Adrian Popescu

Cine plateste paguba de 1,5 miliarde euro? ARC solicita guvernantilor publicarea integrala a contractelor de la Hidroelectrica

Ani de-a randul, societatea civila a cerut guvernelor care s-au perindat la conducerea tarii sa faca publice contractele incheiate de Hidroelectrica cu “baietii destepti din energie”, fara niciun rezultat insa. Romaniacurata s-a alaturat acestui demers insa in fata refuzului am fost nevoiti sa apelam la justitie si am dat in judecata Hidroelectrica. Procesul treneaza la Tribunalul Bucuresti.

Macar acum, in ceasul al doisprezecelea, guvernantii ar trebui sa faca publice toate contractele incheiate de Hidroelectrica, pentru a sti si noi cum am fost in stare, ca tara, sa pierdem 1,5 miliarde de euro.

Remus Vulpescu, administratorul special al Hidroelectrica si seful Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI), a declarat recent ca aceste contracte nu sunt clasificate, insa nu a putut justifica de ce ele nu sunt facute publice.

Care sunt companiile care au profitat de Hidroelectrica

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a denuntat sase contracte prin care compania furniza energie electrica ieftina unor “baieti destepti”: Euro P.E.C., EFT AG, EFT Romania, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding. Aceste firme cumparau energie ieftina, cu preturi de cateva ori mai reduse decat cele de pe piata libera, si o vindeau altor companii. Obtineau astfel profituri uriase, iar pierderile pentru Hidroelectrica s-au cifrat la 1,5 miliarde euro din 2006 pana in prezent. Acordurile au fost incheiate dupa anul 2003, cu girul celor trei partide care s-au aflat la guvernare: PSD, PNL, PDL.
De asemenea, Euro Insol a reusit sa renegocieze contractele cu Elsid, Electrocarbon si Electromagnetica, insa ramane in suspensie contractul cu producatorul de aluminiu Alro Slatina.

Energy Holding, una dintre cele mai cunoscute afaceri de comert cu energie din Romania si al doilea cel mai mare cumparator de energie hidro din tara, a castigat din contractele cu Hidroelectrica aproape 1,4 mld. lei in perioada 2006 – 31 mai 2012.

Suma reprezinta diferenta dintre pretul de vanzare al energiei pe bursa OPCOM si pretul pe care il platea Energy Holding.

Energy Holding a fost infiintata de Bogdan Buzaianu, finul fostului ministru al industriilor din timpul guvernarii PSD, Dan Ioan Popescu. La inceputul anului 2004, Energy Holding a incheiat cu Hidroelectrica un contract direct de achizitie de energie pe o perioada de un deceniu. In ciuda faptului ca era un contract dezavantajos pentru stat, la finalul anului 2009, in timpul mandatului lui Adriean Videanu la conducerea Ministerului Economiei, contractul dintre Hidroelectrica si Energy Holding se prelungeste cu 5 ani, pana in 2018.

Contractul dintre Hidroelectrica si Energy Holding a fost incheiat pe 14 ianuarie 2004 si a fost modificat prin nu mai putin de 19 acte aditionale, in perioada 2004-2010. Ultimele trei acte aditionale (noiembrie 2009, decembrie 2009, decembrie 2010) au fost semnate in perioada in care director general al Hidroelectrica era Mihai David, membru PSD in acea perioada. Mihai

David este cel care a prelungit durata contractului cu 5 ani pana in 2018.

Celelalte acte aditionale au fost semnate de Traian Oprea, cel care a fost trimis in judecata, alaturi de fostul ministru Codrut Seres, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Alpiq RomEnergie, firma formata in jurul EHOL Distribution, o emanatie a Energy Holding, a semnat un contract in 2008 cu Hidroelectrica, ce a produs companiei de stat pierderi de 427 de milioane lei (circa 95 de milioane de euro), din cauza faptului ca a vandut catre acest intermediar energia la un pret de doua ori mai mic fata de cel pe care l-ar fi putut incasa pe bursa de energie OPCOM.

Astfel, in 2008 pretul mediu spot al energiei era de 188,2 lei pe MWh, insa Alpiq RomEnergie cumpara curentul hidro cu numai 83,3 lei pe MWh, iar in 2011, in timp ce pretul pe bursa a ajuns la 221,2 lei pe MWh, Alpiq RomEnergie beneficia de curent hidro la numai 130 de lei pe MWh. Alpiq RomEnergie a terminat anul 2011 cu un profit net de 6,2 milioane de euro avand doar 12 angajati.

Din contractul cu Alpiq RomIndustries, o alta firma formata in jurul unei afaceri pusa pe picioare de acelasi Bogdan Buzaianu, Buzmann Industries, Hidroelectrica a mai pierdut profituri potentiale de 422 de milioane de lei (circa 94 demilioane de euro), in perioada 2006-2012.

Alpiq RomIndustries este furnizorul de energie al Arctic, Moldomin, Sortilemn Gherla sau Kronospan, in timp ce Alpiq RomEnergie furnizeaza electricitate pentru Rominserv. EFT Romania era furnizorul de energie al fabricilor de ciment Holcim din Alesd, Campulung si Turda.

Cititi aici contractul incheiat de Hidroelectrica cu Energy Holding.

Cititi aici solicitarea si raspunsul pentru care ARC a insistat si insista in justitie.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *