Romania Curată

UPDATE. După recomandarea Comisiei Tehnice, CNATDCU a hotârât că Victor Ponta a plagiat și cere ministerului să-i retragă titlul de doctor

UPDATE. Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a recomandat Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta deoarece lucrarea nu respectă standardele de etică.

…..

Fostul premier Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, a stabilit Comisia Tehnică din cadrul Consiliului Naţionale de Atestare a Diplomelor (CNATDCU), urmând ca raportul final să fie supus votului în Consiliul General de joi, au declarat surse din Ministerul Educaţiei pentru Mediafax.

Potrivit unor surse din Ministerul Educaţiei, Comisia Tehnică din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor şi Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a finalizat raportul privind lucrarea de doctorat a fostului premier Victor Ponta.

Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că membrii Comisiei Tehnice, în urma unei analize a lucrării, au făcut recomandarea de retragere a titlului de doctor al lui Victor Ponta.

Potrivit procedurii, raportul Comisiei Tehnice a fost prezentat Comisiei Juridice din cadrul CNADTCU, care ulterior a fost înaintat preşedintelui instituţiei. Membrii Comisiei Tehnice sunt aleşi prin recomandare de către membrii din Comisia Juridică. În acest caz, este vorba despre trei persoane, din exteriorul CNATDCU, care au analizat lucrarea de doctorat.

O şedinţă a CNATDCU a fost convocată pentru ziua de joi, atunci când raportul va fi suspus unui vot în cadrul Consiliului General dacă la şedinţă va exista cvorum. În cazul în care votul va confirma decizia Comisiei Tehnice, CNADTCU va recomanda ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, să-i retragă lui Victor Ponta titlul de doctor, obţinut în iulie 2003 cu teza intitulată „Curtea Penală Internaţională” la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.

Din punct de vedere al procedurii, fostul premier Victor Ponta va avea la dispoziţie două săptămâni pentru a contesta decizia.

La 18 iunie 2012, ediţia online a revistei Nature a publicat ştirea că Victor Ponta, „prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte.

O prima decizie a CNATDCU a fost dată pe 29 iunie 2012, în care membrii comisiei susţineau că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt.

De altfel pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a decis în unanimitate că este vorba de plagiat. Mai mult potrivit comisiei, acesta a plagiat intenţionat, găsindu-se pasaje copiate în 115 pagini din cele 297 . Singura comisie care l-a absolvit de vină a fost Consiliul Naţional de Etică, care e decis în data de 18 iulie 2012 că Ponta nu a plagiat, mai scrie Mediafax.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “UPDATE. După recomandarea Comisiei Tehnice, CNATDCU a hotârât că Victor Ponta a plagiat și cere ministerului să-i retragă titlul de doctor

 1. PROFESORUL

  La toti doctorii care au luat doctoratul fara ca la acea vreme sa fie angajati ai vreunei unitati de invatamant sa li se VERIFICE DOCTORATELE de cate Comisiile tehnice din cadrul CNADTCU pt a se confirma sau infirma TITLU de DOCTOR. FARA O ASEMENEA EXIGENTA STIITA SI INOVATIA IN ROMANIA SUNT BATJOCORITE.

  Reply
 2. Christian Voinescu

  Singura pedeapsa este aceea ca i se retrage titlul de doctor? Aceasta masura este suficienta pentru a impiedica asemenea acte de furt intelectual si mai ales, metode impostoare pentru a avansa?

  Reply
 3. AlinaP

  Au trebuit sa treaca 13 ani pana cand acest plagiat sa fie declarat oficial in Romania desi cel putin conducatorul de doctorat si comisia respectiva au stiut prea bine acest adevar de la inceput. Rezolvarea plagiatului – pedapsa vinovatului pentru furt, recuperarea pagubelor, va urma, sper. Ce se va intampla cu conducatorul de doctorat si comisia respectiva care a acordat acest titlu unui plagiator in deplina cunostinta de cauza? Vor fi si ei inclusi in pedeapsa celor vinovati de plagiate in Romania?

  Reply
 4. Nelu

  Toti plagiatorii dovediti sa dea banii inapoi. Conform legii au luat 15% in plus la salariu. Adica furt cu premeditare uz de furt, primire de foloase necuvenite.

  Reply
 5. taunul77

  Au fost necesari ani intregi si ‘nspe comisii pentru a da un verdict ce era clar pentru orice persoana ce a facut pe bune minim o lucrare de licenta ….

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *