Romania Curată

Ciorbea se autosesizează de la TV. Legea ce interzice condamnaților penal accesul în Guvern, deocamdată în analiză

Avocatul Poporului va decide „într-o zi – două” dacă se va sesiza sau nu din oficiu în privința Legii 90/2001 privind organizarea Guvernului, a declarat marți Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, citat de Agrpres. El susține că își dorește ca aspectele legate de acest act normativ să fie rezolvate direct între instituțiile prevăzute de Constituție. Miza discuției este legată de posibila desemnare a lui Liviu Dragnea pentru postul de pim-ministru, în condițiile în care acesta este condamnat definitiv, deși cu suspendare, în dosarul privind neregulile de la referendumul de demitere a președintelui din 2012.

Ciorbea a anunțat că a dat în lucru la Serviciul Contencios Constituțional să facă o „primă lectură” a textelor legale. „N-am fost sesizat nici de partide, nici de instituții, nici de cetățeni, dar (…), aseară, la diverse posturi de televiziune, la diverse dezbateri, emisiuni, s-a spus că ar fi cazul ca Avocatul Poporului să intervină. Și atunci am dat în lucru la Serviciul Contencios Constituțional să analizăm, să facem un fel de primă lectură mai atentă a textelor legale, a jurisprudenței Curții Constituționale și a CEDO în materie și să decidem dacă ne sesizăm sau nu din oficiu, în condițiile în care nu sosesc sesizări oficiale”, a afirmat Avocatul Poporului.

„Sigur că mi-aș dori să se rezolve problema asta fără implicarea instituției noastre, să se rezolve direct între instituțiile prevăzute direct de către Constituție, după cum mi-aș dori să se găsească alte soluții sau formule, dar nu puteam rămâne total pasiv, pentru că, totuși, (…) sunt în discuție aspecte foarte importante de ordin constituțional, cu implicații deosebite și nu pot să mă limitez să mă sesizez din oficiu numai la cazuri importante, dar care vizează o persoană sau un grup de persoane ale căror drepturi și libertăți sunt afectate. (…) Într-o zi – două sper să luăm o decizie dacă ne sesizăm sau nu din oficiu și, apoi, să facem o examinare foarte atentă și să vedem dacă e cazul să ridicăm sau nu excepția de neconstituționalitate la Curtea Constituțională”, a mai spus Ciorbea.

Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor prevede, printre altele, că „pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale (…)”. Această lege i-ar putea bloca președintelui PSD, Liviu Dragnea, accesul la funcția de premier.

Tot marți, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că a anunțat înainte de alegeri care vor fi criteriile de integritate privitoare la persoana ce va fi desemnată să formeze noul Cabinet. Demn de precizat este și faptul că Iohannis nu l-a invitat pe Dragnea nici la tribuna oficială, cu ocazia Zilei Naționale, și nici la recepția de la Cotroceni, tot din cauză că este condamnat penal.

Citește și: Cât de legală ar fi numirea în fruntea guvernului a unui condamnat penal

Iohannis: Criteriile de integritate pentru viitorul premier au fost anunțate înainte de alegeri


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ciorbea se autosesizează de la TV. Legea ce interzice condamnaților penal accesul în Guvern, deocamdată în analiză

  1. Dumitru

    Interesant. Ciorbea a facut exact ce trebuia sa faca, a evitat sa se antepronunte, si a lansat o procedura de lectura.

    Reply
  2. Pascalau Gheorghe

    Doamna Mungiu, vă rog să reveniți cu precizări la punctele 3,7 și 9, într-un viitor articol. 3) De ce nu avem libertatea de a vota în orice secție din țară sau străinătate, cu buletinul sau pașaportul, indiferent ce adresă avem, și de ce nu putem trimite votul nostru prin poșta electronică? STS-ul a rezolvat problema votului multiplu prin scanarea CI. Putem face comenzi și plăți online în siguranță și voturile online nu pot fi securizate? 7) Care sunt greșelile președintelui? 9) Cine sunt tehnocrații ,,cu ochii albaștrii?”. Ca să nu rămână o vorbă-n vânt… Mulțumesc.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *