre angajați în presă, justiție și serviciile de informații – creează premisele de a deturna facultatea de la interesele sale științifice și are potențialul de a intra în contradicție cu principiile de integritate, moralitate și transparență pe care Facultatea de Științe Politice și SNSPA le apără, vă solicităm, prin urmare, precizarea publică a poziției dumneavoastră, prin aducerea ei la cunoștința studenților și cadrelor didactice din cadrul Facultății de Științe Politice, cu privire la aceste fapte și luarea măsurilor pentru apărarea autonomiei universitare, integrității și libertății academice, cum ar fi, dar nu limitat la solicitarea modificării cartei SNSPA prin introducerea incompatibilității dintre statutul de cadru didactic și cel de cadru militar sau agent al serviciilor de informații. Solicităm audierea doamnei Mihaela Corina Țuțu în vederea clarificării condițiilor care au condus la retragerea candidaturii sale.

În acest context, lipsa unei poziții categorice va putea avea efecte nedorite asupra imaginii Facultății de Științe Politice, reducând atractivitatea programelor sale de studii pentru viitorii candidați.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Comunitatea academică din SNSPA reacționează împotriva imixtiunii SRI în spațiul universitar

 1. Gheworghiu M

  SRI are propriile sale institutii de reeducare a cadrelor.
  Cu aversiunea acumulata in secole de oprimare, dorim ca o astfel de institutie care a preluat vechile obiceiuri si cadre, ne exprimam convingerea ca o astfel de dregatorie ar fi bine sa se limiteze la ceea ce detine, iar pe considerente de incompatibilitatesi cerem sa sa nu mai aspire la prestigioasele institutii civile care au un caracter universitar bine definit.

  Reply
 2. Gheworghiu M

  SRI are propriile sale institutii de reeducare a cadrelor.
  Cu aversiunea acumulata in secole de oprimare, ne exprimam convingerea ca o astfel de dregatorie ar fi bine sa se limiteze la ceea ce detine. Cerem pe considerente de incompatibilitate ca o astfel de institutie, care a preluat vechile obiceiuri si cadre, sa nu mai aspire la prestigioasele institutii civile care au un caracter universitar bine definit.

  Reply
 3. ilidia

  Mi se pare de bun simt ca nu au ce cauta in SNSPA persoane cu functii si grad in SRI. Oriunde in lume odata ajuns pe statul serviciilor de informatii, chiar retras din activitate, ramai „, chiar daca neoficial, al lor” pe viata si poti fi reactivat oricand. Iar faptul ca cineva renunta la o functie mai bine platita la SRI da de gandit ca ar fi trimisa „in misiune”.

  Reply
 4. Gabi

  Cred ca e dreptul fiecarei persoane care indepineste criteriile, necondamnata etc. sa candideze. Daca cele doua sotii au si competentele neceasre, nu inseamna ca avem in fata o mare demascare.Mai grav se poate vedea altceva din lista posturilor vacante http://www.snspa.ro/images/fisiere/snspa/informatii-publice/posturi_vacante/Anunt_MO_1304_25_11_2015.pdf si lista candidatilor http://www.snspa.ro/images/fisiere/snspa/informatii-publice/concursuri_dec_2015/Lista_candidatilor.pdf.
  Pozitiile indicate au cursuri specifice in limba romana , engleza sau spaniola! Cu mici exceptii, pt. fiecare pozitie există un singur candiadt (omul si postul, pentru vreo 25 de pozitii!!!!!!!!).

  Deci, autorii scrisorii indeamna spre o pista falsa, ca cele doua candidate cu pricina sunt singurele fara contracandidat. Restul le sunt afini sau nu mai cotneaza transparenta????? E cusuta cu ata alba… ca oricum mai sunt profi in scoala din serviciul ro. , chiar fostul sef dinainte, conf. sau prof.univ. ramas pe stat in continuare

  Reply
 5. Liviu Antonesei

  Nu prea pricep de ce nu-si baga astia nevestele la Academia lor de Informatii, apoi le pot face si academicene de-a dreptul la Kakademia lui Nea Izmana, unde mai sint tot felul de curaj-osi!

  Reply
 6. Ghem

  Se poate numi concurs cel la care participa un singur candidat? Intotdeauna unicul candidat va castiga concursul.

  Reply
 7. Alec

  Nu inteleg cum a ajuns un incompetent plagiator sa infinteze o ACADEMIE DE INFORMATII. Asteptam lamuriri dela SRI ,sa ne explice cum este posibil asa ceva ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *