Romania Curată

CNATDCU: Kovesi nu a plagiat în lucrarea de doctorat

Consiliul General al CNATDCU a decis joi că Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat în lucrarea sa „Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal”, propunerea fiind de menţinere a titlului de doctor, a declarat preşedintele Comisiei de Ştiinţe Juridice a CNATDCU pentru Mediafax.

Membrii Consiliul General al CNATDCU au stabilit că nu există nereguli grave în lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi.

Mircea Adrian Bob, preşedintele Comisiei de Ştiinţe Juridice din cadrul CNATDCU, a declarat pentru MEDIAFAX că decizia a fost de păstrare a titlului de doctor.

Comisia de Etică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara a anunţat, pe 17 noiembrie, că 564 de rânduri din lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, numită „Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal”, sunt similare cu alte surse, iar în ceea ce priveşte sesizarea făcută privind plagiatul, specialiştii au transmis că aceasta este parţial fondată. Sursa citată a mai arătat că au fost consultate toate documentele puse la dispoziţie de către autorii sesizării şi de către persoana vizată, verificând fiecare paragraf din teză ce face obiectul sesizării şi comparându-le cu sursele indicate de programul informatic iThenticate.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a anunţat că a sesizat oficial Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) în legătură cu teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi.

Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General un autodenunţ în care susţine că a participat, alături de alţi demnitari ai statului român, la măsluirea raportului comisiei tehnice privind teza de doctorat a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În urma autodenunţului, a fost deschis un dosar de instigare la fals intelectual. În replică, procurorul şef DNA a anunţat că nu a plagiat, mai scrie Mediafax.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “CNATDCU: Kovesi nu a plagiat în lucrarea de doctorat

 1. Ionas

  Un procuror sef la DNA, in functie, nu poate plagia – nimeni cu atributii de verificare nu va avea curajul sa sustina teza a plagiatului ca doar nu suntem in UK sau USA unde poti scapa nepedepsit pentru atingerea onoarei unui asa om cu functie importanta.
  O eventuala decizie de plagiat sau neplagiat ar fi interesanta doar dupa ce respectiva persoana nu mai este in functie si sistem.

  Reply
  • Emil Stoica

   Iarasi cu teorii din astea ale conspirației?

   Si sa presupunem ca le e frica, cine i-a numit acolo si de ce accepta sa ia salarii banane plătite din taxele tuturor pentru a nu-si face treaba? Nu se cheamă asta furt? Doi, cine i-a numit acolo si de e au numit fricoși?

   Deci te rog, data viitoare sa duci argumentul pana la capăt înainte de a arunca fumigene.

   Reply
 2. Dumitru

  Ia uitati aici care sunt regulile legate de plagiat de la o facultate de drept din SUA : http://www.law.unc.edu/documents/academics/plagiarism/plagiarism-rrwa.pdf . Nu ma asteptam la decizia asta din partea CNATCDU sau, ca sa fiu mai precis, din partea celor doi raportori din Franta. Semnalul e foarte nasol. Sunt curios ce-ar spune comitetele de etica ale universitatilor din care fac parte cei doi (Université de Rennes 1 si Univ. de Strasbourg) daca ar sti ce-au facut…Eu cred ca ar iesi un mic scandal.

  Reply
  • AlinaP

   @Dumitru Ati putea fi mai clar? Care e obiectia dumneavoastra la decizia CNATDCU? Din partea mea, bazat pe ce stiu, sunt de acord cu decizia respectiva, e conforma cu documentul pe care il prezentati drept ghid.

   Reply
   • Dumitru

    V-ati uitat pe teza lui Kovesi si pe rapoartele iThenticate publicate de Ciuvica ? Eu da. In plus, sunt cercetator, si pentru mine 1+1=2, indiferent cine o spune (sunt de acord pana si cu Basescu din cand in cand, desi nu suport personajul). Nici Dvs nu ar trebui sa aveti nevoie de nici o comisie, ci doar (poate) de o pereche de ochelari ca sa numarati liniile copiate. Care, din cate am vazut, sunt mult mai multe decat 5% (am impresia ca nu au luat in calcul legile si regulatiile citate fara atributie, ceea ce e iarasi „not OK” pentru ca nu e munca ei). Atentie, mie sa nu-mi vorbiti aici de autoplagiat, ca stiu cu ce se mananca, si daca vorbiti de asta e mai degraba o dovada ca sunteti de la „servicii”. Insa hai sa zicem ca e „numai” 5%. Tot nu-i OK, pentru ca uite ce spune documentul „ghid” : „it is un acceptable (and constitutes plagiarism) to borrow someone else’s exact words, or even to summarize their ideas in your own words, without giving the original author (or source, where there is no specific author) clear credit for those words or ideas”. Kovesi a facut exact asta. Acuma, Dvs puteti fi de acord cu rapoartele CNATCDU, asa cum multi erau de acord cu faptul ca pamantul e plat, avand incredere in autoritate. Si eu o fac probabil in cazuri diferite. Insa in cazul asta e stupid sa o faci, pentru ca oricine poate citi si numara. Nu te poti ascunde dupa deget.

    Reply
    • Pentru dumitru

     Pentru dumitru :
     Cite comisii, alcatuite din cei mai mari specialisti, trebuie sa se mai pronunte pentru a inceta cu aceste aberatii ?
     Trebuie sa fii complet imbecil sa pui pret pe cuvintele lui Ciuvica.
     Nu esti cercetator. esti, la fel ca si Ciuvica, o likea platita de mafie, de infractorii care au devalizat tara.
     Nu este vorba despre niciun plagiat, nu este vorba despre niciun furt.
     Au demonstrat toate comisiile de specialisti.
     Daca cineva a obtinut, in urma unor cercetari, un medicament, care trateaza o anumita boala, iar altcineva a preluat rezultatele si spune ca el a realizat medicamentul, acesta a furat munca altcuiva.
     Daca cineva a obtinut un aliaj, care este mai rezistent si mai usor decit altele, iar altcineva a preluat rezultatele si spune ca el a realizat aliajul, acesta a furat munca altcuiva.
     Daca insa cineva scrie intr-o lucrare o fraza de genul „infractorii trebuie sa fie pedepsiti in functie de gravitatea faptei comise” sau „o persoana nu poate fi pedepsita de mai multe ori pentru aceeasi fapta”, chiar daca fraza a mai fost spusa sau scrisa anterior, nu inseamna ca a fost furata munca altcuiva, nu inseamna ca este un plagiat.
     Daca cineva scrie intr-o lucrare despre Eminescu ca s-a nascut la Ipotesti, ca este cel mai mare poet roman, ca a scris Luceafarul sau Scrisoarea a III-a, nu este plagiat, nu a furat munca nimanui.
     O teza de doctorat nu este un brevet de inventie, nu este un roman.
     O teza de doctorat este o lucrare din care sa rezulte ca autorul stapineste foarte bine un anumit domeniu si aduce anumite contributii originale.
     In perioada pregatirii doctoratului, doctorandul sustine niste examene, sustine niste refereate si publica niste articole. Elementele prezentate in referate si in articolele publicate pot fi folosite (si este normal sa fie folosite) in teza de doctorat.
     Un televizor alb negru are componente si module care seamna cu cele folosite intr-un radio. Nu inseamna ca inventatorul televizorului a plagiat un radio.
     Un televizor color are componente si module care seamna cu cele folosite intr-un televizor alb negru. Nu inseamna ca inventatorul televizorului color a plagiat un televizor alb negru.
     Si un cuptor cu microunde seamana 4,9% cu un televizor, dar doar daca esti complet imbecil, poti spune ca un cuptor cu microunde este plagiat dupa un televizor sau invers.

     Reply
     • Dumitru

      Eu v-am dat normele academice occidentale, care ar trebui sa se aplice si in Romania. Si masuri obiective (raportul iThenticate este o masura obiectiva, chiar daca e adus de Ciuvica). Dvs. imi vorbiti de Eminescu si de televizoare. N-am ce sa mai zic. Poate doar sa va recomand citirea interviului unuia din membrii comisiei care a albit-o. Care spune explicit ca a fost furt intelectual. Ia uitati aici : http://www.stiripesurse.ro/kovesi-sanctionata-de-cnatdcu-expert-teza-sefei-dna-foarte-slaba-interviu_1167857.html

     • Pentru dumitru

      Pentru dumitru :
      Nu cred ca exista cineva atit de prost, incit sa nu inteleaga diferenta dintre similar si plagiat, dupa toate explicatiile date.
      Exista doar likele si ticalosi care, pentru bani sau pentru a scapa ei de puscarie, sunt in stare de absolut orice.
      Ca sa aplici acele norme academice, trebuie sa ai si putina minte.
      Exista softuri care compara nu doar texte, ci si poze.
      Un asemenea soft ar putea spune ca un autoturism Dacia Logan seamana, intr-un anumit procent, cu Mercedes sau cu Ford, pentru ca toate au 4 roti, au roata de rezerva, au motor, au faruri, au stergatoare de parbriz etc.

    • AlinaP

     @Dumitru De la cercetator la cercetator, o teza de doctorat nu se analizeaza mecanic, bazat numai pe un program. Au ajuns calculatoarele sa inlocuiasca mintile omenesti intru totul? Documentul prezentat din SUA precum si tot ceia ce spuneti e adevarat dar numai atunci cand se refera la ceia ce ar fi trebuit sa fie contributia originala a tezei de doctorat, noul in domeniul respectiv. In acest caz, cand teza copie ideile altor autori, pretinzand ca sunt ideile proprii, suntem de acord, cu sau fara ghilimele, teza este in intregime un plagiat.
     Raportul in chestiune legat de teza doamnei Kovesi se refera insa numai la prima parte a tezei in care se prezinta ceia ce a fost realizat national si international pana la acea data. In acest caz, faptul ca autorul unei teze a omis sa mentioneze unii autori pe un rand sau cateva randuri (ridicolul de 4 procente in total) poate fi considerata o eroare. Partea originala a tezei in discutie insa, nu are absolut nici o obiectiune, absolut nimic copiat din alti autori, prezinta si demonstreaza idei noi. In acest caz, teza este intru totul originala si doctorandul merita titlul de doctor (PhD) cu prisosinta.

     Reply
     • Dumitru

      Faptul ca scrieti asta e o dovada ca nu sunteti ceea ce pretindeti (asta presupunand ca un cercetator nu s-ar cobora intr-atat incat sa minta pe forumuri). Ca sa va raspund :

      1. Calculatoarele fac anumite lucruri mult mai bine decat un om, si au inlocuit oamenii in anumite domenii. Intre altele, cauta texte copiate mult mai bine. De aceea, au devenit indispensabile in evaluarea lucrarilor in invatamantul superior, pentru a prinde studentii care copie (intre ei dar mai ales de pe net). Ele nu fac totul, de exemplu nu vor putea niciodata sa gaseasca un plagiat complex (unde autorul a schimbat frazele), nici sa evalueze originalitatea unei lucrari. Insa cand te-au prins, ala esti.

      2. A propos de originalitate, interviul cu membrul comisiei de evaluare spune ca teza lui Kovesi e foarte slaba si ca ii libseste originalitatea. Mai cititi inainte de a posta…

 3. Adrian

  Eu zic ca cele 4 % descoperite de Comisie ca fiind plagiate, oricum e o palmă pt Doamna Kovesi. E ca si cum dumneaei ar prinde un corupt, iar în urma anchetei descoperă că acesta și-a însușit doar 4% din prejudiciul estimat inițial. Ce va face Procurorul Sef al DNA în această situație? Îl va trimite în judecată ca si corupt sau îl consideră CURAT… ? Mergând mai departe cu demonstrația si aducand-o prin exemple mai aproape de omul de rând, cum îl considerăm pe cel care îi fură vecinului doar o aripă sau o pulpaddintr-un, pui abia sacrificat pt masa de Duminica? Cum îl catalogăm? Ca hot sau nu? Cred că trebuie refăcute toate legile și normele de Drept ca să putem înțelege altfel un astfel de rezultat. Nu vi se pare? Multumesc celor care înțeleg…

  Reply
  • Pentru adrian

   Pentru adrian :
   Nicio comisie nu a vorbit despre plagiat.
   De cite ori trebuie explicat ca intr-o teza de doctorat nu se poate sa nu apara rinduri similare cu alte lucrari in acel domeniu ?
   Analizeaza 100 de teze de doctorat, la intimplare, in domeniul juridic si vezi daca exista vreuna care sa aiba mai putine rinduri similare cu alte lucrari.
   Abia apoi sa-ti dai cu parerea.
   Cite comisii, alcatuite din cei mai mari specialisti, trebuie sa se mai pronunte pentru a inceta cu aceste aberatii ?
   In acest caz, nu este vorba despre niciun plagiat, nu este vorba despre niciun furt.
   Au demonstrat toate comisiile de specialisti.
   Daca cineva a obtinut, in urma unor cercetari, un medicament, care trateaza o anumita boala, iar altcineva a preluat rezultatele si spune ca el a realizat medicamentul, acesta a furat munca altcuiva.
   Daca cineva a obtinut un aliaj, care este mai rezistent si mai usor decit altele, iar altcineva a preluat rezultatele si spune ca el a realizat aliajul, acesta a furat munca altcuiva.
   Daca insa cineva scrie intr-o lucrare o fraza de genul “infractorii trebuie sa fie pedepsiti in functie de gravitatea faptei comise” sau “o persoana nu poate fi pedepsita de mai multe ori pentru aceeasi fapta”, chiar daca fraza a mai fost spusa sau scrisa anterior, nu inseamna ca a fost furata munca altcuiva, nu inseamna ca este un plagiat.
   Daca cineva scrie intr-o lucrare despre Eminescu ca s-a nascut la Ipotesti, ca este cel mai mare poet roman, ca a scris Luceafarul sau Scrisoarea a III-a, nu este plagiat, nu a furat munca nimanui.
   O teza de doctorat nu este un brevet de inventie, nu este un roman.
   O teza de doctorat este o lucrare din care sa rezulte ca autorul stapineste foarte bine un anumit domeniu si aduce anumite contributii originale.
   In perioada pregatirii doctoratului, doctorandul sustine niste examene, sustine niste refereate si publica niste articole. Elementele prezentate in referate si in articolele publicate pot fi folosite (si este normal sa fie folosite) in teza de doctorat.
   Un televizor alb negru are componente si module care seamna cu cele folosite intr-un radio. Nu inseamna ca inventatorul televizorului a plagiat un radio.
   Un televizor color are componente si module care seamna cu cele folosite intr-un televizor alb negru. Nu inseamna ca inventatorul televizorului color a plagiat un televizor alb negru.
   Si un cuptor cu microunde seamana 4,9% cu un televizor, dar doar daca esti complet imbecil, poti spune ca un cuptor cu microunde este plagiat dupa un televizor sau invers.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *