Adrian Popescu

Comisia Europena a tras un semnal de alarma ARC va spune care sunt marii corupti care au primit pedepse cu suspendare

Raportul Comisiei Europene privind progresele din domeniul Justitiei arata un fenomen ingijorator in cazul sentintelor date de judecatori in dosarele de mare coruptie: condamnarile sunt adesea de minimul legal, iar in peste 60% ele sunt cu suspendare. Pentru populatie, traducerea acestor sentinte date de cea mai inalta instanta judecatoreasca din Romania, Inalta Curte de Casatie si Justitie, este una singura: este mai grav sa furi un sac de cartofi si pentru asta chiar risti sa faci puscarie, decat sa fraudezi o licitatie de milioane de euro.

Semnalul de alarma tras de Comisia Europeana reflecta situatia din instantele judecatoresti. Magistratii considera ca marea coruptie nu este o problema atat de grava pentru Romania, astfel nu se explica de ce inaltii demnitari ai statului roman trimisi in judecata pentru mita si trafic de influenta primesc de regula condamnari cu suspendare. Practic, ei sunt gasiti vinovati, insa magistratii sunt foarte blanzi cu cei care ar trebui sa fie un exemplu de moralitate pentru restul societatii.

Citeste aici:
Raportul Comisiei Europene privind
progresele din domeniul Justitiei

Semnificativ este faptul ca din cinci actuali parlamentari condamnati in 2011 pentru coruptie, patru au primit pedepse cu suspendare: Serban Mihailescu (UNPR), Eugen Badalan (PDL), Cosmin Popescu (PDL) si Dan Ilie Morega (UNPR), in timp ce doar Virgil Pop (PNL) trebuie sa execute cinci ani detentie, insa nici in cazul lui nu este foarte sigur, decizia nefiind defintiva.

Lista dosarelor de mare coruptie soldate cu decizii blande pentru demnitari in ultimul an

Fostul presedinte al CJ Botosani Constantin Contac a fost condamnat, in ianuarie 2012, la trei ani de inchisoare cu suspendare intr-un dosar in care a fost trimis in judecata in 2008 pentru efectuarea de operatiuni financiare in situatii de incompatibilitate, spalare de bani si fals in declaratii, impreuna cu fiul sau, Liviu Contac, fost director la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri. Cei doi au fost acuzati ca atribuiau contracte de intretinere drumuri catre o firma, care apoi subcontractau catre firme ale familiei Contac, prejudiciul fiind de peste 19 milioane de lei.

Senatorul UNPR Serban Mihailescu, fost secretar general al Guvernului, a fost condamnat in decembrie 2011 de Inalta Curte de Casatie si Justitie la un an de inchisoare cu suspendare, pentru primire de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. DNA sustine ca, in perioada 12 aprilie – 30 mai 2002, detinand functia de ministru coordonator al SGG, Serban Mihailescu a primit de la Fanel Pavalache noua arme de vanatoare, in valoare totala de 26.400 lei, dupa ce, prin Ordinul nr. 352/15.10.2001, l-a numit pe acesta in functia de consilier.

Si fostul sef al Statului Major al Fortelor Terestre (SMFT), generalul in rezerva Eugen Badalan, in prezent deputat PDL, a primit in decembrie 2011 patru ani cu suspendare, aceeasi pedeapsa fiind data si altor cinci fosti comandanti si sefi de structuri din Statul Major. Acuzatiile sunt legate de un contract incheiat de Fortele Terestre cu firma Tofan Grup, in anul 2000, procurorii sustinand ca Armata a oferit echipament militar aflat inca in uz – cu titlul de deseuri metalice – firmei patronate de Gelu Tofan, in schimbul furnizarii de anvelope. Prejudiciul este de peste un milion de euro.

Pe 10 noiembrie 2011, deputatul UNPR Dan Ilie Morega a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare de Inalta Curte. El este acuzat de procurorii anticoruptie ca, in perioada septembrie 2005 – martie 2007, in calitate de presedinte al PNL Gorj, si-a folosit influenta si autoritatea pentru a obtine foloase necuvenite pentru partid. El solicita de la sefii institutiilor publice sau societati comerciale cu capital integral de stat sume de bani destinate finantarii campaniei pentru alegerile europarlamentare, iar in caz de refuz, conducatorii institutiilor erau amenintati cu retragerea sprijinului politic al PNL. Sumele stranse astfel s-au ridicat la 100.000 lei.

Si demnitarii straini beneficiaza de legea penala blanda din Romania. In noiembrie 2011, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Valeriu Guma, deputat al Partidului Democrat din Republica Moldova, la doi ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, intr-un dosar in care DNA l-a trimis in judecata, in iulie 2008, pentru ca i-a dat mita 20.000 USD lui Alexandru Mindrut, consilier al vicepresedintelui AVAS, pentru mentinerea in vigoare a contractului de privatizare a SC Gerom Buzau SA.

Fostul deputat PSD Mihail Sireteanu, acuzat de fapte de coruptie legate de Fabrica de Armament Mizil, a fost condamnat, in iunie 2011, prin sentinta definitiva, la doi ani de inchisoare cu suspendare de catre judecatorii de la Inalta Curte. Procurorii anticoruptie au retinut in sarcina lui Sireteanu faptul ca a fraudat Fabrica de Armament din Mizil cu peste 6 miliarde de lei vechi, in perioada 2003-2004.

In aprilie 2011, tot Inalta Curte l-a condamnat pe deputatul PDL de Gorj Cosmin Popescu la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului si fals intelectual. El a fost trimis in judecata in anul 2006, fiind acuzat ca, in calitatea sa de secretar de stat in Ministerul Economiei, ar fi falsificat rezultatele unui control efectuat la Societatea Nationala a Lignitului care viza modul in care au fost efectuate anumite schimburi de terenuri in dosarul “Stramutatilor de lux”, in care fostului secretar de stat Ionel Mantog i s-a construit o vila din banii SNLO.

In octombrie 2011, Curtea de Apel Alba Iulia a mentinut condamnarea fostului presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru infractiunea de folosire de acte falsificate la autoritatea vamala. El a fost trimis in judecata fiind acuzat ca, in perioada in care a fost presedintele CJ Gorj, a introdus ilegal in tara doua autoturisme pe care le-a inregistrat pe o firma care nu exista.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Comisia Europena a tras un semnal de alarma ARC va spune care sunt marii corupti care au primit pedepse cu suspendare

  1. doru

    Nu stiu daca sunteti de acord cu mine ca asa zisele proteste trebuiau facute in fata ICCJ.JUSTITIA A NENOROCIT ACEASTA TARA!

    Reply
  2. claudiu

    Iarasi si iarasi,Traian Basescu are dreptate…Cand a spus ca treburile in justitie nu merg bine toti au sarit la beregata lui,inclusiv multe Ong-uri si Societati nonguvernamentale,zicand,ca terfeleste o breasla.Asa ca va meritati soarta….

    Reply
  3. Nick Sava

    Doar atunci vom avea in Romania ADEVARATA democratie, cind romanii vor iesi in strada penutr a cere judecatorilor JUSTITIE, si nu a cere Statului mai multi bani! E bine ca ARC tine evidenta, le vom putea arata nepotilor cam ce fel de “istorie” avem… Ia spuneti, dna Pippidi, asa-i ca Dictatorul incalca principiile democratice de separare a puterilor in stat? – lefinduse de magistrati sid eparlamentarii care “stiu” sa isi dea legi favorabile, desigur….

    Reply
  4. Pandelescu

    Ce spune Comisia Europeana despre politizarea justitie in Romania?Ce spune de exemplu despre dosarele facute la comanda,soldate ccu achitare pe fond si recurs,dosare pe care daca le citesti te cuprinde mirarea si indignarea in egala masura.Vezi cazul Pacuraru si lacrimile Presedintelui Basescu.

    Reply
  5. Remus Partos

    Domnul Doru a pus mana exact pe rana
    O tara care nu are justitie este o tara a
    faradelegii si unde nu este lege,poate fi orice:minciuna,hotie si crima.

    Reply
  6. Ramona

    Nu uitati sa precizati Constantin Contac si Nicolae Mischie, PSD..oare de ce am impresia ca informatiile nu circula asa cum trebuie si sunt prezentate trunchiat? Oare ce sa întâmplat cu justiția de 22 de ani incoace?…dar cu acele dosare care nici macar in instanta nu au ajuns?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *