Sorin Paveliu

Ciudățenia unei declarații și așteptări de moment de la ministrul Nelu Tătaru

Declaraţia ministrului Victor Costache de miercuri seara, privind testarea în masă a întregii populaţii a Bucureștiului a fost, aparent, o inabilitate de comunicare, fiind o imposibilitate faptică.

Ceea ce este foarte ciudat este că, în aceeaşi zi, în Monitorul Oficial a fost publicat ordinul Ministrului Sănătăţii 497/2020 prin care se completează Ordinul nr. 414/2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei.

Modificarea arată o schimbare de strategie menită a face economie de kituri de testare. Astfel, dacă în formă iniţială a ordinului prevedea la “art. 6 (1) La intrarea în carantină[…] se efectuează un test pentru COVID-19 persoanelor asimptomatice venite din zonele afectate (zonele roșii)”,  începând cu ziua de ieri 25 martie, (1) La persoanele aflate în carantină instituționalizată se efectuează un test pentru COVID-19 numai dacă devin simptomatice. Până la primirea rezultatelor, acestea vor fi izolate corespunzător. În cazul în care rezultatul este pozitiv pentru COVID-19, acesta vor fi transportate și izolate în spital.” 

Trecând peste această ciudăţenie, noul ministru Nelu Tătaru, trebuie să modifice ordinul, din nou, începând cu persoanele aflate în carantină. În primul rând că, datorită faptului că dacă printre aceste persoane se afla bolnavi, vom avea garantat o transmisie directă între ele. În acelaşi timp, de îndată că kiturile şi noile aparate vor fi devenit operaţionale, testarea personalului medical, lăsat până în prezent în bătaia puştii, se impune atât ca o măsură de prevedere privind transmiterea bolii către persoanele care asaltează secţiile de primiri urgente dar şi pentru că aceşti oameni, dincolo de aplauze şi etichete de eroi, au copii, părinţi, bunici e care îi expun zilnic. După ce asistenta de la Suceava şi-a pierdut soţul de 52 de ani datorită profesiei sale şi tembelismului unor manageri şi autorităţi, frica reală strecurată în sufletul acestor profesionişti medicali trebuie înlăturată!

Noul ministru, trebuie să ia pieptiș alte provocări. Disponibilitatea crescută de testare va conduce abrupt la creșterea de persoane testate pozitiv. În numai o săptămână vom trece de o altă borna, cea de 2000 (probabil 3000) de persoane pozitive, moment din care capacitatea spitalelor de boli infecțioase și a celor aflate în rezervă (pneumologie, secții de boli infecțioase din spitalele județene) va fi depășită i se va trece la schimbarea temporară a destinației altor spitale. În acel moment autoritatea inistrului, mediată de autoritățile locale va fi pusă la o grea încercare.

În încheiere, subscriu unui apel deja remis Ministerului Sănătății și Grupului de Comunicare strategică. Abandonați cenzura! Dați populației informațiile necesare privind numărul de cazuri noi pe localități! Informați-ne cu privire la numărul deceselor declarate din alte cauze decit infecția cu SARS-Cov-2!

Fiți transparenți! Și așa suntem suficient de speriați de ceea ce nu stim că va urma, nu ne mai speriați ascunzând și ce ar trebui să știm!

Blog Sorin Paveliu


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Ciudățenia unei declarații și așteptări de moment de la ministrul Nelu Tătaru

  1. Rom

    Dacă acum am trecut de 1000 de bolnavi, cum credeți că într-o săptămână vom ajunge doar la 3000 (poate doar dacă se vor face doar 2000 de teste în plus). Celor care cred așa ceva, le propun să se joace în Excel cu datele OMS, să vadă ce funcție se potrivește mai bine evoluției numărului de bolnavi până începe curba să se aplatizeze. Cum putem crede că se infectează personalul unui întreg spital, iar în comunitatea din care vine bolnavul nu mai este nici un caz sau doar cei din familia lui?
    Cred că elementul central al comunicării (care este ocolită!) este acum minciuna. Sunt articole de presă conform cărora guvernul și președinția au fost informate foarte timpuriu de ceea ce se petrece în Italia și au băgat aceste informații sub preș de dragul atingerii scopului anticipatelor. Acum, când dl. Cîțu nu se dedă unuia dintre exercițiile lui preferate (împrumutat bani cu toptanul, pentru măști, de exemplu), virusul tace și se multiplică. Și pare un virus mult mai bun la matematică decât medicii de bisturiu din România. El cunoaște ce-i aia o creștere exponențială, calculează în infectați și morți, pe când eminenții noștri medici calculează în grămezi de bani. Banii rămân în circulație, unii dintre bolnavi nu. După evoluțiile din Italia (cu care suntem într-o a dracului de strânsă legătură!) și Spania, pe fondul nostru de ipocrizie (nu există niciun risc ca spitalele noastre să intre în colaps, pentru că ele erau în colaps și au devenit de mult timp focare de maladii iatrogene), se pare că se anunță zile bune pentru bugetul de pensii, exclus cele speciale, bineînțeles, fiindcă ele atârnă greu în funcționarea statului român, mai ales acum, în ultimii lui ani de existență de facto.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *