Alina Mungiu-Pippidi

Cum citim statisticile despre pandemie

Suntem asaltați de știri zilnice despre numărul de infectări și de morți. Ce înseamnă ele? Știm că nu știm destul despre virus, dar cât putem înțelege din aceste cifre și ce valoare au ele? Un foarte scurt ghid urmează.

Lucrurile importante la o boală infecțioasă sunt prevalența (proporția dintre numărul total de cazuri și totalul populației) și mortalitatea (proporție decese la unitate populație/timp). Ca atare, numărul de infectări și de morți sunt relevante, dar și insuficiente. Ca să le calculăm, ne trebuie populația totală, cea expusă și cea contaminată. Și pe acestea nu le știm. Testările variază de la țară la țară: în Germania, 500.000 pe săptămână; în România nu s-au făcut per total poate nici 50.000. Totalul celor infectați ne scapă cu desăvărșire la rate mediocre de testare. Cu alte cuvinte, nu știm, precis, nici cât de contagioasă e boala, nici cât e de mortală. În singurul studiu în care populația era controlată perfect, un studiu al celor repatriați din Wuhan din jurnalul medical Lancet, de cel mai mare prestigiu, rata mortalității era de patru ori mai mare decît a gripei, dar totuși în jur de unu la sută. Asta nu se compară cu peste zece la sută în Spania și Italia – este clar că sunt mult mai mulți infectați în aceste țări decît cei diagnosticați, de asta numărul de morți pare uriaș.

Ca să citim cu sens aceste statistici și să nu ne speriem degeaba, recomand paginile celor de universitatea Johns Hopkins sau de la OMS, care au datele esențiale – prima dată a infectării, care servește să calculăm expunerea la infecție a populației (cu cît mai veche o infectare documentată, cu atît mai multe cazuri ne putem aștepta să găsim), numărul de cazuri confirmate, numărul de vindecări și numărul de morți. Nu au testele, pentru că țările nu le raportează corect. Ca să comparăm două țări, ne trebuie deci să luăm un interval de timp comparabil -să zicem o lună de la primul caz depistat- numărul de morți, numărul de infectați și numărul de vindecări în acel interval. Numărul de infecții ar trebui corectat cu numărul de teste, pe care nu le avem, de asta morții, ca estimare sumară, per rata populației totale, sau raportul dintre morți și vindecați sunt indicatori de folos pentru cum stă fiecare țară în parte, chiar dacă o mortalitate estimativă cît de cît aproape de realitate e greu de calculat.

Germania sau Coreea de Sud sunt excepționale deocamdată, primul lor caz nu e mai recent decît în Italia, dar au puțini morți și multe vindecări, la o rată mare de infecții. Curba e diferită, în Coreea epidemia pare pe sfîrșite deja, în Germania numărul de infectări și de morți s-a dublat în ultima săptămână și, deși ritmul a fost sub cea anterioară, epidemia e departe de sfîrșit. Nimeni nu a spălat străzi și metrouri cu clor în Germania, ca în Coreea, în schimb sunt mii ce paturi goale în terapie intensivă. Cine se întreabă de ce Italia stă mult mai rău trebuie să înțeleagă că e un răspuns complex, care ține nu doar de factori generali (ai populația mai vulnerabilă în case de bătrîni sau cu familia, cîte paturi de terapie intensivă ai), ci și de șansă, cine au fost primii bolnavi și cu cine au avut ei contact. Un purtător de virus ajuns la o casă de bătrîni sau un cabinet unde vin după rețete diabetici are cu totul alt efect decît unul la un magazin H&M unde vînzătorii sunt toți tineri și la distanță unul de altul.

Pe lîngă toate astea, mai e și propagandă, și minciună, va dura pînă vom avea cifre reale din locuri ca Rusia, Turcia sau China.

Competiția sinistră între numărul absolut de morți între SUA, Spania, Italia și Anglia nu are niciun sens așadar – cifrele nu spun nimic la populații și rate de infecție foarte diferite. Pe aceste cifre relative, numai raportul vindecați/decedați pe intervale de timp similare dă o idee despre cum fac față sistemele de sănătate.

Că veni vorba, nu am citit că românii să iasă duminica seara în balcoane ca să aplaude personalul medical, așa cum am sugerat. La noi, în Berlin, asta a ajuns cotidian, după ce la început aplaudam doar în weekend. Sute de medici și asistente au murit de cînd a început epidemia și vai de capul țării care nu e în stare să-și prețuiască salvatorii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

20 thoughts on “Cum citim statisticile despre pandemie

 1. Laur22

  https://adevarul.ro/international/europa/luptam-europa-1_5e8717bb5163ec4271692d6a/index.html

  Cine face are.
  In Germania shi-au facut un sistem medica in care medicii sa se simta mutzumiitzi si apreciatzi.
  Shi de aceea il au shi functzioneaza. Shi de aceea au shi ce aplauda

  altminteri corect shi profesional
  „raportul vindecați/decedați pe intervale de timp similare dă o idee despre cum fac față sistemele de sănătate.”

  Adica acest cifre confirma ceea ce se stia din media : faptul ca doctorii fac traiaj atunci cand numarul de ventilatoare e mai mic decat numarul celor cu simptome grave.

  Altminteri ce sa zic povestesc o imagine care m-a impresionat pe mine.
  Un mosulica aflat apropape in pragul motzii intr-un spital din Wuhan il saluta lesinat militareste cu
  ochii in lacrimi pe cei doi asistentzi imbracatzi in cosmonautzi carte il tratau.

  Asha ca de la voluntar la voluntar.
  El voluntar din razboiul dib Coreea.
  Ei voluntari venitzi de pe tot cuprinsul Chinei sa ii trateze pe bolnavii de CoVid din WuHan.

  Voluntari care au primit ovatzii de eroi la intoarcerea acasa in provinciile lor natale.
  Ori la noi cine sa ii aplaude pe eroi ?

  Shi cine / catzi sa isi puna pielea la bataie pentru acesti ranchiunoshi ?
  Ca nu e destul sa fie catziva eroi ca sunt slava domnului inca mai sunt ca sa conteze trebuie sa fie destui.

  Reply
 2. FlorinMatache

  Mai este un aspect insuficient detaliat, anume cauza decesului!
  Decesul CU covid19 sau decesul DIN CAUZA Covid19. In fiecare zi mor oameni, de cand e lumea! Unii ar fi murit oricum, din cauza bolilor de care sufereau. Printre ei puteau fi inclusiv purtatori de virus, care in prezent sunt contabilizati la decesele atribuite Covid19. De studiat…
  Pentru statistica, ar trebui comparat numarul de decese din perioade similare in ani diferiti in acelasi teritoriu, pentru a vedea daca numarul de morti a crescut semnificativ in timpul acestei pandemii.

  Reply
  • DanielS

   Exact, foarte bună observația.

   Circulă de curând un grafic, aparent al CDC, cu statistica deceselor de pneumonie din SUA, pe ani, iar acolo acesta scade abrupt spre 0 după izbucnirea COVID19.

   Nu știu cât e de real acel grafic, dar e foarte posibil ca cele mai multe decese cu COVID19 pozitiv să fie raportate ca fiind din această cauză, fără a se face o corecție, măcar informativă, cu numărul estimat al deceselor din alte cauze.

   Reply
 3. marian

  Eu mă contrez pe facebook cu cei care spun sa ieșim din casă, că nu e nimic adevărat si la telefon cu mama, care zice că Iohannis nu trebuia sa trimita 8 medici in Italia. La noi, lângă Mioveni, lumea se bucură că bolnavii de covid vor fi tratați în spitalele vechi.

  Reply
 4. G.

  Cifrele reale din China, Turcia, Belarus, Rusia, Ukraina, România se vor afla cu oarece aproximație. Pentru simplul motiv că comuniștii mint – minciuna e adevărata lor religie.
  În loc să se compare cu Germania, Rafila ar face bine să preseze pentru depistare / testare masivă pentru că dacă la aprope toți ceilalți care fac testare masivă evoluția este exponențială, iar la tine stagnează sau chiar regresează, înseamnă că ori minciuna ori incapacitatea ori prostia ori toate la un loc au luat-o în sus după functia y=aPOWERx.
  N-a auzit niciun politician de propunerea dstră de a-i aplauda pe oamenii din sistemul public de sănătate? Poate aude vreunul sau vreuna din USR, partid căruia RC i-a adus vreo 2-3 procente.

  Reply
  • cineva

   Comuniștii ne-au vaccinat BCG motiv pentru care, deși avem asistența medicală mai proastă, avem o situație mai bună decât în Vest. Capitaliștii ne-au adus globalizarea și eroii muncii capitaliste de pe ogoarele Europei care acum ne ucid întocându-se acasă, dar nu în ritmul în care ar fi putut s-o facă dacă nu era BCG.

   Reply
   • G.

    Capitaliștii occidentali ne-au adus pe-aceeași comuniști de dinainte de 89 și pe odraslele lor, fericiți să fie vătafii altor stăpâni. Dacă ne-au vaccinat BCG, asta nu-i face mai puțin mincinoși. Cât despre cei care se întorc, asta este tot urmarea modului iluminat în care tovarășii de ieri și azi au condus această țară. Cu sărăcie, lipsă de educație și țigănie.
    Așa că, Cineva, dacă cineva ne vaccinează la timp asta nu înseamnă că ne poate sodomiza oricând vrea.

    Reply
    • cineva

     Nu da vina pe comuniști pentru ce s-a întâmplat după ei. Iar țigănia, lipsa de educație și ticăloșia puhoaielor care ne-au adus infecția din Vest nu le sunt imputabile comuniștilor, ci în primul rând titularilor acestor alese calități morale.

     Reply
     • R

      Sânga-dreapta, comuniști-capitaliști, identitari-mondialiști, țigani-români verzi etc. sunt scheme de ping-pong pentru proști. S-o lăsăm baltă. Citește Complexity for Dummies, dacă vrei o ocupație mai profitabilă.

 5. Horia

  Ieri:

  În ceea ce privește mortalitatea, Franța are 6.494 de decese în spital (+605 în 24 de ore) și 2.417 în case de îngrijire medicală (bătrâni)

  Reply
  • G.

   Franța mai are și 3000 de ephad-uri și alte instituții pentru bătrâni.
   Roumanie: „La densité médicale du pays est la plus faible d’Europe.”
   (https://www.lemonde.fr/international/article/2020/04/05/coronavirus-en-roumanie-la-colere-des-medecins-envoyes-a-la-mort_6035649_3210.html)

   Aici găsiți ceva despre mortalitatea în Franța
   https://www.insee.fr/fr/information/4470857
   (un site care nu-i chiar ca a3 sau știripesursenuclearaexplozieșoc.ro!)

   „Au niveau national, le nombre de décès totaux enregistrés à la date du 2 avril 2020 et survenus entre le 1er et le 23 mars 2020 est dorénavant supérieur à celui enregistré sur la même période en 2019 : 40 684 décès ont été enregistrés en 2020, dont 39 707 pour la France hors Bouches-du-Rhône contre 39 141 en 2019 en France hors Bouches-du-Rhône. Ce nombre reste néanmoins encore inférieur aux décès enregistrés sur la même période en 2018 (44 443 décès en France hors Bouches-du-Rhône), année où la grippe saisonnière était encore virulente au mois de mars.”
   Interesant, nu?
   Marea realizare a acestui virus este numărul de spălături pe mâini petrecute în România – cred că s-a depășit numărul cumulat de la Ștefan cel Mare încoace, incluzând aici și căzutul accidental în bălți și râuri.

   Reply
 6. Valentin Lehãduș

  Bunã ziua, medicul în Germania este vãzut altfel decât în România, sun multe lucruri care trebuiesc schimbate la noi în societeate, pentru a vedea oamenii aplaudând personalul medical, mulțumesc pentru articol!

  Reply
 7. emil

  Fiecare vietate pamanteasca vede si gandeste dupa constructie si educatie. Dupa cum o pictura cu banana e interpretata diferit de o maimuta sau omul primitiv si omul educat la fel si pandemia e interpretata diferit de omul primitiv si omul evoluat..

  Reply
 8. cineva

  Noi în loc să-i aplaudăm îi înjurăm și vrem să li se taie salariile. Eroii noștri nu sunt medicii, polițiștii, jandarmii, lucrătorii comerciali și din transporturi, energie, utilități.
  Eroii noștri sunt „elitele” care ni se întorc acum puhoaie, ăia cu Puie MSD, acești oameni fără patrie, profitorii unui act de identitate care îi îndreptățește fără a fi contribuit cu nimic la asistență medicală, cazare și masă în carantină și testare cu prioritate, care îi salvează cu prioritate ( dovadă numărul mare de decese COVID confirmate post-mortem sau în ziua decesului: testarea și tratamentul salvează vieți, dar prioritar pentru electoratul lui Iohanis de asistați și virusați de import).

  Reply
 9. MARCEL COZMA

  statistica si probabilitatile sint discipline matematice dificile, nu sint la indemina oricui….

  Reply
  • Cinicul

   Aveti dreptate. Din pacate chiar si pentru cei care le pricep, in cazuri precum cel de fata este greu de format o populatie statistica dupa norme stiintifice. Defilam cu ce avem.

   Reply
 10. Tiberiu

  In lispa datelor epidemiologice exacte (rata mare a rezultatelor fals negative pentru prelevatele superficiale) si a diferentelor mari in ceea ce priveste modalitatile de control puse in practica eu (medic ATI) nu vad decat o singura variabila capabila sa ofere o masura a gravitatii epidemiei/eficacitatii masurilor de protectia a populatiei: rata lunara a mortalitatii pentru un/o teritoriu/unitate administrativa/tara in 2020 vs media ratelor lunare a ultimilor 3 ani sau mai simplu „martie 2020” vs „martie 2019”. Diferenta ratelor de mortalitate poate fi o masura a gravitatii epidemiei, iar datele astea tin de starea civila, sunt exacte si sunt destul de fiabile pentru tarile EU.

  sanatate!

  Reply
 11. CMC

  Pentru statistica pandemiei.
  22.000 de morti pe luna in 2018, cand nu se stia de coronavirus dar se murea de pneumonie. Mama unei foste colege a murit exact asa.
  Cate decese sunt acum lunar, in Romania?
  Probabilitate mare de infectie: acolo unde ti se imping multi virusi in plamani de sistemele de aer recirculat: spitale, avioane, metrou, autocare, magazine samd.
  In nici un caz daca mergi in parc nu cred ca iti face rau. mai ales data pastrezi diastanat si eventual masca.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *