Adrian Popescu

Circul coincidentelor in cazul Botis: sotia ministrului platita din bani europeni cu aprobarea… Ministerului Muncii. ANI cerceteaza un posibil conflict de interese

UPDATE 2: Ministrul
Ioan Botis a demisionat azi dimineata.

UPDATE
:
Ministrul Ioan Botis a declarat pentru Hotnews ca sotia sa se va retrage din functia de consilier al Asociatiei EuroActiv Bistrita, de unde primea 8000 pe luna.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, admite ca sotia sa este platita cu bani proveniti dintr-o finantare europeana primita cu aprobarea institutiei pe care o conduce. Domnul Botis se „gandeste” la demisie insa doar daca conflictul de interese va fi dovedit juridic. Intre timp ANI a pornit o investigatie.

Potrivit publicatiei timponline.ro, preluata pe larg de presa centrala, ministrul Muncii gazduieste, intr-un imobil care apartine familiei sale, un ONG (Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita) care beneficiaza de finantare de la bugetul de stat si din bani europeni. O data cu publicarea acestei informatii a devenit public si faptul ca sotia ministrului este consiler al Asociatiei Parteneriat Euroactiv Bistrita si este platita cu bani proveniti din sursele amintite.

In declaratia de interese datata 8.12.2010, Botis apare ca membru al Fundatiei “Sansa la demnitate”. Concidenta insa. “Sansa la demnitate” este si numele proiectului Asociatiei Parteneriat Euroactiv Bistrita, proiect finantat de Uniunea Europeana, Guvernul Romaniei si Fondul Social European POSDRU 2007-2013, in valoare de 2,13 milioane lei. Finantarea s-a facut printr-o autoritate aflata in subordinea ministerului Muncii condus, atunci si acum, de domnul Botis. Potrivit relatarilor din presa, sotia demnitarului este angajata pe postul de consilier in cadrul Parteneriat Euractiv. De altfel, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, Ioan Botis a recunoscut ca sotia sa, Ligia Botis, are calitatea de consilier in proiect, functie pentru care este platita din bani europeni.

„Nu sunt in aceasta asociatie. Nu am nicio calitate. Asociatia are un sediu pe strada Industriei si pana isi termina sediul au un sediu la mine, dar nu in baza unui contract. Stau acolo temporar. Nu sunt asociat, nu sunt membru”, s-a aparat Ioan Botis, in cadrul aceluiasi interviu.

Conform informatiilor de pe site-ul Ministerului Muncii, proiectul a fost aprobat pe 22 noiembrie 2010, aflandu-se pe pozitia 54 pe lista, la doua luni dupa ce Ioan Botis a fost numit in fruntea ministerului.

Vezi aici lista proiectelor aprobate prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Nord-Vest.

Ligia Botis apare ca actionar la SC Mobil Construct SRL, companie ce detine imobilul din strada Closca nr.3A, unde isi desfasoara activitatea Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita.

Conform declaratiei de avere a lui Ioan Botis, sotia sa a avut, in 2009, venituri de 120.000 lei, alti 90.000 lei, reprezentand dividende de la societatea amintita si 22.000 lei ca doctorand la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca.

ANI s-a autosesizat

Agentia Nationala de Integritate s-a autosesizat in acest caz si a declansat o ancheta privind un posibilul conflict de interese in care s-ar afla ministrul Ioan Botis.

Deocamdata, Ioan Botis a anuntat doar ca ia in calcul posibilitatea demisiei, „daca este o problema morala”, insa a mai cerut timp de gandire. Mai mult, el sustine ca asteapta decizia Agentiei Nationale de Integritate.

Cititi aici declaratia de avere a minstrului Ioan Botis.

Cititi aici declaratia de interese a minstrului Ioan Botis.

Citeste si despre: ministrul Muncii, Ioan Botis, declaratie de avere, fonduri europene, conflict de interese.


Articole cu aceeasi tema:
ANI s-a autosesizat in cazul ministrului Ioan Botis
Ministrul Muncii, Ioan Botis, are acasa un ONG consiliat de sotie si condus de fosta sa sefa de cabinetDonează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Circul coincidentelor in cazul Botis: sotia ministrului platita din bani europeni cu aprobarea… Ministerului Muncii. ANI cerceteaza un posibil conflict de interese

 1. FD

  M-am uitat pe lista de proiecte aprobate si mi se face rau cand vad cati bani sunt aruncati aiurea. Totul e apa de ploaie, nimic nu ramane dupa…

  Reply
 2. lavinia

  Va rog sa faceti o socoteala a proiectelor din aceasta lista care au fost aprobate numai in Cluj. Apoi una cu proiectele din zona Transilvania. Oare cei din vest sunt mai iuti de mana si au bagat in actionweb mai repede decat ceilalti? Sau o fi fost o sesiune numai pentru Romania de Vest?

  Reply
 3. razvan

  Botis a demisionat acum si trebuie sa salutam aceasta decizie – in speranta ca va fi o regula in politica romaneasca sa plece un politician avariat si sa nu se tine cu disperare de fotoliu. Bravo Botis (ramane de vazut insa cum se termina cu investigatiile ANI si cat de repede se va intoarce Botis in politica).

  Reply
 4. Sean

  Acuma văd că STS-ul mi-a tăiat motto-ul! :-) Mai incerc odată. „Nu există demnitar roman fără cel putin un matrapazlac imobiliar…cele mobiliare se prezumă! „

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *