Alina Mungiu-Pippidi

Aplaudați doctorii și personalul sanitar!

Nu sunt acasă, dar o să ies la mine în grădină în Berlinul autoizolat duminică, la ora 22, în semn de solidaritate cu medicii români și personalul medical.

În mai multe țări din Europa oamenii au ieșit pe balcoane și i-au aplaudat pe cei care dau zilnic piept cu virusul de care noi toți ceilalți ne ascundem prin case, deși în unele cazuri autoritățile au neglijat să îi protejeze corespunzător cu echipament de protecție. Și care după douăsprezece ore sau mai mult merg acasă fără să fie siguri că nu duc virusul la familia lor.

În România populistă a ultimilor ani a fost invers: doctorii au ajuns țintele mâniei populare instigate de o presă tabloidă și de politicieni fără scrupule. S-a creat iluzia că o țară ca a noastră -sau orice țară- poate plăti oricît pentru fiecare pacient și am văzut oameni strigînd violent pe stradă că medicii sunt criminali că au luat decizii cost-eficiență care trebuiau luate în situația excepțională de la Colectiv (dacă merită sau nu să trimiți în străinătate un mare ars, cu perspective de supraviețuire mici și costuri enorme), în vreme ce niciodată nu s-au strîns destui oameni să protesteze că avem cel mai mic buget pentru sănătate din Europa, pentru că asta contează, capacitatea totală, iată cum resursele totale nu ajung azi nici la țări mai bogate.

Zilele astea, cînd în toată Europa medicii sunt chemați înapoi de la pensie și din concedii, poate pricepe toată lumea de ce a trebuit ridicat salariul la medici de către PSD: că altfel plecau toți, e deficit de doctori în Europa și au unde se duce. Cîți ani durează să creezi un bun specialist de terapie intensivă?

Medicii din România nu plecau însă doar din cauza salariului, ci și pentru că e greu să operezi într-un climat politizat, unde domnește proasta organizare sanitară și unde mulți pacienți nu respectă nici cele mai elementare reguli de igienă, mai nou nici de politețe. Cu toate astea, sistemul e frecvent prezentat ca avînd defecțiuni ce țin mai ales de cauze interne, nu externe, ca și cum ai putea avea un spital mai bun decît societatea în care este. În loc de o organizare mai bună, s-a produs o birocratizare excesivă, clădită pe ideea că orice doctor e un infractor care fură asigurările medicale. Pentru devalizarea asigurărilor se dau de fapt ordonanțe de urgență cu binecuvîntare prezidențială, acolo e problema, dar firește că la noi președinții dau socoteală numai după ce li se termină mandatul și nu-i mai numesc ei pe procurori.

Antreprenori politici ca Emanuel Ungureanu sau Vlad Voiculescu, care au pornit prin a fi bine intenționați, cred, fac adesea mai mult rău decît bine. Cine nu înțelege cum funcționează medicina crede că răul vine de la feudalismul ei.

Feudalismul medical există peste tot: profesorii de la Charité, marele spital german, sau de la Pasteur, sunt feudali cu totul comparabil cu foștii mei profesori din România (și la fel tratați de rezidenți), directorul de la Robert Koch Institute e la fel de feudal ca și dr. Streinu-Cercel, ce să mai spun de profesorii de la Harvard Medical School pe care am avut ocazia să îi observ. Medicina, mai ales cea de intervenție, e ierarhică, funcționează cu maeștri și discipoli, iar dacă oamenii vor să dea cadouri să fie operați de feudal și nu de vasal este că lumea știe că sistemul e, în general, pe merit. Nu plătești în plus ca să te opereze un impostor.

Asta nu înseamnă că la orice sistem unde ierarhia e necesară nu există frecvent abuz, nepotism, corupție, monopolizare, dar nu pot fi rezolvate de oameni care nu înțeleg sistemul și rezolvarea poate deveni mai rea decît problema. Oprescu era corupt, dar la PSD se agita mereu pentru bugetul Sănătății. Cunosc medici traseiști prin mai multe partide ca să facă rost de bani să repare spitale și să primească echipamentele de care au nevoie și pe care comunitatea îi înțelege perfect, lumea știe de ce sunt acolo – sunt niște reprezentanți.

O țară devine anormală cînd Parchetul, cea mai puțin transparentă instituție din România, care nu e capabilă să publice pe internet data cînd deschide un dosar și o minimă referință pe cînd își propune să îl rezolve (sau spune că nu are internet cînd nu vrea să facă ceva) ajunge să creadă că face reforma sistemului medical în aplauzele publicului. Am văzut parchetul în spitale în anii optzeci, cînd nu era permis să intervii în urgență să ajuți paciente cu hemoragii grave pînă nu veneau ei să le smulgă mărturisirea cine le-a făcut avortul. Nu vreau să mai văd așa ceva. Profesorii mei de atunci mi-au dat exemplu de curaj. Studenții la medicină și medicii de azi au destul activism să creeze singuri un sistem de autoreglementare mai bun pentru problemele de etică din sistemul medical- cum am încercat noi, studenții din 1989-1990. Comunitățile locale nu au decît să își construiască acea fundamentală instituție a societății civile europene, consiliul de administrație al spitalului pe care îl vezi în tablourile olandeze din secolul al șaptesprezecelea, format din stîlpii comunității. Politizarea și criminalizarea distrug un sistem pe care avem nevoie să-l păstrăm puternic și autonom pentru situații ca cea de azi, cînd toți depindeți de altruismul unor oameni pe care îi considerați cumva obligați să își riște viața pentru voi. Dar nu sunt.

Datoria are niște limite, iar dincolo de acele limite numai recunoștința o mai poate întinde.

Să fim recunoscători.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

17 thoughts on “Aplaudați doctorii și personalul sanitar!

 1. ionas

  Inteleg ca si in SUA la Harvard Medical School sau John Hopkins se da mita ca si in Romania noastra socialist feudala sa te opereze sau trateze o somitate de anvergura mondiala ? Sau Parkland Hospital Dallas ? Sa nu mai vorbim de Germania , Franta si UK care sunt mai apropiati de noi.
  Sanatatea ar trebui privatizata in totalitate ca in SUA de unde ne vin toate rezolvarile stiintifice medicale cu care se confrunta omenirea.
  Vaccinul pentru COVID -19 tot din SUA va veni si nu dintr-un un sistem medical de tip socialist/ feudal ca in Europa/ Romania si nu de la vreo somitate

  Reply
  • G.

   Întâmplarea face ca primii infecțiologi din lume, conform clasificării capitaliștilor americani, să fie de la un spital din Marsilia (din feudala și stângista Franță), iar ei să fi dat, de acum cca o lună și soluția: testare în masă și hidroxiclorochină. Au de partea lor experiența clinică a tratării a mii de pacienți cu coronoviroze. Însă hidroxiclorochina nu se poate breveta și nu aduce bani niciunui concern farma-. M-aș bucura însă enorm ca din State să ne vină un vaccin anti SARS-CoV-2, fie el și obținut de un obscur cercetător chinez sau rus sau nigerian.

   Reply
  • Cinicul

   Pana vine vaccinul din USA sa vedem cum ies Statele din acest eveniment major. Tare ma tem ca medicina privata din US pe care o proslaviti aici isi va dovedi atat limitele cat si lipsa de umanitate.

   Reply
  • Cinicul

   Daca vacinul va veni din US de incearca Trump sa cumpere exclusivitatea producerii lui de la o companie germana?

   Reply
  • CMC

   Firmele de medicamente au ajuns la stadiul de putere absoluta si – daca vor – pot schimba guverne, nu doar sa induca panica (sau mai rau). Au bani sa cumpere ”influenceri” si partide. Numai ce s-a schimbat un guvern la noi ca s-a si introdus privatizarea in sistemul public de sanatate. Daca nu venea pandemia, si Raed Arafat era deja istorie…Jocurile erau deja orchestrate de ochii albastri cu pensii speciale…

   E util de analizat si asta:
   https://www.stiripesurse.ro/vasile-astarastoae-fost-presedinte-al-colegiului-medicilor-pe-contrasens-cand-e-profitul-mai-mare-decat-intr-o-pandemie_1447269.html

   Reply
 2. Tom

  OK, îi aplaudăm pe medici și pe asistenți și pe brancardieri și pe lucrătorii de la morgă.
  Dar când ieșim să-i aplaudăm pe cei care au „optimizat” sistemul de sănătate publică în toată Europa și care l-au adus într-un sfert de secol sub cel al Chinei? Când ieșim să le mulțumim acționarilor marilor companii care împing lumea spre „progres” și șmecherilor din sistemul bancar care-au reușit cea mai tare tranzacție a tuturor timpurilor, anume să vândă minciuni pe trilioane de dolari, din moment ce peste 9/10 din banii de pe piață sunt în cel mai bun caz hârtie sau cifre pe niște hard-disk-uri? Și pe „tehnocrații” de la Bruxelles, pe care nu i-a ales nici dracu’, dar ne fasonează viața după cum le trece lor prin cap și prin conturi?
  Să ieșim să-i aplaudăm și pe Kary Banks Mullis, inventatorul PCR, și pe Tim Berners-Lee, inventatorul www. Și brutarii și gunoierii merită aplaudați, deși ei, ca indivizi-firme, au un capital neglijabil și o „angajabilitate” aproape de zero pe libera, prea libera, piață a muncii. Aplauze și pentru retailerii care-au pulverizat de pe piață comerțul mic și mediu autohton, dar care, sperăm noi, nu vor întrerupe lanțurile de aprovizionare când compania-mamă va fi nevoită să-și restrângă activitatea la țările de primă mână.

  Reply
 3. marius

  Situatia in Romania incepe sa fie complet haotica, 90% din angajatii in sistemul de sanatate nu au avut si nu au nici un echipament de protectie devenind principala sursa de infectie.
  Despre cei din sistemul privat de sanatate in Romania respectul meu si probabil al majoritatii oamenilor este zero dupa ce au speculat pandemia sa scoata profituri si mai mari pe teste covid in timp ce statul nu are aceste teste.

  In alta ordine de idei situatia mea si probabil a foarte multor oameni ce probabil in citeva saptamini devine tragica si se indreapta spre o explozie sociala cu revolte de strada. Sotia a ramas fara servici din cauza covid si nu i se plateste nimic deoarece firma mica cu 15 angajati s-a vazut inchisa peste noapte fara posibilitatea sa mai plateasca nici macar taxele pe salarii. Eu nu mai cistig nimic din mica mea afacere legata de turism. Statul ne pune sa stam in casa dar trebuie sa platim toate facturile legate de intretinere, utilitati, rate.
  Practic mai avem bani de mincare pt maxim trei saptamini dupa care trebuie sa fac orice posibil sa nu-mi moara copilul de foame. Nu mai platesc nici un fel de facturi si trag de bani cit de mult pot pt mincare.
  Probabil in situatia mea sint foarte multi si va asigur ca in citeva saptamini o sa iesim in strada la revolte masive daca statul acesta pur mafiot nu o sa faca ceva si pt oameni nu doar sa protejeze mafia din corporatiile bancare si cea legata de utilitati!!!

  Reply
 4. dorin valeriu

  Articol antologic ! Rezuma situatia medicinii din Romania, perceptia unei mari parti a populatiei instigata de pseudojurnalisti neispraviti si irasponsabili -, ticalosia generatiilor de politicieni care-au condus tara in ultimele decenii. Doar la noi s-a ajuns ca o categorie profesionala respectata, protejata si corect retribuita in orice stat civilizat, inca din antichitate !, sa fie sistematic ponegrita, acuzata de oameni care n-au prea reusit sa se afirme in viata prin studii, munca, realizari concrete. sta este !
  Poate ca nenorocirea care ne paste acum pe toti sa mai lumineze Romania ! fi binele ce se ascunde in orice rau ?

  Reply
 5. nae girimea

  @Marius
  M-am gandit la situatii de acest fel . Vor fi foarte multi , de la someri la diaspora ce tocmai a sosit , la persoane in varsta care au probleme de deplasare si aprovizionare . Pe langa masurile economice pe care trebuie sa le ia guvernul ( suspendarea ratelor la banci , a obligatiilor la fisc , telefoane , curent , incalzire , impozite de orice fel pina la sfarsitul anului ) trebuie s a impuna armatei pregatirea bucatariilor de campanie , a aprovizionarii lor , a dotarii cu personal specializat , a stabilirii locurilor de functionare , a inventarierii persoanelor cu probleme si arondarea lor , caci prevad ca va fi singura modalitate pt multi sa aiba o masa calda pe zi .( Cu atat mai mult cu cat restaurantele sint inchise , iar marketurile au probleme de ap[rovizionare ) Ce vremuri vin ! Urgie ! Doamne , fereste-ne! Doamne ajuta-ti Marius draga !

  Reply
 6. sov

  Aplaud doctorii și personalul medical care mai au empatie sau măcar compansiune pentru pacienții lor. Comunitățile locale sau noi ca nație cum să ne facem bine dacă și dumneavoastră de la înălțimea grădinii din Berlin ne spuneți că lasă că nu-i nimic că a furat Oprescu, că știa meserie. În feudalismul despre care vorbiți că există și în vest nu cred că rezistă vreun maestru dacă e măcar bănuit că pune mâna sau condiționează actul medical, de obicei pleacă singur din cauza presiunii celorlalți, care s-au educat în timp pentru că au avut modele și formatori care au dat direcția bună.

  Reply
 7. Dumitru

  „stîlpii comunității” Asa ceva nu exista in RO. Inca mai vezi apartamente al caror zid exterior este zugravit in alta culoare decat imobilul, sau case care au trotuarul facut doar in fata. Ca sa nu mai vorbim de atitudinea in legatura cu impozitele. Mai trebuie vreo 2-3 generatii pentru ca avaritia pura si brutala a generatiilor care fac averile sa fie inlocuita cu o generatie mai spalatica de „stalpi ai comunitatii” care fura, insa cu stil. Nastase ajunsese la nivelul ala, si uite ca l-au bagat la mititica niste grobieni de-alte Basescu, iar generatia actuala (cu Iohannis in frunte) este sub orice critica.

  Reply
 8. emil

  Pana si fruntasul liberal Gheorghe Flutur s-a suprainfectat de COVID-19 in urma unui dezmaț de pomina.

  Reply
  • Dumitru

   Nu e de mirare ca tot acolo e spitalul-minune care in loc sa vindece contamineaza (datorita, intre altele, unor sedinte de vizionare a lui Lider Maximo). Na, astia sunt oamenii, nivel de secretar cu propaganda de CAP.

   Reply
  • M.K.

   În spațiul public nu se vede deloc la ce-ar fi fruntaș Flutur. Poate la glosolalie pedelistă. Nici liberal nu cred c-ar fi (aș fi curios câte minute ar fi în stare să țină un discurs coerent despre doctrina liberală, despre tipurile de liberalism, despre instituțiile liberale, despre istoria liberalismului și despre ce vor ei, pretinșii liberali să facă, odată puterea în mâinile lor). Oameni care se pricep la nimic, care fac nimic, puși să conducă locuri unde nu se întâmplă nimic, eventual catastrofe, inclusiv lor și familiilor lor. Instrumente cu care comunitățile își subminează viitorul, mai mult sau mai puțin inconștient.

   Reply
 9. emil

  Hai sa nu ne mai mintim unii pe altii, mafia si-a inscaunat administratori profani in varful institutiilor din Romania cum si-a inscaunat Bahaian administratorii la firma. Au primit stampile si functii de sefi la institutii ca DSP, Pompieri, Sanatate, ISC, MAI, Parlament, etc, pentru a stampila si executa acte mafiote precum falsificari de autorizatii, anchete, avize, expertize,etc. Unii au disparut, altii precum Dragnea, Nastase, Remes, Voiculescu, etc, au infundat puscaria iar care au ramas sunt obligati sa practice o meserie pe care n-o cunosc.

  Reply
 10. marian

  Cei de la Mioveni demonstreaza ca merita altfel de gest, cu degetul la obraz. Iata „solidaritatea” romaneasca, nici macar cei din acelasi judet nu se pot organiza

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *