Romania Curată

Coaliția pentru Universități Curate vă invită să semnalați eventualele probleme de integritate ale membrilor propuși pentru comisiile de specialitate ale CNATDCU

Componența a 24 de comisii de specialitate ale Consiliului National de Atestare a Diplomelor, Titlurilor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), din totalul de 35, a fost publicată de Ministerul Educației spre consultare publică. Lista acestora poate fi consultată pe pagina web a Ministerului Educației. Aceasta urmează să fie actualizată în zilele următoare.

Orice persoană fizică sau juridică poate transmite eventualele probleme sau obiecții cu privire la membrii propuși ai acestor comisii până miercuri, 25 mai, la adresa  de email cnatdcu@edu.gov.ro, potrivit lui Cezar Haj, consilier în cadrul Ministerului Educației.

Componența acestor comisii este vitală pentru rezolvarea problemelor de plagiat a doctoratelor. Printre principalele atribuții ale CNATDCU se numără: propunerea comisiilor de specialitate care evaluează tezele de abilitare și decid acordarea atestatului de abilitare, care evaluează dosarele de doctorat și avizează acordarea titlului de doctor, analizează și decide asupra sesizărilor despre nerespectarea standardelor de etică profesională, inclusiv existența plagiatului, evaluează dosarele de concurs pentru acordarea gradelor profesionale de cercetător ştiinţific etc.

Prima sesizare cu privire la componența comisiilor a fost făcută deja de Asociația Edu Cer care semnalează, că unul dintre membrii propuși ai comisiei de Teologie, Ioan Tulcan, profesor la Facultatea de Teologie din cadrul Universității Aurel Vlaicu din Arad, a fost colaborator al Securității.

Mihaela Amarandei, purtător de cuvnt în cadrul Ministerului Educației a declarat pentru Mediafax că Ioan Tulcan va fi retras din componența comisiei dacă se confirmă colaborarea acestuia cu securitatea:

„Ne dorim un Consiliu puternic, asupra căruia sa nu planeze niciun fel de suspiciune, şi fiecare etapă a procesului de constituire a noului CNATDCU în sensul acesta a fost gândită. Fiecare listă cu propuneri pentru comisiile de specialitate CNATDCU este supusă consultării publice, tocmai cu acest rol: de a primi observaţii asupra persoanelor propuse. Este, dacă vreţi, o validare suplimentară din partea comunitatii ştiinţifice. Reacţia EduCer arată ca mecanismul funcţionează. Luni vom analiza sesizarea şi, dacă se va confirma, vom retrage nominalizarea profesorului Ioan Tulcan din lista de propuneri. Pe de altă parte, încurajăm pe cei care pot veni cu puncte de vedere argumentate, să o facă pe adresa de e-mail anunţată”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *