Alex Costache

Cine este magistratul care are cea mai mare pensie din România și cum i-a fost calculată

În contextul în care ministrul Justiției Raluca Prună a adus recent în discuție pensiile judecătorilor și procurorilor, afirmând că există unii care primesc peste 100.000 de lei lunar, România Curată a aflat cine este magistratul cu cea mai mare pensie din România. Aceasta este de 40.963 de lei, peste 9000 de euro pe lună. Nu este o sumă mică, dar este departe totuși de pensiile invocate de Raluca Prună.

gheorghe balasoiu

Pensia de magistrat cea mai mare din România este încasată de Gheorghe Bălăşoiu din Argeş, fost procuror la Parchetul Curţii de Apel Piteşti şi comandant al Penitenciarului Colibaşi.

Bălăşoiu s-a pensionat în 2005, pe vremea când calculul pensiei de serviciu se făcea potrivit unui algoritm simplu: 80 la sută din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. El cumula salariul de comandant de penitenciar cu cel de procuror. Aşa a ajuns fostul director de la Penitenciarul Colibaşi să aibă o pensie de peste 30.000 de lei.

Reglementări ulterioare ale modului de calcul al pensiei de serviciu, precum şi măriri aplicate au condus la pensia de azi: 40.963 de lei, adică peste 9000 de euro pe lună.

Cum s-a calculat pensia lui Bălășoiu

Pensiile magistraţilor sunt reglementate de legea 303/2004 privind statutul magistraţilor în vigoare din septembrie 2004. Legea a fost modificată şi completată de mai multe ori.

Prima modificare a fost adusă de legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei din iulie 2005. A fost introdusă o nouă metodă de calcul a pensiei de serviciu pentru magistraţi: media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.

Potrivit Casei de pensii, atât textul iniţial al legii 303/2004, cât şi cel al legii  247/2005 nu menţiona care sunt drepturile de natură salarială ce intrau în venitul brut care constituia baza de calcul al pensiei de serviciu. Abia normele metodologice de aplicare a legii, aprobate prin HG 1275/2005, au clarificat ce drepturi salariale se includ în venitul brut.

I s-au calculate şi sporurile primite în ultimele 12 luni

HG 1275/2005 a specificat că pensia de serviciu se calculează astfel: 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate ale unui judecător sau procuror. În plus, în hotărârea de Guvern s-a specificat că sporurile salariale se includ în calculul pensiei de serviciu:

“În veniturile brute realizate se includ, pe lânga indemnizaţia de încadrare brută lunară, sporurile cu caracter permanent sau nepermanent. În veniturile brute nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontari, restituiri de drepturi aferente altei perioade”

Cât a fost director la Colibaşi, timp de 7 ani, Bălăşoiu a fost considerat detaşat, însă şi-a păstrat funcţia de magistrat.  Prin urmare, fostului procuror şi comandant de penitenciar, Gheorghe Bălăşoiu, i s-a recalculat pensia de serviciu conform veniturilor realizate pe ultimele 12 luni de activitate şi i s-au adăugat sporurile permanente şi nepermanente.

Despre ce sporuri e vorba

Potrivit legii 293 din iunie 2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, aceste sporuri sunt pentru misiune permanentă, port armă, condiţii deosebite, indemnizaţie de conducere şi salariu de merit, alocaţii pentru hrană, indemnizaţii de instalare, de mutare, de delegare sau detaşare.

Ultima majorare aplicată

La începutul lui 2015, pensiile de serviciu au fost majorate cu 5 la sută. Cu toate aceste majorări şi recalculari, Bălăşoiu a ajuns la pensia de azi: 40.963 lei.

Casa de pensii se spală pe mâini

Potrivit unui răspuns primit de România Curată de la Casa de pensii, “casele teritoriale de pensii stabilesc şi plătesc pensiile de serviciu cu respectarea legii, pe baza elementelor din adeverința-tip eliberată de angajator. Aceasta cuprinde elementele prevăzute de lege necesare stabilirii pensiei de serviciu, respectiv vechimea în specialitate/funcţie şi baza de calcul.

Răspunderea pentru corectitudinea şi legalitatea datelor cuprinse în documentele care stau la baza întocmirii dosarului de pensionare, necesare calculului pensiei de serviciu, revine în exclusivitate emitenţilor”, a specificat Casa de Pensii.

Alte exemple de pensii de magistraţi

Pensia lui Gheorghe Bălăşoiu este cea mai mare a unui fost magistrat. Potrivit CSM care a întrebat Casa de pensii, alţi 24 de foşti magistrați au pensie de peste 20.000 de lei şi aproape 1800 au pensii mai mari de 10.000 de lei.

Potrivit unor surse din CSM, fosta şefă a ICCJ, actual judecător la CCR, Livia Doina Stanciu, încasează o pensie de 27.000 de lei. Fostul procuror general al României, Ilie Botoş, s-a pensionat recent la doar 51 de ani şi primeşte o pensie de stat de 24.000 de lei.

Nu există totuşi pensii de “peste 1 miliard de lei vechi” aşa cum susţinuse ministrul Justiţiei

CSM a precizat că nu există pensii ale foştilor magistraţi de 100.000 de lei aşa cum a afirmat ministrul Justiţiei Raluca Prună. Ea a susţinut că există 60 de foşti magistraţi cu pensii de “peste un miliard de lei vechi”.

Cea mai mică pensie din ţară

Potrivit casei de pensii, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzut prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, este de 400 de lei.

La 31 mai 2016 în sistemul public de pensii din România exista un număr de 5.100.799 de pensionari. Pensia medie este 885 de lei.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Cine este magistratul care are cea mai mare pensie din România și cum i-a fost calculată

  1. Laura

    Nu mi se pare deloc o idee buna identificarea in acest articol a Dlui Bălăşoiu, cu nume si prenume. Nu sunt convinsa ca este legal sa fie facuta publica pensia cuiva (fara acordul acelei personae), si chiar daca este legal, nu mi se pare o idee buna.

    Articolul putea transmite aceleasi informatii si acelasi mesaj anonimizand numele pensionarului: “in fost procuror la Parchetul Curţii de Apel Piteşti ….”

    Reply
  2. eva

    DA PENSIA lui Gheorghe Bălăşoiu din Argeş este o forma GRAVA de jaf national si in acelasi timp exprima cat de mari sunt in Ro INECHITATEA si AROGANTA din JUSTITIE unde cine fura o paine primeste 5 ani de puscarie iar cel ce fura milioane de euro ia pedeapsa doi ani cu suspendare pt ca-i imparte cu justitiarii, avocatii si expertii. Ro este o jungla ca si acum 2000 de ani unde se lafaie rechinii, balaurii cu multe capete si dinozaurii.

    Reply
  3. Vocea Negustorului

    Cu un asemenea salariu de director de penitenciar, ce sa le mai ramana detinutilor ca hrana. Ma gandesc mai ales la cei care sunt incarcerati pe nedrept, incarcati cu ani suplimentari de puscarie, mai ales in urma unor anchete penale contrafacute de parchetari lipsiti de scrupule.
    Incep sa cred ca pentru astfel de salarii directorii de penitenciare accepta sa devina tortionarii de pe vremea regimului comunist

    Reply
  4. Sara

    In toate tarile normale pensiile sunt limitate ca valoare. In Romania a fost la fel la inceput prin Legea nr.19/2000 cand s-a prevazut ca numarul de puncte anual nu poti avea mai mult de 3 puncte. Ulterior s-a abrogat aceasta prevedere ca sa poata beneficia alesii nostru de pensii foarte mari, avand in vedere nu doar pensiile speciale ci si salariile mari ale unora dar si faptul ca unii bugetari au mai multe slujbe. Exista bugetar care s-a constatat ca are 12 tipuri de venituri si toate de la stat. Deasemenea sistemul de salarizare este varza ca urmare a faptului ca nu exista un sistem unic de salarizare iar dl. Dancu a afirmat ca nici nu poate exista pentruca “unii si-au pus salarii speciale si nu mai pot fi luate inapoi”. O afirmatie a unui om care dupa ce ca nu cunoaste legislatia , nici nu gandeste.

    Reply
  5. marius

    Hotie din banii nostri. Noi nu o sa mai avem parte de pensie peste 15 ani iar banii nostri acum sunt furati si de acesti privilegiati ai sistemului mafiot ce ne-a distrus tara in ultimii 26 de ani!

    Reply
  6. Alec

    DECE NU SAU CORECTAT,ABERATIILE LEGILOR SUSTINUTE DE COMUNISTII DIN PSD. TOVARSI PSDisti,UNDE ESTE DREPTATEA CARE O TOT PROPOVADUITI VOI ,CA SUSTINETI DREPTATEA SI ECHITATEA.VOI SUNTETI PSEUDO SOCIALISTI RUSINE VOUA.MAI REPEDE SUNTETI BURGHEZIA COMUNISTA DE CARE NE AVERTIZA ,MARELE VOSTRU COMUNIST.SA VA FEREASCA DUMNEZEU DE BURGHEZIA COMUNISTA. SI IATA CA A AVUT DREPTATE LENIN.

    Reply
  7. Alec

    Asteptam ca romanii sa nu accetpte pe cei ce au furat ,timp de 26 de ani,sa mai continuie sa mai fie in PARLAMENTUL ROMANIEI.

    Reply
  8. Ionas

    Cam asa arata situatia in Turcia pina la Erdogan, sau in Iran pe vremea sahului, mii de judecatori, procurori, militari cu salarii imense fata de restul locuitorilor – instrumente de forta , bratul inarmat (bodyguarzii ) al gastilor politice la putere.
    Erdogan le-a taiat din aripi iar in Iran au rezolvat acest aspect intr-un an de zile ( citeva sute pe zi)

    Apropo individul ar trebui sa fie mandru de pensia lui, iar numele lui scrijelit pentru posteritate pe o marmura/ bronz la Casa de Pensii impreuna cu numele celorlalti beneficiari din ,, institutiile de forta” de pensii uriase din buzunarul populatiei ( fara a contribui ca prostii la asigurarile sociale)

    Reply
  9. Pingback: ABERANT! 11.000 de EURO este cea mai MARE PENSIE din UE, plătită în România, cea mai SĂRACĂ ȚARĂ - VIDEO - Ştiri de Actualitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *