Romania Curată

CMR s-a dus cu cererile privind protecţia mediului la Parchetul General. „Protecţia mediului natural trebuie să fie prioritate naţională”

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, Coaliția pentru Mediu din România (CMR) a depus la Parchetul General de pe Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Garda Naționala de Mediu un document de poziție cu privire la problemele urgente de mediu din România.

CNR solicită declararea protecţiei mediului natural drept prioritate naţională, includerea criteriilor de mediu în procesul decizional central şi local, impunerea aplicării standardelor de mediu în toate domeniile de activitate şi alocarea de resurse pentru alinierea României la standardele de mediu ale Uniunii Europene, respectiv reformarea instituţiilor cu responsabilităţi în protecţia mediului, începând cu Ministerul Mediului şi Dezvoltarii Durabile, împreună cu toate structurile din subordonare şi coordonare.

Iată lista completă de cereri a Coaliţiei de Mediu din România, cuprinsă în documentul de poziţie pentru protejarea mediului depus vineri:

 • Protejarea pădurilor prin combaterea tăierilor ilegale, promovarea împăduririlor şi a managementului forestier sustenabil, protejarea biodiversităţii pădurilor.
 • Protejarea apelor de suprafaţă faţă de poluarea cu ape netratate în lipsa instalaţiilor de epurare, a cursurilor de apă naturale faţă de amenajările pentru producerea energiei electrice, faţă de îndiguiri de orice natură, iar împreună cu cele subterane, faţă de exploatarea cantitativă excesivă,
 • Interzicerea activităților de explorare și exploatare a gazelor de șist prin metoda fracţionării hidraulice, pentru a preveni compromiterea iremediabilă a rezervelor subterane de apă din zonele respective;
 • Protejarea spaţiilor verzi, respectarea cerinţelor europene de a avea minim 26mp/locuitor în oraşe, eliminarea construcțiilor de pe spațiile verzi si interzicerea construirii altor obiective;
 • Introducerea serviciilor de salubritate și a colectării selective la nivel naţional, respectarea normelor europene în privinţa managementului deşeurilor, taxarea diferenţiată a deşeurilor colectate selectiv faţă de cele amestecate, descurajarea eliminarii deseurilor prin depozitare, stimularea eco-design-ului in vederea prevenirii si reducerii aparitiei deseurilor.
 • Reformarea strategiei din transporturi, prin stimularea transporturilor feroviare, și modernizarea infrastructurii de transport urban astfel încât să se ţină cont de pietoni, biciclişti, călători cu transportul public, precum şi de persoane cu dificultăţi de deplasare, precum mamele cu copii sau persoanele cu handicap.
 • Respectarea normelor europene cu privire la calitatea aerului, monitorizarea susţinută şi realizarea unui plan de măsuri pentru a reduce poluarea cu noxe şi praf la nivel urban.
 • Promovarea echilibrată a energiilor din surse regenerabile, concomitent cu măsuri de eficienţă energetică pe întreg lanţul de la producţie, până la consumul final, precum şi reducerea dependenţei de surse de energie poluante sau periculoase, precum combustibili fosili sau nucleari.
 • Promovarea educaţiei pentru mediu, atât prin realizarea unor manuale atractive, cât şi prin dezvoltarea unor programe care să susţină implicarea elevilor în mod activ.
 • Reformarea Administaţiei Fondului pentru Mediu astfel încât să prioritizeze programele de protecţia mediului (nu RABLA, nu îndiguirile), iar politica de resurse umane să promoveze specialişti în mediu la conducerea instituţiei.
 • Consultarea reală a cetățenilor în procesul decizional, respectarea legii 52/2003 şi a legii 544/2001.

În documentul de poziţie, Coaliţia pentru Mediu din România a detaliat fiecare dintre solicitări, astfel încât să poată servi ca instrument de lucru penru guvernanţi.

Documentul AICI.

Coaliția pntru Mediu din România este formată din 32 de organizații pentru protecția mediului din toata țara. Lista completă a membrilor poate fi consultată la www.coalitiapentrumediu.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “CMR s-a dus cu cererile privind protecţia mediului la Parchetul General. „Protecţia mediului natural trebuie să fie prioritate naţională”

 1. Calin

  Coalitia pentru Mediu isi face datoria dar, atata vreme cat autoritatile sunt total corupte, in van. In 15 aprilie Coalitia a scris o scrisoare deschisa catre ministrul mediului, referitor la cazul grav cu Raul Alb, si, din cate stiu, Gratiela nu a raspuns inca nimic, la fel cum nu raspunde la petitia cu 110000 de semnaturi, desi a fost depusa in 6 februarie! La televizor duminica si-a cerut scuze pentru Raul Alb si a spus ca de marti largeste ancheta dar in realitate ministerul nu misca un deget si functionarii platiti de noi dau telefonic respunsuri in batjocura. Daca nu ar fi procesul Coalitiei Natura 2000 acum buldozerele si-ar face de cap in aria ”protejata”. Ministerul Mediului nici nu vrea sa auda de legislatia de mediu.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *