Adrian Popescu

Cine trebuie sa se ocupe de plagiatul lui Ponta: Universitatea Bucuresti sau Consiliul National de Etica?

Consiliul National de Etica (CNE), institutie aflata in subordinea Ministerului Educatiei, condus de Ecaterina Andronescu, a anuntat oficial joi ca premierul Victor Ponta nu a plagiat in teza de doctorat. Vineri, 20 iulie, este asteptata si decizia Consiliul de Etica a Universitatii Bucuresti, iar pe surse a aparut deja informatia ca hotararea Universitatii Bucuresti inclina spre un verdict de plagiat.

Trebuie amintit ca fostul ministru interimar al Educatiei, Liviu Pop, a schimbat pe 11 iunie componenta CNE, cu doar cateva zile inainte ca acest Consiliu sa discute despre plagiatul predecesorului sau, Ioan Mang.

Cum suna verdictul CNE

Potrivit raportului final al Consiliului National de Etica, teza de doctorat elaborata de Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice din acea perioada si este comparabila din punct de vedere al acestor cerinte, cu alte teze de doctorat sustinute in aceeasi perioada. Practic, cheia raportului este referirea la perioada din 2003, ca si cum cercetatorii din acel an nu aveau obligatia sa respecte cerintele minime pentru a intocmi o teza de doctorat.

Ce mai spune raportul Consiliului:

– In urma analizelor efectuate s-a constatat ca procedurile in urma carora domnul Victor Ponta a obtinut titlul de doctor in stiinte juridice au fost in acord cu legislatia in vigoare in anul 2003 si nu se poate sustine calificarea de plagiat.

– Cercetarea, asa cum rezulta din referatele membrilor din comisia de sustinere, prezinta elemente de noutate si cuprinde analize pertinente.

– Bibliografia utilizata de autor este mentionata la sfarsitul lucrarii.

– Consiliul isi asuma concluziile expertilor din domeniul juridic in ceea ce priveste respectarea planului de pregatire prin doctorat, teza prin continut si elementele de contributie proprie justifica acordarea titlului de doctorat.

– Consiliul aprecieaza ca titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, a fost obtinut de domnul Victor Ponta in concordanta cu legislatia in vigoare in anul 2003.

– Nu se poate aprecia ca doctorandul Victor Ponta si-ar fi insusit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu ii apartineau si le-ar fi prezentat drept contributii personale sau originale.

– Teza de doctorat a fost sustinuta in Catedra de Drept Public din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, in data 01.04.2003, in prezenta unor profesori remarcabili: prof. dr. Ioan Muraru, prof. dr. Nicolae Popa, prof. dr. Emil Molcut, prof. dr. Antonie Iorgovan, prof. dr. Dan Drosu Saguna si alti specialisti de renume care au apreciat valoarea lucrarii.

Disputa intre CNE si Universitatea Bucuresti

Intre CNE si Consiliul de Etica al Universitatii Bucuresti exista un diferend: care institutie are abilitarea sa decida in legatura cu plagiatul lui Ponta.

Consiliul National de Etica sustinea pe 13 iulie, printr-un comunicat de presa, ca este singura institutie care poate decide in acest caz: „Potrivit prevederilor legale, CNE este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduita, in cazul demnitarilor”.

In schimb, Consiliul de Etica al Universitatii Bucuresti sustine ca, potrivit Legii Nationale a Educatiei, care prevede autonomia universitara, Universitatea Bucuresti este abilitata sa cerceteze acuzatiile de plagiat. „Membrii Comisiei de Etica analizeaza acuzatiile aduse dr. Victor Ponta, in cazul tezei sale de doctorat, din punctul de vedere al respectarii normelor de proprietate intelectuala si drepturi de autor, asa cum sunt ele stipulate in Codul de Etica al Universitatii din Bucuresti, Art. 9 si Art. 10.”, sustin reprezentantii Universitatii Bucuresti.

De mentionat ca Universitatea Bucuresti este singura care poate sa ii retraga lui Victor Ponta titlul de doctor.

Cine face parte din Consiliul National de Etica

Consiliul National de Etica este organismul infiintat de fostul ministru Daniel Funeriu pentru a monitoriza aplicarea normelor de buna conduita morala si profesionala in domeniul cercetarii.

Componenta sa a fost schimbata insa de ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, cu putin inainte de a fi cercetat cazul de plagiat al predecesorului sau, Ioan Mang.

Pe parcurs, presedintele CNE Teodor Petrescu a demisionat invocand motive medicale, dupa ce un alt membru, Romita Iucu, plecase fara nicio explicatie.

Componenta actuala:

Virgil Muraru (vicepresedinte), de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare.
Doru Vladimir Puscasu, reprezentatul unei institutii private (Ceprocim).
Mihai Vladimirescu, profesor universitar de teologie, reprezentant al Universitatii din Craiova.
Petru Andea, de la Politehnica din Timisoara, fost deputat PSD
Paul Dobrescu, profesor universitar, fost prorector la SNSPA
Nicolae Burnete (Universitatea Tehnica Cluj)
Victor Stoica (Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti)
Horia Iovu (Universitatea Politehnica din Bucuresti)
Florin Ionescu Steinbeis (University Berlin)

Consiliul schimbat de Liviu Pop era condus de catre Constanta Ganea, de la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti, si Marius Echim, de la Institutul de Stiinte Spatiale Bucuresti. Printre cei inlocuiti se numarau cercetatori din tara, dar si din strainatate, precum Cristinel Diaconu, de la Centrul pentru Fizica Particulelor, din Marsilia, Franta, sau Mihai Netea, din Olanda.

Deci cine credeti ca are dreptul legal si moral sa se pronunte asupra plagiatului lui Ponta: Consiliul National de Etica, o institutie controlata politic sau Universitatea Bucuresti, cea care i-a acordat titlul de doctor in drept?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Cine trebuie sa se ocupe de plagiatul lui Ponta: Universitatea Bucuresti sau Consiliul National de Etica?

 1. Sile

  Acuma toata lumea se ocupa de plagiatul lui Ponta. Demonstratia facuta de Nature e concludenta. Nu era rau daca media ar fi tradus textul si l-ar fi raspindit pe piata cu acordul celor de la Nature.Ca sa invete toata lumea cum se demonstreaza un plagiat.Incapatinarea celor care il sustin pe d-l Ponta e penibila. O zi buna !

  Reply
 2. Razvan

  Nu consider ca centrul discutiei ar trebui sa fie cine intre CNE si Universitatea Bucuresti.

  Este un plagiat grosolan si atat…

  Cine spune altceva si-si pune semnatura, onoarea sustinand ca nu este ori nu are onoare ori are un castig care ii recompenseaza efortul de a se „murdari” cu astfel de afirmatii.

  Ma uit pe componenta actuala si mi se pare jignitor: masini si instalatii destinate agriculturii si industriei alimentare, profesor de tepologie, politehnica, medicina, tehnica…

  RUSINOS

  Reply
 3. Ion Taranistul

  Daca aceasta stralucita comisie s-a pronuntat, ce rost mai are sa discutam . Nu? Cei de la The Nature , FAZ, etc. sunt niste nimeni , imperialisti americani , pe linga somitatile:Antonescu si restul membrilor acestei comisii , toti laureati ai premiului Nobel , pentru lipsa de onoare , demnitate si de coloana vertebrala. Olume intreaga confirma plagistul , iar ei supusii si sugatorii lui Ponta si USL spun altfel Vai de capul tarii, cu asemenea „valori”

  Reply
 4. BLOCUL NATIONAL al ONG-ur

  Situatia pe care si-a creat-o PONTA seamana cu cea a lui NASTASE (Spitalul de Urgenta l-a diagnosticat ca fiind grav ranit sau bolnav, iar Institutul de Medicina Legala i-a dat ca verdict medical ca nu necesita internare la Sp. de Urgenta). O organizatie sau autoritate a statului alcatuita din membrii decisi in mod politic caruia ii lipseste INDEPENDENTA nu poate da verdicte OBIECTIVE. In situatia de fata PONTA este compromis dar si prestigiul Ministerului Invatamantului. In final PONTA va pierde cauza dar dupa o tavaleala prin mocirla care putea fi evitata.

  Reply
 5. Gabriel

  Este interesant de stiut: cei 3 membri demisionari din CNE (Petrescu, Iucu si Vladimirescu) au fost inlocuiti cu altii??? De ce nu se face publica lista celor care au stabilit verdictul? Este un imperativ sa se stie clar cine au fost cei care au luat hotararea. Lucrul acesta cred ca nu este secret.

  Reply
 6. stefansohaciu

  Oricat s-ar stradui cei ce sustin ca nu e plagiat nu fac decat sa demonstreze cat de abjecta este incercarea lor. E clar ca lumina zilei ca e plagiat.
  Se afirma ca s-a trecut la sfarsit bibliografia din care s-a inspirat autorul. Dar cel care ar dori sa citeze din ,,operadoctorului Ponta’ in mod cinstit, de unde stie ca fragmentul preluat este al ,,autorului’ sau al celui citat in bibliogafie ?.
  Si, ma rog frumos, de cand dubla masura in analizarea unei lucrari. Una pentru demnitari si alta pentru ,,amarasteni?’, cand ,, Nimeni nu este mai presus de lege’. sa inteleg din asta ca numai alde neica nimeni nu sunt mai presus de lege, iar ,,crema societatii’, domnii demnitari, fiindca sunt ,,alesii natiunii’, pentru ei exista o alta Constitutie ?
  Domnul prim ministru, cu un guvern cinstit, cum a declarat e convins ca membrii comisiei de etica a Universitatii Bucuresti, care a emis diploma de doctor susnumitului au dat ,,o decizie politica’, iar Membrii CNE. numiti de un ministru politic sunt apolitici ? Curiosa logica demna de un Gaga

  Reply
 7. stefansohaciu

  Cine-si poate inchipui ca o comisie numita de minister, ar putea sa afirme altceva decat doreste ministru
  iN POPOR E O VIRBA : ,, tIGANUL SI-A PUS TIGANCA MARTOR
  Cine-si poate inchipui ca o comisie numita sau formata de ministru, cel putin in Romania cu democratie originala, ori este naiv ori este paertizan
  In popor este o vorba cu talc : Tiganul si-a pus nevasta martor’ Fara comentarii…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *