Daniel Befu

Ciuhandu a acordat contracte din partea Primăriei Timișoara și unui al doilea asociat al fiului său

România Curată prezenta în urmă cu trei săptămâni dovada că fondatorul firmei Expertissa Timișoara SRL, companie care a încasat sume uriașe de bani pentru prestări de servicii IT de la Primăria Timișoara, majoritatea fără organizarea de licitații, a fost asociat cu George Ciuhandu în firma MG Building Design SRL până în anul 2002 (aici). De asemenea, România Curată a prezentat și dovezile care arată că Primarul Timișoarei a acordat un teren angajatului fiului său din firma MG Building Design și un alt teren unui partener de afaceri al fiului său (reprezentantul fabricii Continental – aici).

În episodul de față (al treilea), prezentăm povestea unui alt asociat al fiului primarului Ciuhandu, a cărui firmă a fost blagoslovită cu numeroase contracte de la Primăria Timișoara. Este vorba de Marius Dan Pascariu, care a fost cofondator al firmei MG Building Design SRL, împreună cu George Ciuhandu, în anul 1997. Acesta a fost asociat în firma de arhitectură cu fiul fostului edil până în 1999, când i-a luat locul fondatorul Expertissa Timișoara SRL.

Marius Dan Pascariu, asociatul lui Ciuhandu jr. după ieșirea din firma MG Building Design și-a început un nou business: SC ADAM’S CONSTRUCT SRL. Această firmă a beneficiat de-a lungul timpului de mai multe contracte din partea Primăriei Timișoara, pe care le enumerăm mai jos:

 1. Reabilitare imobile Piaţa Unirii nr.9 şi nr.11, Timişoara (2009) – dirigenţie de şantier, asistenţă tehnică de specialitate
 2. Reabilitare clădiri centru istoric Timişoara (2007-2008) – consultanţă de specialitate, controlul calităţii, verificarea lucrărilor realizate, verificarea ofertelor, participarea la negocieri
 3. Reabilitare clădire OPERA TIMIŞOARA (2007-2008) – consultanţă de specialitate, dirigenţie de şantier
 4. Reabilitare clădire SPITALUL DE DERMATOLOGIE-ONCOLOGIE (2007-2008) – consultanţă de specialitate, dirigenţie de şantier
 5. Reabilitare imobil situat pe str. Timotei Cipariu, nr.1, Timişoara (2009-2010)-  consultanţă şi asistenţă tehnică de specialitate, verificarea lucrării prin diriginţi de şantier

L-am contactat pe Marius Dan Pascariu, pe care l-am rugat să ne explice dacă există vreo legătură între domnia sa și membrii familiei Ciuhandu, nespunându-i că noi am aflat de la RECOM că domnia sa a fost asociat cu fiul fostului edil, în firma MG Building Design SRL. Iată răspunsul său:

“Nu e nici o legătură. Eu îi cunosc. Eu am fost membru în PNȚ pe vremuri. Am fost președintele organizației studențești, dar prin 96, dar atât și pe urmă m-am retras de tot și n-am chiar nici o treabă. Eu n-am mai lucrat în Timișoara de nu mai știu când, cu contracte, pentru că mă scot afară de pe licitații. Am lucrat o perioadă ca și consultant al biroului GTZ. Cu Primăria Timișoara chiar am foarte puține. Nici nu știu dacă…le număr pe degete. Am avut la început: a fost fațada de la operă, spitalul de dermato… În perioada respectivă nu era nimeni autorizat să lucreze pe monumente și chiar nu era nimeni în Timișoara pe asta. Asta a fost nu mai știu, de mult. Și pe operă am lucrat doar fațada principală spre Piața Operei. Atât”.

Marius Dan Pascariu a omis să ne spună că a fost asociat cu Ciuhandu jr, deși l-am întrebat de două ori în cursul dialogului nostru dacă are vreo legătură cu familia Ciuhandu, alta decât interacțiunile date de contractele cu Primăria.

Trebuie subliniat că există posibilitatea ca cei doi, deși au fost parteneri de afaceri în trecut, relațiile să se răcească ulterior, iar obținerea contractelor cu Primăria Timișoara  de către partenerul de afaceri al fiului primarului să fi fost o simplă coincidență.

Însă analizând portofoliul de lucrări ale firmei SC ADAM’S CONSTRUCT SRL, observăm că există mai multe contracte de prestări către diverși beneficiari, în care ADAM’S apare în tandem cu MG Building Design, firma fiului primarului. Enumerăm: EYBL TEXTILE Deta (2006), FLANCO, KAUFLAND, NOVA TIM și Galeria Comercială a NOVUM SIGMA din Râmnicu Vâlcea (2010-2011), în care ADAM’S, sub tutela proiectantului MGBD, s-a ocupat de partea de consultanță de specialitate și asistență tehnică.

Mai mult, firma ADAM’S a lucrat și pentru firmele asociaților lui George Ciuhandu, Kurt WAGNER și Klaus Reisenauer.Este vorba de firmele Athex Development, K&K Investment SRL, Oasis SRL, respectiv Terra Ro SRL, cu acționarii cărora firma MGBD a avut numeroase relații de afaceri, în cadrul unor proiecte comerciale de mari dimensiuni, atât în Timișoara, cât și în restul țării. Dăm câteva exemple de proiecte ale partenerilor lui Ciuhandu Jr, pentru care ADAM’S a fost ales ca prestator:

– Magazine Plus în Moldova Noua şi Târnaveni, Hunedoara (2007-2008) – SC OASIS SRL / SC TERRA RO SRL

– Centre comerciale Fagaraş şi Tecuci (2008-2009)- SC ATHEX DEVELOPMENT GRUP GRUP SRL

– Centru comercial Reghin (2009-2010)- SC ATHEX DEVELOPMENT GRUP GRUP SRL

– Magazin OBI (2009-2010)-  K&K Investment SRL

De remarcat că dezvoltatorul Athex Development, (pentru care a lucrat firma ADAM’S), a fost deținut până în 18 septembrie 2012 de Kathexa Kft, persoană juridică maghiară, moment în care Athex a fost cedat lui George Ciuhandu Jr (20%) și firmei K+K Beteiligungsgesellschaft (80%), reprezentată de Kurt Wagner. De altfel, la 3 luni după ce tatăl său și-a făcut exitul din Primăria Timișoara, Ciuhandu Jr a răsărit brusc și în altă firmă în care firma Kathexa Kft a fost acționar: NOVUM JOTA S.R.L., tot cu 20%.

Exemplele de mai sus reprezintă o dovadă că relațiile dintre Ciuhandu Jr. și partenerul său de afaceri din MG Building Design au continuat și după ce acesta a părăsit firma sau, altfel spus, în timp ce fiul făcea afaceri în regim privat cu firma ADAM’S, tatăl atribuia contracte publice firmei ADAM’S.

Mai mult, cei doi asociați ai lui George Ciuhandu (fiul) din firma MG Building Design, care la începutul anilor 2000  au apucat pe căi separate (Expertissa Timișoara și ADAM’S), fiecare cu SRL-ul lui, firme care au beneficiat de contracte din partea Primăriei Timișoara, condusă de Gheorghe Ciuhandu tatăl, aveau amândoi background PNȚCD. Întocmai ca tatăl. Și ca fiul.

***

Aici puteți vedea (la pagina 11 din documentul atașat), dovada faptului că Pascariu Dan Marius a fost administrator la MG Building Design.

Notă. Precizăm că acest material nu pune în discuție profesionalismul domnului Pascariu Dan Marius.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Ciuhandu a acordat contracte din partea Primăriei Timișoara și unui al doilea asociat al fiului său

 1. Petru

  Felicitari domnule Befu.Toata caracatita din primaria Timisoara din ”epoca”Ciuhandu a fost preluata de Robu.Robu si-a consolidat caracatita angajand consilieri personali pe Chirila de la fostul 215, pedichiurista pe post de secretara, Borza fost PDL-ist care il ”consiliaza” pe probleme de Colterm,RATT, Piete,Aquatim”, Dragoi city-managerul care” taie frunze la caini ” pa bani publici si care joaca la doua capete. .
  Nici PSD nu se lasa mai prejos si l-au angajat in primarie cu contract civil de munca , pe Radu Toanca care are o avere impresionanta pentru un fost jurnalist obedient.I se spune lui Toanca si agentul imobiliar pentru smenurile pe care le face.

  Reply
 2. Petru

  Domnule ziarist,
  va rog sa cititi toate comentariile de la http://www.pressalert.ro/2013/09/explicatia-incredibila-sefului-colterm-pentru-ca-facut-angajari-dupa-disponibilizari/ deoarece sunt adevarate toate comentariile .Va rog sa solicitati conducerii Colterm si primariei , in baza L544/2001 sa va comunice anii in care s-au facut disponibilizari, cati angajati au fost disponibilizati in fiecare an incepand cu 2009 si pana in prezent, cati au castigat procesele , ce sume trebuie returnate conform sentintelor si daca au fost trasi la raspundere cei care au facut disponibilizari ilegale.Cati angajati au fost disponibilizati in perioada 2009-2013 si cati au fost angajati.Cati angajati au fost in 2009 si cati sunt in prezent.
  Sa le solicitati sa va comunice daca urmatoarele persoane sunt angajate la Colterm , data angajarii si daca au dat concurs:sotia lui Adrian Pau fost consilier local PDL, in prezent consilier judetean PSD si director la SAIF Timis, sora lui Toanca consilier local PSC,cel care a nagajat 50 de persoane cu carnet PSD, angajat in prezent cu conventie civila la primaria Timisoara, Cicala -fiul ,Juleanu, fratele lui Ruset-consilier local PNL,Mihaela Manolache-pila fostului director Pampu,Nusfelean si-a angajat sotia la metrologie si ginerele -sef formatie distributie, fiica directorului de la ITM Kasai ( fostul trezorier de la PSD) este si ea angajata la Colterm, Samuila a fost angajat de finul Pampu-fostul director cre acum bine -merci a ramas la Colterm pe salariu mare ca sa nu cumva sa desconspire afacerile necurate ale famigliei .Daca cititi comentariile veti afla si unde au vilele acesti mafioti.Sa nu va asteptati sa va dea raspunsuri corecte la intrebari ca sunt niste mincinosi .Sa va comnuce si salariile celor din conducere si salariul mediu .Declaratiile de avere ale conducerii Colterm nu se gasesc pe site ca sa nu vada cetatenii ce salarii mari au iar Colterm este in pragul falimentului si primaria ”pompeaza”’ la greu banii desi s-au investiit sume mari pentru retehnologizarea cu bani de la UE .Daca nu pompeaza bani Colterm intra in Colaps iar mafia ajunge pe man procurorilor de la DIICOT .DIICOT trebuie sa intervina pentru a stopa acest grup infractional sa mai fure din bugetul local,de stat si din buzunarele cetatenilor.
  Mult succes.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *