Alina Mungiu-Pippidi

Cîntarea PSD versus Anticorupția Română în Direct

Înainte de anul 1989 exista un mare program de cîntat patria și partidul, numit Cîntarea României. Ideea lui era largă și generoasă, fiind organizat de la nivelul cel mai de jos, popular, pînă pe scenele de la Ateneu, anume că tot românul este, în fond, artist. Numai că nici un regim pînă la comuniști nu i-a dat ocazia democratică să se desfășoare. În fond, știți și cei tineri cam cum e un asemenea program de kitsch artistic, azi se cheamă Românii au talent. Ei, atunci era cu participare obligatorie- dar te alegeai cu ceva, indiscutabil. Presa de stat și de partid muncea de zor la mobilizare – anticomuniștii feroci de mai tîrziu, gen Lucia Hossu Longin, erau în frunte, desigur – și de bine, de rău, se strîngeau sălile pline și audiențele. Nu se compara însă cu cenacul Flacăra sau Galele Amfiteatru, unde aceleași elemente patriotice erau date pe mîna unor profesioniști, nu propagandiști, cu urmarea a mai puține limbi directe la Ceaușescu, dar real entuziasm.

Cam asta mi-a amintit și mitingul PSD, unde s-a cheltuit o avere pe mîna unor maeștri de ceremonii care sunt demni de Cîntarea României, și nu ar putea fi promovați la cenancul Flacăra. Ceea ce e uimitor, avînd în vedere că orașul București numai de agenții de publicitate și de events nu duce lipsă – e însă o veche observație de a mea că acolo unde partidele s-au obișnuit co contracte preferențiale, încep de la propria lor publicitate, și așa o fac neperformantă. Pe scurt, au adunat vreo sută cinzeci de mii de oameni, cîți au fost și la maximul Rezist de acum un an, cu rezultatul că n-a înțeles nimeni de ce s-au strîns iar pe Euronews (post condus de români, pentru cine nu știe) s-a dat parada Gay Pride.

Cele cîteva mii (maximum) de manifestanți Rezist permamenți, bine conduși de Mălin Bot sau Oana Dobre („Corupția ucide”, după talk-showurile lui Tatulici, doi profesioniști, deși nu ai anticorupției), bine susținuți de agenția de publicitate a opoziției și de altele pe bază de voluntari, s-au mișcat, prin contrast, mult mai bine. Ei au huiduit-o cu mai mult ecou pe Gabi Firea și au fost dați repetat la Euronews – ba chiar s-a anunțat că vor fi dați înainte să se strîngă în luna ianuarie. Pentru cine nu a văzut deja filmul ăsta, are și el un nume, în 1989 s-a numit Revoluția română în direct. Cîțiva profesioniști și o mulțime de ziariști străini complezenți sau amatori de clișee au produs vreo șaizeci de mii de morți ai Revoluției române – o manipulare atît de crasă că a intrat în toate manualele și care a făcut ca , odată demascată, cifra de vreo 1100 de morți, deși cea mai mare din Est, să nu mai facă nimănui nici o impresie. Unii protagoniști sunt, uimitor, aceiași (fotografi, corespondenți presă străină), azi cînd ne livrează, cu participarea și a unor inocenți, din ce în ce mai puțini, Anticorupția română în direct.

Spectacolul ca spectacolul, dar ce au reușit propagandiștii celor două tabere este o atmosferă de o intoleranță incredibilă unii față de alții. Am mers adesea la manifestații – nu mi-a păsat niciodată dacă alții merg sau sau, sau la ce manifestații merg. E Treaba lor! La astea cu Bucureștiul, ani de zile am fost circa zece oameni, de unde provin miile de oameni interesați de soarta orașului care o înjură pe Firea e un mister pentru mine. De ce era atmosfera asta de disperare prin oraș weekendul ăsta, în care, de abia aterizată, nu știam cum să plec mai repede (greu, greu cînd locuiești pe Lascăr Catargiu, bulevardul era închis pentru PSD, iar Calea Victoriei pentru Gay Pride). Per total, văzând atăția jandarmi stresați și auzind că nu a fost nici un incident, aș zice că a fost totul OK, și atunci de ce revărsau demascări și înfierări după, pe atîtea canale, și de ce fiecare om din oraș avea impresia că demonstrații PSD îi calcă lui iarba? Da, știu, unii au în spate în spate milioanele de voturi ale lui Iohannis din turul doi și speranța că vor scăpa de Teleorman. Și PSD-ALDE au milioanele cu care au cîștigat alegerile și speranța că nu mai audă de austeritate. Ce dovedește asta? Oare nu știam dinainte că avem interese și idei diferite? E firesc. Dar de ce lăsăm propaganda să împingă lucrurile în zona în care nu mai există nici o brumă de solidaritate națională, și fiecare grup visează să îl elimine pe celălalt? Unde națiune nu e, și nu se poate națiune fără un numitor comun de solidaritate, proiectul european al unei țări nu are succes. Eliminarea celorlați nu e un proiect fezabil de țară.

Singurul exemplu pozitiv și luminos vine de la votanții din Chișinău, care au votat și contra răului, și contra răului mai mic, și cu o minialinanță pe bune sorosistă au luat majoritatea votanților, că orașul Chișinău e totuși european Bravo! Împreună, echipa Adrian Năstase – Maia Sandu este pentru noi echivalentul Macron 2! Cîte nu se pot realiza, dacă ne ocupăm și cu altceva decît cu propaganda și contrapropaganda….


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

62 thoughts on “Cîntarea PSD versus Anticorupția Română în Direct

 1. OvidiuB

  Aici o cam dati de gard. Cum ar fi fost ca in 1990 Iliescu sa aduca, in loc de mineri cu lampase, muncitori de la uzinele patriei ca sa faca si ei miting in Piata Universitatii (cu autorizatie si tot tacamul, desigur)? Credeti ca ar fi creat o impresie buna?

  Ma mira ca dumneavoastra creati o falsa echivalenta intre cele 2 evenimente: o mobilizare de 150.000 de oameni (majoritatea nebucuresteni) in care adversarii sunt denuntati ca ”sobolani”, de catre al treilea om in stat, si o alta adunare venita pentru Simona Halep care o huiduie un minut pe primarita venita sa se lipeasca de imaginea marii campioane. Daca dumneavoastra vi se pare ca sunt toti ”aceeasi mizerie”, aceeasi propaganda, asta e de-a dreptul descumpanitor, sincer.

  Nu stiu cine face agenda Euronews si de ce au ajuns acolo huiduielile impotriva dnei Firea, insa cu siguranta cei care au huiduit-o nu au facut asta ca sa ajunga la Euronews.

  Reply
 2. Adrian

  Felicitări! Veniți în sprijinul teoriei d. Dragnea cea cu statul paralel. Stat care vine din comunism cu Flacără&Amfiteatru vs. Cîntare. Așa e și acum în fesenism. Doar că ceilalți în afara ambelor tabere și care pe timpuri erau categoric mulți acum sunt mai greu de contorizat. Absenteismul la referendumul Băsescu II ar da poate o idee, dar a trecut mult timp de-atunci.

  Reply
 3. Alex

  Marturisesc doamna, ca mi se intampla din ce in ce mai frecvent in ultima vreme cand va citesc: ma intreb de ce imi mai pierd vremea cu asa lectura? „Oare nu știam dinainte că avem interese și idei diferite? E firesc.” Despre asta e dezbaterea acuma? Despre austeritate? Serios? Sa ma iertati va roig, dar chiar sunteti rupta de realitate asa cum se intelege din articol: „de unde provin miile de oameni interesați de soarta orașului care o înjură pe Firea e un mister pentru mine” Insinuati ca a fost nevoie de o organizare speciala pentru ca Dna Firea sa fie huiduita? Mi se pare insultator!
  Chiar nu vedeti ca un grup de indivizi profita de putere pentru a intoarce Romania cu fundul in sus, de la Constitutie pana la legislatie penala? Despre asta e vorba, doamna. Despre „nefacute” din punct de vedere al constituionalismului si a institutiilor politice. Adica despre linii rosii peste care nimeni nu a indraznit sa treaca pana acum desi poate la multi le-ar fi placut…si aici nu mai e vorba despre strategii gresite ale unora sau altora asa cum lasati sa se inteleaga prin alte articole.
  E vorba despre faptul ca de ceva vreme se vedea, chiar asa firav, un efort continuu, o constructie constitutionala, o firava traditie democratica se infiripa, niste proceduri, niste cutume atat de importante intr-o democratie. Romania intrase pe o directie democratica care se consolida. Da, cu dezbateri, cu lupte de putere cu tot ce e inerent vietii politice imature de la noi. Dar ele mergeu intr-o directie unitara.
  Este vorba despre faptul ca acum Curtea Constitutionala a Romaniei executa o mineriada constitutioinala. Nu ar trebui sa ne ingrijoreze mai mult asta? Ca la 100 de ani de „stat unitar”, suntem condusi de unii care, nu dezbina, ci confisca puterea si o exercita in alt interes decat cel legitim. De aici nevoia de legitimare si raslegitimare a PSD-ului. Nu mai e nimic legitim din ce fac deja de o perioada buna de timp.

  Reply
  • flipper

   Da, si eu observ o distantare a d-nei Pippidi de ”miezul ” actiunilor de la noi, ca si de o cautionare a activitatii demolatoae a PSD si a liderului Dragnea. De, distanta in timp si spatiu deformeaza perspectiva si ”indulceste” realitatea neagra!

   Reply
   • CMC

    Nu cumva e o cautionare a a dreptului democratic de a conduce a celor care au castigat alegerile? Indiferent cine sunt ei.

    Reply
    • MIB

     Si cei din autocarul din Ungaria au „cautionat” felul in care conducea mastodontul liderul dotat cu permis de conducere (a fost ales sa conduca) si telefon pentru live pe Facebook. Si noi ne indreptam spre ceva similar – sa lasam soferul sa conduca! Tocmai faptul ca practic nimic din felul in care conduc castigatorii alegerilor nu mai seaman cu democratia ne pune pe unii pe ganduri. Faptul ca cel care a luat mai multe voturi singur decat ei la in loc (doua partide, din care unul trecut la limita peste prag prin redistribuiri controlate de AEP controlata POLITIC!) este scos din joc prin manevre muuuuult peste limita legii nu conteaza, cand legea o rastalmacesc tot felul de complici si garantul democratiei (nemaiintalnit pana la acest parlament) Comisiile Speciale ale Parlamentului. Cand ai o majoritate facuta la masa verde si te porti de parca ai unanimitate, venind cu proceduri noi care scot complet opozitia din ecuatie, nu e cazul sa te miri ca si opozitia reactioneaza, si nu cu manusi. Dar si eu m-am intrebat de unde atata cautionare la d-na Alina in ultima vreme, ca asa bine incearca sa faca pe avocatul lui Uciga-l Toaca incat devine dificil sa-i distingi tonul de al „maestrului” Cristoiu. Dar la respectivul macar sforile se vad clar.

     Reply
 4. CMC

  Asta cu pierderea vremii pentru cititul articolelor e ca in povestea aia: „daca mai continuati sa scrieti ce nu imi convine o sa refuz sa mai imprumut ziarul de la vecinul meu ca sa-l citesc”.

  Reply
 5. indianuLbun

  In societatile democratice, prospere, dezvoltate, civilizate, nimeni nu se duce pe stadion ca sa huiduiasca si sa fluiere salbatic pe cea care A Organizat! chemarea lor acolo!! deoarece e Primarul ALES democratic, si al Lor!, pana ca urmatoarele ALEGERI LIBERE si Democratice – mucles, c-ashsa-i in Tenis”, asta-i jocul intr-o DEMOCRATIE – producand prin manifestarile lor SPONTANE deruta si jena in sufletul principalului actor pentru care s-a creat EVENIMENTUL. Sa se fi organizat respectivii singuri si sa fi ocupat ei de capu lor ditamai stadionul, sa-i fi impiedicat cineva sa voteze Liber, si daca NU de unde in alta parte aceste MANIFESTARI? doar nu se juca acolo vreun meci de fotbal, n-asa?!

  Reply
  • Americanu' colonizator

   Dacă ORGANIZAREA unei adunări te exceptează de la a fi criticat, atunci înseamnă că am ajuns cu toții la Spitalul 9 cu interpretarea democrației. Deci democrația durează în ziua alegerilor, după care unii Mucles!, iar ceilalți discută cu ei înșiși!
   Cum s-ar zice-n limba noastră strămoșească: Bravos, democrație, halal să-ți fie! Să fie critică spontană, da’ să știm și noi dinainte!

   Reply
   • PoLitzianuL&chipiu Lui dat de pamint in fata Cotroceniului

    Puteau foarte bine sa NU se duca acolo! Ori, puteau inchiria ei stadionul si un Comitet de al fanilor sa faca restul. De cand huiduielile pe organizarea altora mai dashteptzi inseamna CRITICA? Puteau sa ocupe Piata Muncii si sa nu se duca 1! pe acel STADION. In schimb ce-au facut ei? S-au dusi buluc pe stadionul intretinut si pregatit de altii pentru eveniment si au inceput sa-l huiduiasca pe organizatorul, politician, umplind de jena Vedeta principala a evenimentului organizat?

    Reply
  • MIB

   O sa fiti surprins, dar in cele mai civilizate tari nimeni nu-si pune problema controlului pe stadioane. Nu s-a hiuduit imnul sau drapelul, ci in „organizator” care daca avea in plan numai organizare o putea face, nu era nevoie sa lumineze stadionul cu faptura-i. Putea sa vada si felicite campioana in particular, cum a si facut-o. Nu a organizat pentru Simona, a organizat pentru ea. Si a fost taxata. Stadionul nu ii apartine, iar Simona a optat pentru in alt loc, care a fost refuzat „din motive de Securitate”. A cui? A Simonei sigur nu, ea nu isi bate capul cu asta. Isi bat politicienii, din care unii mai dusi cu pluta sunt mai stresati decat combatantii din Afghanistan ca nu cumva sa-i copleseasca dragostea votantilor.
   Apropo, cum se prezinta semnele vitale ale indianului bun?

   Reply
   • laur22

    „stadionul nu ii aparatzine”

    Da cui apartzine stadionul ?
    Celor ce pot sa huiduie mai tare ?

    PS A cui e propriatate stadionul nationala = National Arena ?
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Arena_Na%C8%9Bional%C4%83

    „Construcția arenei al cărei proprietar este Primăria Municipiului București a fost finalizată în 2011, având un cost total de aproximativ 234 mil. €.”

    Ghinion, stadionul e al primariei si nu al hoardelor de huligani venitzi la luiduit.
    Asta nu intzleg stalinistii #rezist .

    Asat shi lumea in care traiesc.

    Te duci la om acasa pe proprietatea lui shi il huidui deorece atata e tot ce potzi tu.
    Deoareca asta esti tu un golan huligan care crede ca prin huiduitul sau sa pune stapan acolo unde e doar oaspete congolez.
    Shi ni zic ca nu potzi sa huidui . Potzi. Inca, slava domnului, mai potzi !
    Da cred ca nu e frumos.

    Reply
 6. Dumitru

  Extremism inseamna sa fii incapabil sa asculti argumente logice date de oponenti. Mesajele partizanilor #rezist sunt extremiste. Iar problema este ca acest extremism pare a fi savant intretinut… De exemplu, sa fii foarte indignat ca la mitingul PSD au fost unii numiti „sobolani” in timp ce tabara ta ii trateaza sistematic pe PSD-isti de sub-oameni e o dovada sau de prostie (si nu prea cred) sau de manipulare.

  Reply
  • OvidiuB

   Va provoc sa imi aratati o declaratie a lui Iohannis, Ciolos, oricine de la USR care ii face pe votantii PSD sub-oameni.

   Reply
   • Ratatouille

    În postarea dlui Dumitru, tratarea pesediștilor de sub-oameni (trimitere semi-transparentă la nazism) nu este mesajul principal. Este o chichiță-vector pentru a transmite că mesajele partizanilor #rezist sunt extremiste.
    Stând într-o rână, așa se și vede: și pentru bacteriile din budă, aplicarea unui dezinfectant este un gest extrem. Ca să nu mai zic ce înseamnă deratizarea pentru șobolani.
    Domnule Dumitru, puteți lista aici vreo 5 mesaje extremiste ale #rezist? Și pentru decriptare, dați-ne și o cheie sumară (extremism la dreapta, la stânga, anti-umanism, crime împotriva umanității, instigare la epurări etnice … ?)

    Reply
    • laur22

     @Ratatouille
     Deci in mintea ta exista mesaje principala shi chichizte vectori care ajuta la transmiterea lor. Hmmmmm.
     Ce te face sa crezi ca in mintea mea rolul nu e tocmai invers ?
     Iar solutzia din nefericire pentru mesaje este solutzia Romanai Mare.
     Din nefericire nu conteaza doar ce zici tu ci conteaza ce zic shi cei de care te inconjori shi pe care nu ii contrazici niciodata nu conteza doar ce pancarde cu zeghe shicatushe au cei de la #rezist coanteaza shi cum iiprezinta cei de la potzurile TV afiliate .

     Ref mesaje #rezist : care mesaje ?
     „Fara penali” ? Adica ce ?
     Daca itzi masluim niste probe shi te bagam la parnaie shi te-am scos pe vizta din politica ?
     A wow .
     Daca stiau comunisitii ca e asha de simplu …..
     Face-au niste echipe mixte de procurori shi securisti controlau, onorata instantza cu un santaj temeinic al campului tactic al securitatzii shi mai adaugau ceva acompaniament de orchestra propagandistica facuta de unii de genul Brucan & co.

     Aaaaaa am uitat, asha au shi facut nu asha ?

     Fara „penali” in Romania noua, fara penali lor in Romania securista .
     Asha e bine ?

     Reply
  • MIB

   Absolut de acord. In parlamentul PSD-ALDE extremismul este la el acasa. Opozitia sa taca pana la urmatoarele alegeri, si daca nu tace scoate Ciordace niste proceduri cat ai taia in microfon. Daca se poate, in limita timpului disponibil, puteti da si niste exemple de argumente logice date de oponentii #resist, ca sa le putem aprecia logica?

   Reply
 7. Spânu

  Nu va mai mirati, va rog si, asa e, devine tot mai inutil sa cititi aceste articolele docte (fara ironie) care incearca sa puna egalitate perfecta intre un miting al carui unic scop era intimidarea judecatorilor care (tot) amana sentinta, se vede din avion, si reactia spontana a oamenilor veniti sa aplaude o minune sportiva si nu sa o vada pe printesa din Voluntari!
  Avem, sper, suficienta inteligenta sa simtim de unde bate vantul acestor abordari „echilibrate”. Citeam recent in Rl (cotidian aproape de a-si da duhul, din pacate) o opinie cam la fel de „obiectiva” care boteza mitingul urias al poporului ca fiind impotriva…Securitatii! Mi-am amintit de fituici jalnice din anii 90, gen Dimineata, Azi, si mi s-a facut mila [de mine] ca a murit si Rl.

  Reply
 8. dana

  De cate ori am comentat in ultimul timp nu mi-a aparut comentariul. Mai incerc o data.
  Ma intreb, unde a disparut fondatoarea SAR? Ce articole sunt acestea in care reducem totul la o comparatie ieftina cu Cantarea Romaniei si Revolutia in direct? Oare despre asta a fost vorba? Nu scoateti un cuvant despre declaratiile lui Dragnea la Antena 3? Nu aveti nimic de spus despre derapajele din legile justitiei? Nici macar pentru Rosia Montana nu mai luptati? Acuma scrieti despre solidaritate. Ati devenit „neconflictuala”.

  Reply
  • CMC

   Din pacate efectul decoeziunii nationale – intretinute de oameni cu state in servicii – este cel mai periculos lucru ce ni se poate intampla.
   Nu cred ca in istorie am fost mai dezbinati decat acum.
   Nu mi-e foarte clar daca principiul „”divide et impera” este 100% coordonat de afara sau are si un interes politic intern la baza. Dupa cat de anemica e opozitia nu cred ca are capacitatea sa faca asa ceva. Mai degraba pare ceva pus la cale din afara tarii, cu sprijinul „boierilor securisti” de la noi, pentru care Romania e doar un moft.

   Reply
   • Nelu Stiuca

    CREDETI FOARTE BINE . DE LA FACEREA LUMII ACUM POPORUL ROMAN ARE GRADUL CEL MAI MARE DE DEZBINARE. NUMAI IN ULTIMII 28 DE ANI ROMANIA A FOST „PRADUITA” CAT N-A FOST EA IN ISTORIA SA. In aceasta periada PAMANTUL TARII nu a mai fost APARAT CU SANGE ci vandut miseleste.

    Reply
 9. Florin Onea

  Si eu cred ca dna Mungiu-Pipidi nu vede (nu mai vede) , de ceva timp, lucrurile asa cum sunt, in Romania. De cateva luni n-o mai inteleg.
  Iar ideea ca a fost organizat din timp o huiduiala pt Firea, asta doar Firea sau Dragnea ar putea s-o spuna. E instinctiv, doamna, instinctiv o huiduiesti pe Firea care vrea sa-si faca campanie pe seama Simonei.
  Ce aveti? In ce tabara mai sunteti, doamna Mungiu?

  Reply
 10. Laura

  Suntem atat de penibili de ambele tabere ca pana si Moldovenii vor ajunge sa se bucure ca nu mai sunt uniti ca acum 100 de ani cu un teritoriu de certareti, invrajbiti, falsi si superficiali. Nu cred ca e mai trist si mai dezamagitor ca in acest An Centenar sa ne aflam intr-o asemena situatie, cearta ca la gura cortului.

  Reply
 11. laur22

  Hai ai nostri !!!!!!!!!

  Acuma sincer dvs credetzi ca exista o sansa a echipa Maia – Adrian Nastase sa recastige urmatoarele alegeri la primaria Chisinaului ?

  De ce ?
  Doar pentru ca sunt „o minialinanță pe bune sorosistă” ?
  Ok, credintza e libera.
  Dar daca n-o sa confirme shi pana acuma nimeni de la Chisinau n-a confirmat ce-o sa fie ?
  O sa va schimbatzi parerea despre „legitimitatea” shi „eficacitatea” sosrosistilor?
  Hmmm indoi-ma-shi cei de tipul dvs eshueaza doar cazand inainte intotdeauna cauza eshecului nu pe eroarea fundamentala a conceptului folosit ci insuficientza aplicarii sale.
  Cei de tipul dvs nu au tupeul indoielii.
  Ei au doar certitudini shi ….. poate ca …. ideaa asta nu e chiar asha de buna.

  Ref Macron daca e asha de minunat, de ce e la o cota de populariatate atat de redusa ca eu am pierdut iteresul dupa 100 de zile atunci cand :
  https://www.independent.co.uk/news/world/europe/emmanuel-macron-poll-100-days-unpopular-hollande-approval-rating-worse-a7892366.html
  pentru a ajunge la acuma cand
  http://www.presstv.com/Detail/2018/03/23/556301/France-Emmanuel-Macron-Popularity
  http://en.rfi.fr/france/20180418-macron-s-popularity-rating-falls-40

  Nu zic de spui, deoarece lupta politica de la Bucuresti ne scarbeshte shi ne divide in mod profund poate ar fi bine sa luam „lumina” shi de altzii nu doar de la actualii menestrei ai Cantarea Romaniei ori ai Romania In Direct.

  Nu zic da spui si eu poate ca ar tb sa vedem :
  Ce a facut Macron ce a mers shi ce nu.
  Ce a facut Abe ce a mers shi ce nu.
  Ce a facut Erdogan ce a mers shi ce nu.
  Ce a facut Orban ce a mers shi ce nu.

  Dintre toate astea cel mai tare pe mine ma intereseaza:

  1) de ce Abe-nomics bate pasul pe loc.
  In fond intrebarea fundamentala e de ce Hoover Dan a crea Boulder City shi in general California agricola prospera de azi.
  Shi de e actualele mega-proiecte de solar deshi toaca in equivalent purchasing parity mai mult decat Hoover Dam nu prea par sa aibe aceashi impact.
  De ce , de ce, de ce ?
  Sa fie de vina modelul Keynisianist ori modul in care au fost selectzionate in mod concret proiectele ?

  Decat sa „pace, pace intre 2 dobitoace” nu mai bine vedem ce din lumea asta N-A MERS ca poate invatzam ceva din greshilile lor.

  2) Shi mai ales ce a facut Erdogan de a ridicat Turcia profunda shi rurala ?
  Cum a facut de a facut de a mai atenuat la ei din saracia abjecta din mediul rural ?
  Nu de alta da poate ca nici noi nu stam prea bine cu disparitatea urban – rurala care creste de la an la an.
  Shi poate cine stie, poate ca din greseala, nu stiu, poate ca vrem sa rezolvam acesta problema de care suntem avertizatzi ca o avem shi noi chiar de Banca Mondiala.

  PS referitor cearta ca la gura cortului am o anecdota pentru voi.
  Stitzi de ce atunci cand sunt pe stadion britanicii in loc sa fluiere ori sa huiduie canta ?
  Deoarece atunci cand huidui altzii s-ar putea sa nu se prinda daca tu huidui impotriva echipei din stanga ori a echipei din dreapta ei o sa vada shi o sa auda doar ca tu huidui.
  Dar atunci cand cantzi, cand tu cantzi din totzi plamanii, de se cutremura cerul chiar nu mai conteaza pentru cine cantzi.
  Chiar nu mai conteaza daca tu canzti pentru echipa din stanga ori pentru echipa din dreapta .
  Tu cantzi, noi cantam shi cerurile se cutremura la auzul VOCII TALE, la auzul VOCII NOASTRE.
  Hai ai nostri !
  HAI AI NOSHTRI !!!!!

  Reply
 12. Cinicul

  Nu cred ca huiduieli exista doar in R, Trump a avut și are parte de ele mai peste tot. Chestiunea este daca suntem capabili să acceptăm că uneori greșim și meritam huiduieli.
  La fel, daca suntem capabili să acceptăm criticile cand mutilam limba română cu barbarisme. Dacă continuam sa cenzuram comentariile care nu ne plac manifestăm aceiași intoleranta pe care o criticați în acest articol.

  Reply
 13. Ciobanul Bucur

  Poate cineva sa-mi dea vreun link unde sa citesc despre vreo critica din partea d-nei Mungiu la adresa haitei de manipulatori mercenari de la A3?

  Reply
 14. Laura G

  Problema mare este ca singura tactica politica care se aplica in Romania este delegitimarea adversarului. Nu merge, nu poti sa delegitimizezi pe cineva care are 30%, pentru ca se prabuseste sistemul politic atunci.

  Dar, ma rog, aceleasi tactici se aplica si in Bangladesh ….

  Reply
 15. Catalin

  Mitingul PSD a fost o demonstrație de forța si cred ca a avut rolul de a testa capacitatea logistica a partidului. Cred ca este si începutul campaniei pentru prezidențiale. Mobilizarea a peste o suta de mii de oameni reprezintă o performanța care ar trebui sa cam pună pe gânduri opoziția sau partidele care vor intra in competiție cu PSD. Dacă vor reuși sa înțeleagă ca politica înseamnă foarte multă munca, construcția rețelelor de simpatizanți si votanți, politici publice lansate permanent in dezbatere publica si participarea la dezbateri in loc de refuzul lor înseamnă ca mai au o șansa.

  Reply
 16. Matei

  @Ciobanul Bucur
  Director editorial Euronews e Lucian Sarb, ex-TVR Externe in anii nouazeci, ex-Money Channel al lui Vantu.
  redactor sef e Peter Barabas, ex Pro-TV. Si mai sunt si altii. Avem romani care conduc si Euractiv, si alte locuri strategice in presa europeana.

  Reply
 17. agricultorul fericit

  Cred ca pierdem timpul.De cand a ajund Presedinte Dl.Iohannis e clar ca nu vrea sa lucreze cu PSD.Si totusi PSD ALDE a castigat alegerile, libere si nefraudate.
  Nu sunt un suporter al acestei aliante, dar accept situatia.Am impresia ca par deplasat.
  Se continua o lupta absurda intre tabara presedintelui si ceilalti, fara castigatori si fara finalitate.
  In acest timp, Robor creste necontenit, inflatia la fel.Iar tinerii pleaca pe rupte.
  Pe cand urmatorul miting maret?

  Reply
 18. csongi

  Este totuși și ceva pozitiv în această bătălie acerbă pe controlul DNA. Zilele astea Cas Mudde a ținut o prezentare la CEU, despre populism și radicalismul de dreapta din Europa, unde a exprimat o observație interesantă: dreapta radicală a rămasă slabă în acele societăți, în care discursul public este dominat de teme social-economice (ex. Portugalia sau Spania). În schimb acolo unde temele culturale domină viața publică (vezi Ungaria, Austria, Italia etc.), mișcările de extremă dreapta – incluzând aici și Fideszul lui Orban, care de mult n-ar avea ce căuta în PPE, însă deh, uzinele industriei auto Germane din Ungaria contează mai mult decât societatea civilă sau științifică – sunt în floare.
  Deci, să zicem mersi că (încă) ne luptăm cu ”statul paralel”…

  Reply
 19. CMC

  Un presedinte slab este intotdeauna manipulat de de cei lipsiti de morala care il controleaza. Ca urmare ajunge sa actioneze fara sa isi puna prea multe intrebari. Porneste razboaie, incalca constitutia samd. Securistii din spatele presedintelui nu isi fac nici un fel de probleme de constiinta. Nu ei apar in fata si oricand gasesc un alt individ slab pe care sa il faca presedinte in locul celui „expendable”.

  Un presedinte puternic isi face probleme in legatura cu modul in care o sa ramana in istoria tarii lui.

  Cati mai stiu de presedintele LBJ si cati de JFK?

  Reply
  • sov

   Pfff… ce lozinci ieftine. Sa inteleg ca era mai bine cu Ponta? O intrebare simpla si concreta…

   Reply
   • CMC

    Faptul ca era mai rau sau nu cu altul nu il face pe actualul puternic sau slab.
    Aici e vorba de capacitatea cuiva de a fi presedinte, intr-o tara.
    Un presedinte slab face ce ii se spun consilierii. Un presedinte puternic ii face pe consilieri sa actioneze in baza mandatului pe care considera ca l-a primit de la cetateni.
    Basescu – de exemplu – a fost un presedinte puternic. Nu avea nevoie de timp sa inteleaga si avea curajul sa ia o decizie. Nu SPP-ul ii spunea lui Basescu ce sa faca, ci Basescu le ordona ce sa faca.
    Basescu a ajuns presedinte pe meritele lui si nu l-au pus altii.
    A nu se intelege de aici ca Basescu a fost un presedinte impecabil. Nici JFK nu era. Dar ambii nu s-au lasat manipulati de cei din jurul lor. Aveau capacitate de analiza si curajul deciziei. Nu e o paralela, e doar o analiza.

    Reply
    • sov

     Daca facem o analiza hai sa o facem pe baza realitatilor si nu a fantasmelor de la A3, RTV… Daca presedintele e pus de catre servicii, atunci Parlamentul e pus de catre cine? N-au fost consecventi cei din servicii, nu au putere la parlamentare sau vor sa mentina un echilibru? ;)
     Nu zic ca-i perfect KWJ, dar daca te uiti la partea plina a paharului, parca e mai plina la el.
     Oricum se pare ca stii multe din sedintele de la Cotroceni si ce spune / decide fiecare. Felicitari!

     Reply
     • CMC

      In general nu vad rostul unei dispute cu cineva care la fiecare trei fraze are ceva cu A3 sau RTV (sau cu Dragnea/ Draknea, etc.), fara argumente. Una peste alta, e meritul acestor televiziuni – impotriva tuturor spalatilor pe crier – pentru demascarea abuzurilor staliniste – dovedite acum – de la DNA Ploiesti.

      Sunt presedinti despre care se vede de la posta ca preferau sa ramana primari, in vacante si cu casele nereturnate.
      In mai toate democratiile serviciile au incercat, au reusit si continua sa controleze presedintii (slabi) si pe cei care au puterea sau sa fie in slujba presedintilor (puternici – ca pe vremea lui Basescu). Nu am fi ceva nemaintalnit in lumea „democratica”.

      Italia, ca e aproape de noi:
      „A scandal rocked Italy and its intelligence agencies in 1977, after the arrest in 1974 of a former chief of Servizio Informazioni Difesa (SID), General Vito Miceli, for „conspiracy against the state” following the attempted Golpe Borghese (Borghese Coup). Legislative Act n.801 of 24/10/1977 attempted to reorganize intelligence agencies under civilian control.”

      Sau asta, ca e cu „statul paralel” controlat din afara tarii:
      „Another scandal succeeded to Prime minister Giulio Andreotti’s public revelation, on 24 October 1990, of the existence of Gladio, a stay-behind anti-Communist network supported by NATO which was accused by the Left of having engaged in the „strategy of tension” during the Years of Lead.”

      Sau cu implicarea in justitie:
      „Finally, Italian magistrates searching the SISMI’s headquarters in August 2007 found documents proving that the intelligence agency had spied over various European magistrates between 2001 and 2006, who it considered carrying a „destabilization” potential. These included the Medel, a European association of magistrates, as well as three French judges, including Anne Crenier, former president of the Syndicat de la magistrature French union, who is married to Italian magistrate Mario Vaudano who works at the European Anti-Fraud Office (OLAF).”

      Si controlul jurnalistilor se practica (de exemplu in Germania):
      „In 2005, a public scandal erupted (dubbed the Journalistenskandal, journalists scandal) over revelations that the BND had placed a number of German journalists under surveillance since the-mid 1990s, in an attempt to discover the source of information leaks from the BND regarding the activities of the service in connection with the war in Iraq and the „war against terror”.

      Sau implicarea in politica in Franta:
      „France’s secret service has become an „information agency at the Elysée’s service” with an unchecked special operations department to spy on rivals, agents”

      Sau in SUA
      „How 7 words in the 500-page IG report give Donald Trump all the ‘deep state’ ammo he wanted
      What cannot be disputed now is that Strzok, a senior FBI official involved in the investigations into Clinton’s email server and Russian interference, wrote a text in the midst of the probes (and the election) that said Trump wouldn’t win because „we’ll stop it.””

      „Is the government secretly being controlled by an unelected group of officials — a so-called “deep state”? The majority of the country seems to think so, according to a Monmouth University poll released Monday. ”

      „Deep State: Follow the Rothschild, Soros, and Rockefeller Money”

      Israel:
      „Deep State is a hidden and terrifying entity that promotes interests without taking into consideration the elected leaders at all. Prime minister? Ministers? Parties? They’re all just puppets. The real power brokers are hiding in the shadows.”

      Una peste alta, presedintii puternici incearca sa controleze „statul paralel”, iar cei slabi se lasa controlati de acesta.

      „Pres. Trump accuses DOJ of being part of ‘deep state'”

 20. Matei

  @Flipper. Mai degraba gandeste-te daca nu distanta e cea care da claritatea viziunii. Dna Pippidi a cam avut dreptate in trecut, co votul uninominal, cand a demascat legile electorale si blatul PSD Iohannis din 2015, ce sa mai spun la EBA si alte gesturi chiar curajoase, asa ca daca e sa aleg intre cei multi si ea, cred ca sunt mai degraba sanse sa aiba dreptate ea…Vad insa cu tristate ca scriu mai ales profesionisti pe aici si mai deloc oameni obisnuiti…

  Reply
 21. sov

  Eu iti dau un exemplu mai modest (esti documentat nu gluma) cu stenogramele de la PSD si madam Stanoiu. Acolo era vb tot de servicii? Cam ce presedinte te-ar satisface? Din Romania bineinteles, sa nu spui din nou de JFK…

  Reply
  • CMC

   Liderii ne-au fost distrusi de servicii. Nu mai avem! Si in situatia asta e foarte usor pentru servicii sa isi impuna omul. In toata lumea, serviciile incearca sa isi puna presedinti care sa asculte exclusiv de ce ii spun „consilierii”. Ceausescu a fost un presedinte puternic pana in momentul in care s-a bazat exclusiv pe informatiile care i se puneau pe masa. Cea cu organizarea mitingului de la Bucuresti i-a fost fatala.
   La situatia Romaniei (tranzitie de la comunism la capitalism) era bine daca serviciile actionau preventiv (si nu distructiv) ca sa creasca niste lideri adevarati. Serviciile nu vor sa creasca lideri adevarati pentru ca devin periculosi. Vordoar lideri controlabili.
   Cred ca un Crin Antonescu ar fi avut capacitatea sa unifice cat de cat tara in jurul unor proiecte si nu cred ca s-ar fi lasat prea usor manipulat securisti.
   Basescu are calitati de lider mondial. Toate in afara de cinste (EBA, Udrea, Ioana, Mircea, Mihaileanu, Nana samd)

   Reply
 22. sov

  Da, poate ca Antonescu ar fi fost altceva. Nu pot sa uit ce i-a facut lui Gadea, apostolul dreptatii. Putem vb ok, fiecare cu parerile lui, dar oricat de nespalat ai fi, la creier zic :), cum pot sa-i elogiezi pe cei de la A3, care da, au adus la lumina fapte penale, poate, ale unor procurori, dar au facut-o mai ales pt ca sunt interesati si nu pt ca-i doare de justitie sau dreptate. Cum poti valida comitetele alea de executie care te linseaza in secunda doi in care nu esti de acord cu ceea ce spun / incearca sa demonstreze. O duminica placuta. Sov out…

  Reply
  • CMC

   Nu insemna ca daca unii se uita la un post de televiziune cred tot ce se spune acolo. De aia fiecare are minte ca sa analizeze ce e credibil si se coroboreza cu alte informatii din spatiul public.
   Recunosc: citeam (printre altele) Scanteia si urmaream Telejurnalul, dar nu credeam mare lucru din ce scria. Ascultam si Europa libera dar nici aia nu pareau 100% cinstiti. Erau mai credibile televiziunile sarbesti. Experienta mea ulterioara m-a facut sa vad ca exista propaganda din toate partile, nu doar cea comunista.
   Ia uitati-va cum au disparut din presa fabulatiile despre Kim Jong Il.
   Asadar, nu ma scoate in strada nici Antena 3, dar nici #-gistii. Asta nu insemna ca nu au si unele argumente valide.

   Reply
 23. CMC

  „”FOLLOW THE MONEY”

  Sa vedem cum e cu anticoruptia condusa din afara tarii:
  „Kovesi, pentru New York Times: Schimbarea mentalitatilor este dificila. Ultimii cinci ani au insemnat foarte mult pentru Romania, Duminica, 17 Iunie 2018, ora 22:45”

  Cine a cumparat actiuni la New York Times exact cu o luna inainte?

  „”Why Is George Soros Buying Up The New York Times?”
  Acum 5 zile – Billionaire liberal financier and political meddler George Soros has purchased $3 million-worth of stock holdings in the publisher of the New York Times, the investor’s first such … According to a filing to the US Securities and Exchange Commission (SEC) last …. Op-ed · RT360 · Shows · Projects · RT Play.

  „Liberal billionaire George Soros purchased $3 million worth of stock holdings in the publisher of the New York Times, filings show.
  Soros’s stock buy included 126,400 shares in the New York Times company through Soros fund management llc, the billionaire’s New York City-based investment firm. The shares were valued at $3,046,000 at the time of purchase and are shown in a may 15 filing to the U.S. Securities and exchange commission .”

  „Orice asemanare cu personaje reale e pur intamplatoare” ?

  Reply
  • CMC

   „The New York Times avertizeaza ca lupta anti-coruptie din Romania este in pericol dupa ordinul de demitere al Laurei Codruta Kovesi.”

   Totusi, cine plateste articolelel astea?
   Serviciile noastre sau agentii altora? Daca sunt ai nostri, mai ca ai zice ca stiu ei ce e mai bine pentru tara. Dar daca sunt ai altora? Chiar nu mai pot ei de binele nostru?

   Chiar lupta strainii cu anticoruptia de dragul nostru?
   Cat armament ni se vinde de cand luptam cu coruptia politica (si ne-am distrus liderii, de se duc la Inalta Poarta sa se certe care cumpara mai mult armanent – Ciolos cu corvetele , altii cu bateriile de coasta si cu submarinele), cu MCV-ul samd? Ce usor e sa vinzi armanent cand jonglezei cu cei care fac „anticoruptia”.
   Cat am fost fortati sa vindem ca sa ajungem in UE? Ia vedeti cam cine detinea conducerea UE cand am vandut petrolul, sau cand am vandut Electrica samd. Nu cumva chiar tarile care au „cumparat”? Hai sa zici ca Behtelul a fost o investitie in securitate. Dar in UE esti furat de „frati”, care pe urma iti dau lectii de cinste si corectitudine.

   Reply
 24. sov

  Soros a cumparat a mia parte din actiuni. Nu mai cita din Russia Today RT. Vezi cum ne dai de treaba.
  It is unclear whether Soros’ growing involvement with the Times will affect the paper’s editorial line, especially considering that his $3 million investment is a fraction of the paper’s $3.6 billion value. Soros is well known for his liberal views, however, and publicly supports –and funds– a variety of progressive and neoliberal causes, through NGOs like his Open Society Foundations.
  https://www.livetradingnews.com/soros-buying-new-york-times-92795.html#.WyfRgKczY2w

  Reply
  • CMC

   Ce a incercat sa ascunda sov din chiar articolul citat:
   „Dan Gainor, vice president of business and culture at the conservative Media Research Center, told the Washington Free Beacon that it would be “naive” to disconnect Soros’ investment from his views.

   “Soros has long had influence or given direct funding to a wide range of journalism operations from NPR to ProPublica,” Gainor said. “This is still a big step to be buying a $3 million stake in the top liberal outlet in America.””

   Dar, „luptă, luptă si dă-i, si dă-i si luptă” cu… Russia Today.

   Reply
   • sov

    Omule nu mai fi asa de conspirationist. Daca aveam ceva de ascuns nu dadeam linkul. Realitatea e raportul 3 mil la 3 bill si ce putere ar avea de influentare a politicii editoriale, mai ales la o saptamana de la achizitionare, asa cum ai vrut sa insinuezi cu articolul cu LCK.

    Reply
 25. CMC

  Pentru AGM:
  Inteleg ca va reprezinta, dar nu transferati aici nivelul de civilizatie de centura (si nici macar a politicii) al USR-ului:
  „Deputatul USR Cristian Ghinea a făcut, în timpul şedinţei de plen de vot final, un gest obscen.””

  Reply
  • AGM

   Ca orice sobolan propagandist PSD-ist presupui multe si intelegi prost de fiecare data! Tot punctajul de partid ti-a impus sa amintesti de USR? Sau are Serban Nicolae o poza cu tine facand……..?
   Desi ai demonstrat ca nu poti intelege, te rog sa pastrezi pentru tine, idolul tau dragnea si toti sobolanii psd-isti remarcile legate de nivelul de civilizatie. Ti-am vorbit pe limba sefului tau pentru a-ti aminti pe cine si ce aperi. Te deranjeaza? Fapt inutil atunci cand tu nu faci decat o propaganda grosolana si mizera folosind manipulari de 2 parale.
   Si la final sobolane m-am gandit ca poate iti este dor de vremea cand citeai Scanteia, asa ca iti transmit CIVILIZAT un calduros salut tovarasesc!

   Reply
   • CMC

    De cand nu strangeti mai mult de 50 de manifestanti ati luat-o rau cu pluta si nu va mai ascundeti lipsa celor 7 ani de acasa.

    Reply
   • laur22

    @AGM

    Mai ***** shi dincolo de sa injuri cu stropi mai esti in stare sa faci ceva ?
    Adica bine da intzelegem ca tu nu esto de acord cu ce zice CMC motiv pentru care te bascacacri scotzand totul din tine dar mai ales ******.
    Acuma CMC om fiind e posibil sa greseasca, daca ai sesizat o greseala, o eroare in demonstratziile sale, daca te tzine intelectul ia de demosntreza-ne-o ca noua nu ne le la fel de evident dupa cum itzi este tzie.
    „Deci ai demonstrat ca nu potzi intzlege” zic tu
    Shi care e „demostratzia” ?
    Faptul ca nu e la fel de teleghidat ca shi tine ?
    Ori cine stie in cel mai rau caz faptul ca e teleghidat de la o alta telecomanda decat telecomanda ta ?
    Shi daca CMC e „shobolan propagandistic” tu care ii vorbesti „pe limba sefului sau” ce fel de shobolan esti mai acesta mai acesta care nu stii ca „la langue c’est ma patrie ” ?

    De aceea zic daca ai informatzii verificabile despre fapte czre tu crezi ca noua ne scapa ia de prezinta-le, ia de desharta tolba aici.
    Daca tu crezi ca ai o demonstratzie, ca deoarece A shi B rezulta C ia de ne uimeste mai Sherlock mai .

    Da doar asha cu injuraturi sh doar asha mastecand puncatje shi cuvinte cheie sa crezi cane impresionezi ?
    De ce te-am crede ?
    Doar pentru ca atunci cand ramai fara argumente tu treci la injuraturi ?
    Hmmmmmm

    @csongi nu crezi ca este o explicatie aici bazata de nerv de „you strike a nerv” shi da-i la operatzie ?
    Iar acolo unde coarda sensibila e in sfera principiilor spin doctorii de „principii” au succes
    acolo unde mintea ratzionala cauta solutzii concrete pentru mai binele individual au suces spin doctorii care se fac ca fac ceva in acesta zona.

    Reply
    • CMC

     Folosirea insultelor la adresa celor care au alta opinie e o metoda securista de alungare, astfel ca sa para ca exista o singura opinie. A lor.
     Sunt obisnuit. O sa incerc sa nu le raspund.

     Reply
 26. AGM

  Pai tu desteptule care esti desteptul absolut, ar fi bine sa inveti a scrie corect pana sa ceri ceva de la altii. Nu am gasit in dex cuvintele: ” esto, bascacacri, suces, mastecand, a demosntreza, etc. Sau poate a scrie cu tz si sh este o dovada de inalta desteptaciune?
  Iti dai seama cat de redus poate fi intelectul tau cand te bagi ca musca in… boului pentru a spune ce? Ca nu poti face un sobolan propagandist sobolan propagandist? A face pe cineva sobolan este o injurie? Pai draknea al vostru a injurat o tara intreaga si nu te-am vazut nici pe tine si nici pe propagandistul PSD-ist CMC spunand ceva. Sau cuvantul propagandist deranjeaza? In rest vorba lui Caragiale combateti bine! Caci nici tu si nici el nu demonstrati nimic. Aruncati jumatati de adevar pentru a sustine o mare minciuna!
  P.S. Ma gandeam sa-ti donez un sul nou de hartie …..cu care sa te stergi la gura mai des, deoarece doar tu arunci aici cu ….si stropi.
  P.S.1.Are Serban Nicolae poze si cu tine?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *