Romania Curată

Compensații de 500 euro/hectar pentru proprietarii de păduri care nu le taie

Proprietarii de păduri care au rol de protecție sau care se află în arii protejate, ar urma să primească câte 500 de euro/hectar pe an, compensație pentru faptul că nu pot valorifica lemnul, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern, pus în dezbatere de Ministerul Mediului.

Proiectul  vizează acordarea de compensaţii reprezentând contravaloarea masei lemnoase pe care proprietarii nu o recoltează datorită funcţiilor de protecţie stabilite prin amenajamente silvice, necesare acoperirii costurilor reclamate de gestionarea durabilă a pădurilor situate în siturile de importanţă comunitară Natura 2000.

Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat sunt proprietarii de păduri şi asociaţiile de proprietari de păduri pe ale căror terenuri forestiere există restricţii de mediu aplicabile activităţilor forestiere, care sunt stabilite prin amenajamentele silvice.

 

Pădurile vizate de aceste compensații sunt cele cu funcţii speciale de ocrotire a naturii, pentru care prin lege este interzisă orice fel de exploatare de lemn pentru conservarea biodiversităţii (rezervaţii ştiinţifice, rezervaţii peisagistige, care conservă resurse genetice deosebite) sau unde recoltarea nu este permisă deoarece ar conduce la degradarea terenului, la alunecări şi eroziune (deoarece aceste păduri sunt situate pe stâncării, grohotişuri şi pe terenuri cu eroziune în adâncime cu alunecări active precum şi terenuri cu pante de peste 30 grade, terenuri degradate sau nisipuri mobile neconsolidate, pădurile în zone cu pericol de eroziune).

Sunt incluse şi pădurile cu valoare genetică ridicată, cum ar fi cele de la mare altitudine unde condiţiile de regenerare sunt foarte grele, păduri seculare, virgine, cvasivirgine de valoare deosebită.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Compensații de 500 euro/hectar pentru proprietarii de păduri care nu le taie

 1. George

  Cînd omul NU REALIZEAZĂ că habitatul în care locuieşte este de fapt ESENŢA VIEŢII LUI ŞI A SEMENILOR ,va tăia din diverse interese,ori pentru a face rost de bani,ori a deschide o afacere,ori pentru a-şi asigura lemne de foc,sau pur şi simplu din alte interese. Din acest motiv s-a greşit cînd pădurea a fost dată proprietarilor care s-au şi văzut bogaţii pămîntului,ca şi cum acei copaci erau averea lor şi doar a lor. Nimic mai fals. Pe măsură ce s-a „chelit” o suprafaţă tot mai întinsă din munţi,dar şi la cîmpie aspectul nu e cu nimic diferit,omul a constatat cu mediul se schimbă ,clima refuză să mai răspundă vechilor programe de echilibru,accidentele climatice se petrec cu o frecvenţă şi amploare de necontrolat. În loc de conştiinţă şi CONŞTIENTIZARE e mai la îndemînă să se dea bani-care oricum nu compensează INCONŞTIENŢA. Îi dai omului o dată de două ori o anumită sumă,dar nu-i poţi da la infinit deoarece el va face aceleaşi greşeli.După ce va „rade” ce e al lui,va trece la vecini,dacă nu cumva vecinii au făcut-o deja ! Părerile sînt împărţite şi un răspuns oficial nu avem încă de la oamenii de ştiinţă,deoarece în ce priveşte degradarea mediului unii spun că s-ar datora în totalitate omului, alţii spun că omul nu a influenţat deloc mediul sau doar întro oarecare măsură,alţii dimpotrivă vin cu ideea că aceste evenimente oricum s-ar fi întîmplat cu sau fără intervenţia omului.un lucru e cert : TOTUL ESTE ÎN STRÎNSĂ LEGĂTURĂ,NIMIC NU ESTE ŞI NICI NU STĂ IZOLAT DEOARECE dacă pe o arie de 10 hectare din zona de munte .să zicem, au fost tăiaţi toţi copacii pînă la nivelul solului,de la insecte,spongi,fungi,vieţuitoarele care au nevoie de un mediu umbrit,semiumed vor pieri,neptînd a se adapta rapid la mediul însorit-acesta la rîndul lui va influenţa hrana păsărilor ,reproducerea,păsările în acel mediu fiind pe zi ce trece tot mai rare,vor influenţa viaţa animalelor care se hrănesc-o parte cu astfel de zburătoare,astfel animalele din lipsă de hrană vor migra în alte locuri-tot mai rare-încălcînd teritoriile marcate ale altor animale,vînatul devenind tot mai rar.Desigur că asta e doar o faţetă a infinitelor manifestări ale naturii,care odată ruptă o verigă ,întregul lanţ ,unii îi spun TROFIC va fi resimţit în întreaga viaţă,de la floră care şi ea va resimţii din plin imposibilele adaptări,fauna,biodiversitatea se va numi EXTINCŢIE !!! şi totul ,numai pentru că PROPRIETARII LACOMI APLICĂ LEGEA TOPORULUI,DRUJBEI…..-iar acum PREOŢII INVOCĂ VOINŢA CELUI ÎNALT DE A SLOBOZI PLOAIE…..De ce mai pe vremuri de demult cînd copacul nu cunoştea nici teama nici durerea toporului ,toate erau consfinţite de a se petrece la vremea lor bine proporţionat,fără teama torentelor,inundaţiilor necontrolate şi a dezastrelor naturale tot mai înfiorătoare-NU CUMVA ĂSTA ESTE RĂSPUNSUL NATURII LA DUREREA PE CARE NOI INCONŞTIENT I-AM PROVOCAT-O ? ? ?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ George: timp de sute de ani, când comunitățile au avut păduri (în formă de proprietate privată) le-au folosit fără să le distrugă – au luat din ele cât au avut nevoie, nu pentru PROFIT; lemnul e resursă regenerabilă – dacă îl exploatezi cu cap -, nu se pune problema să nu se taie deloc; dacă sunt zone în care e nevoie de o protecție specială (să nu se taie deloc), compensațiile sunt necesare, că altfel ce faci cu comunități întregi care depind de pădurea respectivă? le muți la oraș? și acolo ce faci cu oamenii?;
   mă rog, e necesar să stabilești corect cuantumul compensațiilor, pentru a nu schimba caracterul lor social, transformându-le în profit

   Reply
 2. tomescu teofan emilian

  Un lucru bun dar să poate și mai bine cum ar fi să fie ajutați cu căini dresați pentru recoltarea de trufe și atunci vă garantez că nimeni nu o să să mai uite la pădure ca la carul cu lemne ci o să vrea să o mențină în starea naturală pentru a obține trufele ce să vând cu prețuri excepționale în funție de calitate. Să mai poate dezvolta apicultura în pădure.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *