Adrian Popescu

Chiar o să aflăm numărul alegătorilor din diaspora? Ce sistem vrea să implementeze AEP

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat recent o licitaţie publică pentru extinderea funcţionalităţii registrului electoral şi la nivelul diasporei. Practic, autorităţile române încearcă să afle câţi români cu drept de vot se află în străinătate, lucru însă greu de realizat de vreme ce nici ambasadele noastre nu au vreo idee despre acest lucru.

Contractul, în valoare de 6,6 milioane euro fără TVA, este destinat să dezvolte actualul sistem informatic al registrului electoral (SIRE). Acesta cuprinde toţi cetăţenii români care au împlinit 18 ani şi au drept de vot.

Teoretic, primarii au responsabilitatea de actualiza datele de identificare ale alegătorilor şi arondarea lor pe secţii de votare. Tot teoretic, registrul este actualizat permanent prin adăugarea alegătorilor care au împlinit 18 ani sau au dobândit cetăţenia română, dar şi prin radierea alegătorilor care au decedat, şi-au pierdut cetăţenia română ori au diverse interdicţii de a vota.

În practică, s-a demonstrat că autorităţile nu ştiu nici măcar câţi români cu drept de vot mai sunt în ţară, fiind destule cazuri în care morţii sau cei plecaţi în străinătate au apărut pe liste că au votat la diversele tipuri de alegeri.

SIRE oferă posibilitatea cetăţenilor români să acceseze site-ul www.registrulelectoral.ro şi să-şi introducă CNP-ul şi numele, pentru a afla secţia de votare la care sunt arondaţi, iar eventualele inadvertenţe pot fi semnalate primăriilor sau AEP.

Durata acestui contract este însă pe o perioadă de 4 ani, astfel încât, cel mai probabil, el nu se va aplica la alegerile parlamentare din 2016.

Cum se vor înregistra votanţii din Diaspora

Prin dezvoltarea SIRE se doreşte ca, într-o primă  fază, să se facă o reînregistrare a tuturor cetăţenilor români aflaţi în străinătate, pentru a avea o situaţie foarte clară a numărului şi locaţiei unde se află aceştia.

AEP crede că acest lucru se va realiza în două moduri:

1.Pe hârtie, respectiv prin prezentarea românilor la sediul unei ambasade, consulat, birou AEP sau primărie pentru a depune o cerere de înregistrare.

2.Electronic, accesând portalul Registrul Electoral în zona desemnată introducerii cererii de înregistrare. Procedura prevede încărcarea documentelor care atestă domiciliul sau reşedinţa în format scanat, dar şi transmiterea cererii în original prin poştă la ambasadă sau consulat.

Autentificarea în Registrul Electoral pentru cetăţeni se va putea realiza altfel decât cu user şi parola, şi anume prin: token, autentificare în 2 paşi, înregistrare, autentificare prin semnătură electronică (atât pentru instituţii cât şi pentru cetăţeni).

De asemenea, va exista o procedură de înregistrare şi pentru cetăţenii români care au reşedinţa în străinătate, însă ceva mai complicată: completarea unei aplicaţii electronice, care să permită adăugarea mai multor adrese de reşedinţă, ataşarea de documente scanate, autentificarea după nume şi CNP, dialog prin email.

Atât pentru cetăţenii cu domiciliul în străinătate, cât şi pentru cei cu reşedinţa în afara ţării trebuie să existe o funcţionalitate prin care aceştia să depună o cerere doar online, în care să precizeze oraşul în care vor să voteze, strict pentru organizarea secţiilor de vot cât mai corect.

AEP spune că această cerere nu are impact asupra listelor permanente întocmite în ţară.

Pentru toţi utilizatorii înregistraţi în sistem va exista un modul de notificări prin email prin care aceştia vor primi informaţii referitoare la scrutinul ce urmează să aibă loc (newsletter).

Modificări şi la votul cu urna mobilă

Modernizarea registrului electoral trebuie să cuprindă şi cazurile de vot cu urna mobilă. Pentru votul cu urna mobilă, proiectul prevede că cetăţenii trebuie să facă o cerere înainte de vot.

Cu o zi înainte de alegeri, se introduc CNP-urile oamenilor care vor vota cu urna mobilă.

În ziua votului, se vor bloca CNP-urile în funcţie de plecările echipelor, după care se vor introduce informaţiile despre votanţi la întoarcerea echipelor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Chiar o să aflăm numărul alegătorilor din diaspora? Ce sistem vrea să implementeze AEP

  1. Peter Otto Wolff

    Aceasta procedura complicata este iarashi numai o modalitate de a implementa un sistem de supervizare a persoanelor din diaspora, ceea ce in trecut facea SECURITATEA. De asemenea e un prilej, ca vreo firma capusha sa ia ceva SPAGA. Daca tot exista un server pe care se stocheaza shi actualizeaza la zi CNP-urile persoanelor adulte in viatza cu drept de vot, adica ROMANI, oriunde s-ar afla ei, cea mai facila metoda ar fi, ca pe situl AEP sa existe o aplicatzie accesabila de la un PC, laptop, tableta, unde sa se introduca CNP-ul, numarul de telefon (celular) agreat, 1-2 intrebari de sigurantza (ex. prenumele bunicii, profesia tatalui), site-ul sa genereze un PIN de unica folosintza trimis ca SMS pe celularul ales. Introducand acest PIN pe aplicatzia AEP, exista confirmarea, ca persoana accesanta este titularul CNP-ului, deci un ROMAN cu drept de vot. Tot in acest fel s-ar putea efectua shi votul, excluzand votul dublu, caci CNP-ul ar fi blocat ptr. vot dublu, egal unde. Culmea este, ca un program de verificare online-instant a CNP-ului exista in sertarele AEP (era functzional shi platit) dar nu a fost folosit, ca sa poata vota mortzii lui DRAGNEA shi PONTA.

    Reply
  2. Matei Alexandru

    Registrul electoral trebuie desfiintat de urgenta! Acest registru nu isi gaseste ratiunea de a exista decat intr-un sistem electoral bazat pe inregistrare, adica acela in care exercitarea drepturilor electorale nu se face pur si simplu, ci doar prin inregistrare. Iar inregistrarea, ca sa aiba sens, trebuie sa fie un act de vointa. Altfel nu avem decat un sistem paralel, inutil si confuz, de evidenta a alegatorilor, pe langa sistemul electronic national de evidenta a populatiei. De fapt, cam asta s-ar fi vrut, sa se instituie un sistem electoral bazat pe inregistrare optionala, dar nu au avut curaj sa-l dupa pana la capat. Insa asta vor sa faca pentru alegatorii care voteaza in strainatate. Adica o alta discriminare interesata. Cei care voteza in tara sunt inregistrati din oficiu, pe baza evidentei populatiei, iar cei care vor sa voteze in strainatate trebuie sa se inregistreze singuri in prealabil ca poate asa nu o sa le mai arda sa vina sa voteze si sa incurce treburile in tarisoara.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *