Adrian Popescu

Cine este „personajul veninos” care îi doboară lui Dragnea prim-miniștrii?

Cum de a reușit PSD să își dea jos doi prim-miniștri în doar un an de când a câștigat alegerile? În premieră, președintele partidului, Liviu Dragnea, sugerează un capăt de explicație. „Colegilor mei le-am spus despre un personaj veninos dintr-o instituţie românească care a făcut foarte mult rău şi face în continuare foarte mult rău”.

Dacă Dragnea a încercat să fie criptic, „ca să îl mai invite televiziunile”, misterul l-a spulberat Codrin Ștefănescu la radio:

„Personajul veninos este dl Pahonțu (Lucian Pahonțu, șeful SPP), despre care a mai vorbit Liviu Dragnea și anul trecut. Se vor lămuri care este rolul dlui Pahonțu și al altora dimprejurul lui în politica noastră din România și cum e cu mesagerii care sunt trimiși cu promisiuni pentru unii și pentru alții că ajung miniștri și care sunt ordinele pe care le dau. Foarte mulți dintre colegii noștri aflați în guvern și aflați în funcții importante sunt loviți de acest tip de mesaj și de mesagerii veniți cu diferite ordine. În România sunt o sumedenie de oameni care dețin funcții importante și folosesc acele instituții, subordonații și banii de la buget pentru acele instituții în interes propriu sau al unui grup pe care noi l-am numit statul paralel. Dl Pahonțu este unul dintre capii celor care conduc. Mesagerii sunt sub dl Pahonțu. Dl Pahonțu, cum spune dl Dragnea, este un sforar principal, care decide”, a declarat la Digi FM Codrin Ștefănescu.

Într-adevăr, în noiembrie, Dragnea l-a indicat pe Pahonțu în mod mult mai explicit: „Eu merg în continuare, nu ezit. Nu merg cu bâta la mine, nu merg cu SPP-ul lui Pahonţu la mine… A propos, domnu Pahonţu, nu mai încercaţi la niciun membru PSD să-l convingeţi să aibă gânduri de mărire. Ocupaţi-vă de SPP şi de paza lui Iohannis! Un sfat prietenesc”, a spus Dragnea. „E demult băgat [în politică]. E poştaşul de serviciu, este vestitorul de serviciu de la Cotroceni. A fost al lui Băsescu, acum e al lui Iohannis.”

Până acum, oficialii PSD nu au adus vreo dovadă în sprijinul afirmațiilor făcute. Pe de altă parte, o astfel de dovadă ar fi, ce-i drept, greu de adus, pentru că de doi ani Serviciul de Protecție și Pază a intrat în rândul serviciilor secrete.

Iată un text publicat în 29 octombrie 2015 de cursdeguvernare.ro

Comunitatea serviciilor secrete româneşti s-a îmbogăţit de săptămâna trecută, oficial, cu încă un membru: SPP. O ilegalitate din punct de vedere Constituţional.

SPP, promovat oficial la rang de serviciu secret cu avizul CSAT, prin Ordonanță de urgență

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 43/2015, Serviciul de Protecţie şi Pază a primit statut de serviciu secret prin următoarea modificare a articolului 31 a legii sale de organizare:“Activitatea Serviciului de Protecţie şi Pază constituie secret de stat”.

Iniţial, legea trecea în categoria secretului de stat doar activitatea operativă a SPP.

Ca orice lege care are referire la siguranţa naţională, proiectul a fost supus discuţiei prealabile a CSAT.

Potrivit preşedintelui Iohannis, CSAT a avizat textul ordonanţei de urgenţă.

Avizul, emis pe data de 8 octombrie, poartă semnăturile preşedintelui şi vicepreşedintelui CSAT (Klaus Iohannis şi Victor Ponta), a celor 10 membri CSAT şi a secretarului Consiliului.

Marea problemă a Ordonanței: Ininițiatorul. Cine ar fi putut să o facă

La conferinţa de presă organizată pe 26 octombrie la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohanis a vorbit despre relaţia cu Victor Ponta şi despre situaţia lui Gabriel Oprea. Pe lângă aceste subiecte, şeful statului a fost întrebat şi de ordonanţa SPP.

La întrebarea “de ce SPP trebuie să asigure protecţia şefilor de partide?”, preşedintele Iohannis a răspuns: “întrebaţi iniţiatorul”.

Din Nota de fundamentare a ordonanţei reiese că iniţiatorul modificărilor privind organizarea şi funcţionarea SPP este chiar serviciul condus în ultimii 10 ani de generalul doctor Lucian Pahonţu, (vezi facsimilul de mai jos).NFConstituţia României are un întreg articol (74) referitor la iniţiativa legislativă. Prevederile acestui articol sunt:

 • Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
 • Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.
 • Guvernul îşi exercită iniţiativa legislativă prin transmiterea proiectului de lege către Camera competentă să îl adopte, ca primă Cameră sesizată.
 • Deputaţii, senatorii şi cetăţenii care exercită dreptul la iniţiativă legislativă pot prezenta propuneri legislative numai în forma cerută pentru proiectele de legi.
 • Propunerile legislative se supun dezbaterii mai întâi Camerei competente să le adopte, ca primă Cameră sesizată.

De semnalat: nimeni din CSAT nu a observat că un serviciu secret nu are drept de iniţiativă legislativă.

Cum se ascunde o lege în spatele titlului

Ordonanţa de Urgenţă 43/2015, un nou exemplu de act cu efecte legislative multiple, a fost publicată în Monitorul  Oficial din data de 21 octombrie, la şapte zile după adoptarea ei în Guvern.

Modificările la legea SPP au fost ascunse sub titlul „Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri pentru asigurarea mijloacelor de transport destinate activităţii de curierat a materialelor clasificate şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”.

Iniţial, cum această ordonanţă a apărut la o zi după accidentul tragic petrecut în coloana oficială a vicepremierului Oprea, mediul online a suspectat o tentativă de muşamalizare a cazului. A fost o pistă falsă.

Presa s-a concentat apoi pe modificarea care permite preşedinţilor de partide, la cerere, să beneficieze de escorta SPP.

Trecând peste problemele de constituţionalitate, două aspecte de semnalat aici :

 • Ordonanţa prevede: „cu aprobarea CSAT, SPP poate asigura protecţie unor demnitari şi foşti preşedinţi, alţii decât cei prevăzuţi la alin. (2), precum şi altor persoane, la cererea acestora”. Din caracterul vag al prevederii rezultă că, teoretic, oricine are „trecere” în CSAT poate beneficia de serviciile SPP
 • Ordonanţa nu prevede nimic legat de decontarea acestui tip de servicii, fiind deci de presupus că acest gen de activităţi vor putea fi finanţate prin bugetul de stat

Facilităţi economice acordate SPP

O altă modificare trecută cu vederea- potrivit ordonanţei 43, SPP capătă un relativ statut economic.

 • La art.19 din legea de organizare a SPP se adaugă următorul alineat: „SPP poate beneficia, potrivit reglementărilor în vigoare, la activităţile de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi inovare în domeniul securităţii, în cadrul programelor finanţate şi cofinanţate de către Comisia Europeană, de fonduri structurale, fonduri naţionale sau alte mecanisme financiare, în cadrul unor consorţii cu participare internaţională, sau ca unic aplicant.
 • La art. 22 din Legea de organizare se adaugă o nouă literă, cu următorul cuprins: „(SPP) planifică, derulază şi implementează proiecte finanţate şi cofinanţate din fonduri europene, naţionale sau alte mecanisme financiare, cu parteneri interni şi externi sau prin alte modalităţi prevăzute de lege.”

E de la sine înțeles că atât finanțările, cât și modul de folosire a acestora, cât și activitățile economice aferente nu vor putea fi făcute publice sau cerute de autoritățile judiciare, odată ce întreaga activitate a SPP a fost trecută prin lege la secret.

România serviciilor implicate

Dacă sunt multe sau puţine serviciile secrete româneşti, doar pătura subţire a decidenţilor reali cunoaşte. Problema e că aceste servicii manifestă tendinţe nefireşti.

De exemplu, spre deosebire de ţări ca SUA sau Marea Britanie, România are un număr secret de agenţi secreţi.

Pe site-ul oficial al FBI (echivalent american al SRI) sau al MI 5 (echivalentul britanic) găseşti numărul angajaţilor sau anunţuri de angajare. Acest tip de informaţie lipseşte de pe pagina SRI.

Pe fondul intensificării luptei anti-corupţie, implicarea SRI alături de DNA a fost privită drept lucru normal. Problema e că, în iunie 2015, generalului Daniel Dumbravă afirma senin că instanţele de judecată sunt un “câmp tactic” pentru Serviciul Român de Informaţii. O afirmaţie de maximă gravitate, expediată fără urmări de CSM şi de CSAT.

Sub mandatul lui George Maior, dar şi după, SRI s-a implicat activ în impunerea legislaţiei „Big Brother”, până în punctul în care reprezentanţi ai Curţii Constituţionale au reclamat presiuni din partea serviciilor secrete. A fost o altă acuzaţie rămasă fără urmări. Iar legea privind retenţia datelor, scrisă practic de serviciul condus astăzi de Eduard Hellvig dar asumată formal de preşedinţii partidelor parlamentare, a fost adoptată în regim de urgenţă.

Semne de întrebare ridică şi retragerea lui Teodor Meleşcanu din fruntea SIE şi plasarea lui în postul de ministru de Externe cu unica misiune de a gestiona, în 2014, finalul procesului electoral vizând alegerea preşedintelui.

La fel, şi soarta care le-a zâmbit diverşilor intermediari din afacerea Microsoft.

Din 21 octombrie, SPP, cu activitate generală încadrată la “Secret de Stat”, poate să desfăşoare diverse activităţi economice şi poate apela inclusiv „fonduri naţionale sau alte mecanisme financiare”.

Greu de presupus ce va conţine un dosar de finanţare întocmit de SPP, în afară de suma solicitată şi o ştampilă „Secret de Stat” pusă pe o coală albă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Cine este „personajul veninos” care îi doboară lui Dragnea prim-miniștrii?

 1. Goagl

  De ce sa fie greu de imaginat un dosar de finantare externa SPP, avem pe cele de la SRI, SIL Analytics, adica cereri de la UE sa ramburseze supravegherea lor in masa…ar arata la fel…

  Reply
 2. CMC

  Daca exista cea mai mica dovada de implicare in jocul politic (acum sau altadata), serviciul ar trebui desfiintat, seful retrogradat la rang de soldat, arestat, condamnat si lipsit de pensia speciala.
  Nu cred ca implicarea in jocul politic face parte din sarcinile de serviciu ale sefului acestui serviciu. Iar daca a adus prejudicii tarii si oamenilor (afectati de cursul valutar, de exemplu), ar trebui sa plateasca si cu averea.

  Reply
 3. Robert

  Problema Romaniei este ca in loc sa aibe cu adevarat un ”stat paralel”(astea exista in toate tarile civilizate, vezi ”deep state”-SUA, sau ”mandarini”-Canada, etc), inalti functionari publici in ministere, persoane super competente, care raman in functii indiferent de guvern si asigura functionarea masinariei, noi ii avem pe astia din servicii, care sunt pusi acolo pentru tot felul de cotcarii. In plus, pe langa ca sunt atat de multi, nici nu sunt competenti, se tot lupta intre ei, se baga peste tot, de la primarii de comune de care n-a auzit nimeni, biologi, spionarea diasporei. Intr-un fel ii inteleg ca trebuie sa-si justifice existenta, dar Romania este o tara mica si neimportanta, este de-a dreptul ridicol sa avem mai multi agenti secreti decat Franta si Germania la un loc, dupa SUA, Romania e tara NATTO cu cei mai multi agenti secreti.

  Reply
  • Tr.

   Vechea lene / putoare greco-turco-slavă. Oblomov era un agitat și-un progresist comparativ cu serviciile noastre, păstrând proporțiile.
   Băieții noștri cu ochi albaștri și urechi sensibile sunt niște catâri care nu numai că se opresc, dar ating viteze impresionante în marșarier și retardarea țării. Atât timp cât le curge în traistă, e OK. Nu știu de ce mai cheltuie Putin bani pe propagandă și energie pe jocuri geopolitice: Gaspadin priezident, ia domn’e marfă la prima mână! Ieftin, garantat și bonus 3-4 milioane de votanți !

   Reply
 4. ionel

  Romania a ajuns un stat gestionat de servicii secrete , fara perdea.

  Acum va incepe competitia economica si politica dintre SRI, SIE, SPP , DIA si altele asemanatoare ( cite vor mai fi).
  Sa speram ca relatiile intre aceste factiuni secrete vor fi pasnice, adica feliatul Romaniei va fi fara incidente majore ( la o adica poate interveni dl.presedinte sa armonizeze interesele ).
  Oare si in viitor tot serviciile astea vor alege conducerea tarii sau invers ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *