Romania Curată

Ciuhandu se apără: Cele 61 de contracte de care sunt acuzat au fost semnate mai întâi de funcționari ai Primăriei

Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al orașului Timișoara, se apără de acuzațiile DNA susținând că toate cele 61 de contracte imobiliare pe care le-a semnat în calitate de primar au fost mai întâi avizate de funcționari din subordinea sa.

“Cele 61 de contracte cu privire la care sunt anchetat de DNA au fost semnate mai întâi de funcționari din cadrul Direcției de Patrimoniu, Serviciului Juridic, Direcției Economice, iar unele și de viceprimarul de resort”, a declarat Ciuhandu pentru România Curată.

El a mai declarat că este complet nevinovat și și-a exprimat “regretul cu privire la modul nedrept în care este defăimat”.

România Curată i-a solicitat lui Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al orașului Timișoara o reacție la comunicatul DNA prin care s-a anunțat vineri, 18 februarie, începerea urmăririi penale față de persoana sa, alături de alte oficialități ale orașului de pe Bega.

Mai jos vă reproducem integral reacția lui Gheorghe Ciuhandu, remisă redacției noastre în această dimineață:

”Referitor la ancheta DNA care vizează persoana mea, alături de alți foști și actuali funcționari din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, doresc să precizez următoarele:

Vineri, 17.02.2017, am fost citat la sediul DNA din București, unde mi s-a comunicat faptul că sunt 61 de contracte de vânzare-cumpărare semnate de mine în perioada 2000-2008, în calitate de primar al Municipiului Timișoara, asupra cărora DNA efectuează cercetări în raport cu subsemnatul.

Menționez că în timpul mandatelor de primar al Municipiului Timișoara am semnat, în calitate de șef al instituției, zeci de mii de acte administrative – acte care au fost întotdeauna întocmite și verificate de departamentele de specialitate din cadrul Primăriei, așa cum prevede legea și cum este și firesc, dat fiind volumul însemnat de documente emise de o autoritate publică cu semnătura primarului.

Cele 61 de contracte cu privire la care sunt anchetat de DNA au fost semnate mai întâi de funcționari din cadrul Direcției de Patrimoniu, Serviciului Juridic, Direcției Economice, iar unele și de viceprimarul de resort. Este procedura uzuală, ținând cont de faptul că primarul nu are competențe juridice și nici sarcina de a verifica documentele care stau la baza încheierii unor astfel de contracte. Mai mult decât atât, instituțiile statului care au efectuat controale periodice în Primăria Municipiului Timișoara nu au semnalat în tot acest răstimp neregului cu privire la contractele respective.

Imobilele vândute în baza celor 61 de contracte, în marea lor majoritate, nu sunt amplasate în zona centrală a orașului, iar beneficiarii lor nu sunt, după cunoștința mea, persoane influente în mediul social din Timișoara. Cele 61 de imobile se constituie din:
– 31 de locuințe cu o cameră;
– 21 de locuințe cu 2 camere;
– 6 locuințe cu 3 camere;
– 2 locuințe cu 4 camere;
– o anexă ce cuprinde două magazii.
În cazul unora dintre imobilele cuprinse în această listă nici măcar nu este vorba de apartament în întregime, ci doar de o cotă-parte din el.

Am ținut să fac aceste precizări ca răspuns la modul exagerat și tendențios în care a fost și este mediatizată această anchetă, cu speranța de a putea arăta care este, de fapt, adevărul.

În încheiere, doresc să afirm că sunt complet nevinovat și să îmi exprim regretul cu privire la modul nedrept în care este defăimată persoana mea. Consider că actuala legislație penală cu privire la abuzul în serviciu permite trimiterea în judecată și chiar și condamnarea unor persoane nevinovate, care nu au săvârșit acte de corupție ci doar și-au îndeplinit atribuțiunile de serviciu. Această legislație incertă și modul subiectiv în care ea este aplicată, de altfel, a condus la blocarea bunului mers al administrației publice locale, funcționarii publici preferând să nu mai semneze nici un act de teamă de a nu fi acuzați ulterior de abuz în serviciu, aspect extrem de grav și cu efecte negative greu de estimat asupra dezvoltării comunităților locale”.

Actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, şi fostul edil al oraşului Gheorghe Ciuhandu sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu în cazul vânzării a 967 de imobile, prejudiciul adus statului fiind de 40 de milioane de euro, a anunţat Direcţia Naţională Anticorupţie.

„În perioada 1996 – 2015, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Timişoara, precum şi alte persoane, şi-au încălcat atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995 şi au deposedat statul român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al oraşului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului”, arătau procurorii.

Ei au precizat că Legea 112/1995, care a intrat în vigoare în 1996, le dădea dreptul foştilor proprietari şi moştenitorilor lor să îşi redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru ele.
„Totodată, legea a dat dreptul chiriaşilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriaşi care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile şi le ocupau la acea dată”, au explicat anchetatorii.

Potrivit DNA, funcţionarii publici Primăria Timişoara au vândut imobile, la preţuri modice, unor persoane influente, care nu erau îndreptăţite să le dobândească.

„Funcţionarii publici din cadrul Primăriei Timişoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timişoara care nu au avut calitatea de chiriaşi la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 şi care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile. Funcţionarii din cadrul primăriei Timişoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preţuri modice stabilite în baza Legii 112/1995 şi HG 20/1996, deşi cunoşteau că respectivele dispoziţii nu aveau nici o aplicabilitate în privinţa acelor persoane”, au susținut anchetatorii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Ciuhandu se apără: Cele 61 de contracte de care sunt acuzat au fost semnate mai întâi de funcționari ai Primăriei

 1. Traian P.

  Primarii nu sunt recrutați prin concurs tehnic. Sunt oameni politici, mai întâi. Iar când semnează, se presupune că știu ce semnează și că aplică o legislație, chiar dacă „incertă”. Să știți că și lucrătorii de la crematoriul de la Auschwitz îndeplineau ordine de serviciu.
  Pe de-o parte ne sprijinim pe legislație, pe de alta o găsim urâtă. Pentru astfel de situații ambigue, incerte, există burlăcia și / sau bordelul (că de mănăstire nu cred că e cazul).

  Reply
 2. Octavian

  Argumentele lui Ciuhandu sunt pertinente. Responsabilitatea lui e ca nu s-a asigurat ca functionarii responsabili de analiza dosarelor si sefii de directii sa fie persoane competente si corecte. Daca un functionar public din subordinea primarului a incalcat legea din incompetenta sau intentionat principalul vinovat e acel functionar. Seful lui poate fi acuzat de neglijenta in serviciu si trebuie tras la randul sau la raspundere.

  Reply
 3. Vlad

  Mda, sigur, spune ca nu sunt amplasate in zone centrale, apartamente mici si totusi, daca sunt asa nimicuri cum de media de pret a fiecarui imobil este de 650.000 Euro!!! Numai si din treaba asta si vezi ca este o problema de logica pe-aici.

  Reply
 4. Mihai

  Lasati DNA si ceilalti sa-si faca treaba. S-a zis ca sunt in discutie 967 imobile. Ciuhandu vorbeste de 61 de contracte. Robu parca zice de 2. Diferenta e mare, 903!
  Sa nu ne infierbantam si sa tragem concluzii inainte de a avea toate datele. Nu inteleg de ce se supara Ciuhandu sau Robu.

  Reply
 5. Dragan

  Vlad, faci o greșeală, nu știu de unde ți-au ieșit 650.000 de euro. DNA zice că e un prejudiciu de 40 de milioane din vânzarea a 967 de locuințe. De aici ți-ar rezulte o medie de 40.000 de euro. Din astea 967, Ciuhandu e suspect legat de 61, din care cele mai multe sunt cu o cameră. Mă gândesc că, atunci, la el media merge mult sub 40.000, cât este media generală. Pentru diferență răspund celelalte instituții care s-au ocupat de vânzări.

  Reply
 6. POPOVICIU DORIN

  D-ul Primar a fost solidar cu functionarii Primariei la semnarea contractelor, in mod normal, ar trebui sa fie solidar si la raspundere in fata legii!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *