Romania Curată

Legături politice și contractuale în topul achizițiilor publice de săptămâna trecută (15-21 iulie)

Cel mai mare contract public atribuit la nivel național săptămâna trecută este un acord cadru pentru aprovizionare de echipament emis de către Ministerul Apărării – Unitatea Militară 02574 (București). Printre firmele implicate se află și firma Marisdal Shoes SRL care aparține fostului primar din Vicovu de Jos, Constantin Mutescu. Presa locală arată că fostul primar a fost implicat în mai multe controverse legate de alte firme în care el sau membri ai familiei sale au fost implicați, în principal deschiderea unor proceduri de insolvență pentru firma Marisdal SRL și Vicov Construct și un scandal iscat după deschiderea unei proceduri de executare silită în urma rezilierii a patru contracte de leasing financiar pentru achiziţionarea de către societatea din Vicovu de Jos a patru utilaje de la International Leasing Asset Solutions. Interesant este faptul că utilajele respective erau folosite de către Vicov Construct, o firmă deținută de Constantin Mutescu, până când a fost ales primar, în prezent administrată de un apropiat al acestuia, Vasile Ţugui.  De altfel, giranţii acestor contracte erau chiar Vicov Construct şi primarul Mutescu, acesta din urmă fiind cel care a negociat ultimele încercări de a scăpa de executarea silită cu cei de la firma de leasing.

Pe locui doi se află firma Constructim SA care a obținut un contract de lucrări de construcții la un liceu din Timișoara. În 2017, Adevărul publicase o investigație în care susțineau că firma face obiectul unei achete DIICOT în care patronul acesteia, Lucian Perescu și soția sa, Camelia Perescu, precum și alți doi asociați erau suspectați de constituirea unui grup infracțional organizat cu scopul eludarii obligațiilor fiscale datore bugetului de statprin facturi fiscale emise de firme fantomă. România Liberă susține că soții Perescu au fost asociați cu fostul ministru al dezvoltării, Elena Udrea, în societatea Tim Rail Cargo SRL din Timiș.

Firma Conest SA ocupa locurile șapte și zece în top cu un contract de lucrări emis de către Municipiul Iași în valoare de aproape 29 de milioane de lei și un contrat emis de către Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava în valoare de 21 de milioane de lei. Conest este una din firmele de casă ale Iașiului, actualul primar al orașului, Mihai Chirica, fiind un fost angajat al firmei între 1996 și 2002. Anul trecut, Adevărul a făcut un repertoriu al contractelor încheiate între Municipiul Iași și această firmă în ultimii șapte ani, concluzionând că firma este cea care a avut cele mai multe contracte cu Primăria Iași. De atlfel, una dintre casele din declarația de avere a lui Chirica, trecută pe numele fiicelor sale, cea din Aleea Tudor Neculai, a fost construită de firma Conest în anul 2011.

Pe locul nouă se află firma Ralunic SRL cu un contract de lucrări emis de către Municipiul Râmnicu Vâlcea în valoare de aproape 22 de milioane de lei. Doar acum câteva zile firma a fost amendată cu 20 de mii de lei de către Garda de Mediu Vâlcea după a constatat că două autoutiliare aparținând societății Ralunic SRL transportau si descărcau deșeuri din construcții și demolări într-o râpă aflată lângă un râu pe drumul între Bujoreni si Muereasca fără a avea autorizație. Accidentul a fost filmat de către doi localnici, patronul firmei Ralunic SRL începând să-i amenințe cu procese pentru „daune de imagine”.

Denumire contract Valoare atribuită Autoritatea contractantă Firme câștigătoare
Acord-cadru de produse articole de echipament (combat) 69.536.509,70 RON MINISTERUL APARARII – UNITATEA MILITARA 02574 MENTOR SRL/ Invictus Force&Safe SA/ AXEL PROJECT SRL/ STIMPEX/ S&G COMERCIAL SRL/ R & C IMPEX SRL/ DIVERS CONSULTING GRUP SRL/ S.C. MARISDAL SHOES SRL/ AXEL PROJECT SRL
„Construire corp 2 al Liceului Teoretic Nikolaus Lenau din Timisoara str. Popa Sapca nr. 5, Cod Unic de Identificare: 14756536_2018_ PAAPD1044552 49.994.636,94 RON Municipiul Timisoara CONSTRUCTIM S.A.
„Servicii de reparatie planificată tip RTG la vagoane de calatori”
– împărtită în 4 loturi
47.320.104,11 RON SNTFC „CFR CALATORI” S.A. ATELIERELE CFR GRIVITA S.A/ ASTRA VAGOANE CALATORI S.A./
„Servicii de reparaţie tip RG cu modernizare a vagoanelor de calatori seria 2047, 2057 in serie noua 2068” 37.714.320 RON SNTFC „CFR CALATORI” S.A. ELECTROPUTERE VFU PASCANI
Servicii de Proiectare Tehnică și Lucrări de construire blocuri de locuințe și amenajare incintă teren pe str. Alexandru Ivasiuc nr. 3A, Sector 6, București 30.000.638 RON SECTORUL 6 AL MUNICIPIULUI BUCURESTI DSE CONSULTING SRL
Reabilitarea infrastructurii de tramvai in Municipiul Iasi- Reorganizarea circulatiei pe Bulevardul Tudor Vladimirescu 28.970.762,76 RON Municipiul Iasi CONEST S.A.
Lucrari de modernizare/extindere/reabilitare Colegiul Tehnic Miron Nicolescu din B-dul Metalurgiei nr. 89 (proiectare si executie) 22.438.701,33 RON SECTOR 4 (PRIMARIA SECTORULUI 4 BUCURESTI) Concelex Engineering S.R.L
Executie lucrari “Artera de legatura intre bdul Nicolae Balcescu si bdul Tineretului,inclusiv rampele aferente pasajului suprateran-refacere si completare” 21.854.973,72 RON MUNICIPIUL RAMNICU VALCEA RALUNIC S.R.L.
Contract de achizitie publica  de lucrari avand ca obiect proiectare si executie  – CONSTRUIRE SI AMENAJARE BLOC OPERATOR CU PATRU SALI DE OPERATII, PRIN SUPRAINALTAREA CORPULUI  D  AL  SPITALULUI JUDEŢEAN DE URGENŢĂ „SFANTUL  IOAN CEL NOU” SUCEAVA 21.341.942,34 RON SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA”SFANTUL IOAN CEL NOU”SUCEAVA CONEST S.A.
„Infiintarea centrului pentru servicii culturale, educationale si recreative – Ion Movila – si imbunatatirea spatiilor publice urbane in Eforie Nord 18.402.000 RON ORASUL EFORIE (CONSILIUL LOCAL EFORIE) PROPLAST MEDI SRL

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *