Moise Guran

Ceva tot alegi: ori eşti pop-corn, ori mămăligă…

O ştiţi pe aia cu candidatul care, în turul întâi, stă la televizor şi mănâncă pop-corn? Sau Ponta-Corn. A fost multă aroganţă în declaraţia respectivă, o aroganţă bazată pe minciunelele sondajelor de opinie.

Dar ştiţi care e diferenţa dintre pop-corn şi mămăligă, că doar amândouă se fac din porumb, nu?

Mâine-poimâine se încheie campania electorală şi n-am avut şi noi prilejul să-i vedem pe candidaţii la preşedinţie într-o dezbatere. Să-i fi auzit pe vorbăreţul Ponta şi pe tăcutul Johannis, cum se ascultă unul pe celălalt, sau să le fi văzut pe doamnele Udrea şi Macovei împreună, ca să ne dăm seama care-i mai bună şi care-i mai competentă… Nimic, toată campania s-a desfăşurat anul acesta pe bază de zâmbete tâmpe din afişe, plus două-trei interviuri aranjate, fiecare numai la televiziunea prietenă.

S-au străduit cei de la Institutul de Politici Publice să-i aducă măcar pe principalii candidaţi la o masă. Ponta a zis pas. Apoi, ca să nu spună nimeni că fuge de contracandidaţi a zis dom’le vin, dar numai dacă vin toţi 14 candidaţi.

Bineînţeles că un iepure de fugă, precum Tăriceanu, un Diaconescu, un Kelemen sau un Vadim, n-au nicio treabă reală cu această cursă prezidenţială. Şi, bineînţeles că Ponta ştia asta atunci când a pus condiţia participării tuturor celor 14, ca să renunţe şi el la pop-corn şi să se mişte din faţa televizorului. Aşa că nu s-a mai făcut nicio dezbatere.

Ceea ce nu înţeleg, este de ce nimeni n-a mers totuşi mai departe, organizând o întâlnire chiar şi fără Ponta. N-aţi fi vrut să îi vedeţi împreună, într-o dezbatere în contradictoriu, măcar pe Johannis, Udrea şi Macovei? Sau, cel puţin, pe Johannis şi Macovei? De ce nu s-a mai făcut nici măcar aşa ceva? De ce au intrat toţi candidaţii în capcana lui Ponta, care s-a autodeclarat atât de câştigătorul primului tur, încât nici n-a mai catadicsit să încerce să demonstreze cuiva că ar şi merita peste 40% din voturi cât îi dau sondajele de opinie.

Haideţi să vă spun ceva despre sondajele astea. Nu comentăm ale cui sunt dar … sondajele se fac, acum, prin telefon. Numerele de telefon le alege un calculator, DAR – dacă vrei să ai o bună acoperire a tuturor regiunilor ţării, trebuie să le faci pe telefoanele fixe. Din păcate, mai puţin de 10% din populaţia ţării mai este abonată la telefonia fixă diferenţiată cu un cod diferit, în funcţie de judeţ.

Până şi părinţii mei pensionari au renunţat la telefonul fix, aşa că vă întreb… câţi oameni ştiţi, fiecare dintre dumneavoastră, utilizatori de telefonie fixă? Şi cum arată ei? Sunt tineri, bătrâni? Bogaţi? Săraci? Orăşeni? Săteni? Deci, cât de relevant este sondajul? Să presupunem că în metoda asta s-au introdus şi telefoanele mobile… Acum toată lumea are mobil … Atâta doar că acolo nu ştii pe unde este respondentul… deci, nici măcar nu poţi spune cu siguranţă că, din 1000 de intervievaţi, nu erau jumătate din Teleorman

Aşa că singura utilitate a sondajelor a rămas aceea de a fi difuzate la televizor, de a manipula opinia publică, de a te convinge pe tine, cititorule, că n-are rost să vii la vot, fie pentru că favoritul tău va câştiga şi fără tine, fie pentru că favoritul tău nu are, oricum, nicio şansă şi, deci, de ce te-ai mai deranja?

Iar eu sunt de acord cu tine… E decizia ta, până la urmă, ce faci. Nu te obligă nimeni, nici să dai un vot idealist, doar ca să simţi că ţi-ai spus şi tu opţiunea (indiferent că a contat sau nu), la fel cum nu te obligă nimeni nici să nu stai în faţa televizorului cu o pungă de pop-corn, făcându-ţi iluzia că, astfel, te-ai ajuns şi trăieşti ca un american.

În fond, diferenţa dintre tine şi un american adevărat (care chiar merge la vot) este fix aceeaşi ca cea dintre pop-corn şi mămăligă – unul a explodat, pe celălalt l-au fiert până s-a muiat.

sursa: Biziday.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Ceva tot alegi: ori eşti pop-corn, ori mămăligă…

  1. man diesel

    ori te intereseaza politica, si mergi la vot (motive ar fi), ori nu te intereseaza deloc sondajele.
    cei cu atitudinea “las’ ca merge s’asa, lasa fraierii sa se duca, nu te obosi tu” sau “ce-mi iese din asta” iar nu-i influenteaza sondajele. ar interesa mai mult pe politicieni sa stie in ce zone sa aduca dezbaterea (numai ca alea trebuie sa si le faca singuri)

    Reply
  2. Sorin Aradean

    Moise, pop-corn-ul incalzit peste masura intr-adevar explodeaza, dar in privinta mamaligii n-ai dreptate, orice om care a pregatit vreodata o mamaliga stie ca mamaliga fiarta indelungat se intareste. Se intareste, Moise, deci se intareste,nu se inmoaie… Ma gindesc c-am reusit sa pastrez stacheta de subtilitate pe care ne-ai propus-o…

    Reply
  3. nu ma duc la vot

    nu voi vota pentru ca:
    – nu cred ca noi vom trai mai bine sau ca macar o sa fim mai toleranti unii cu altii.
    – a te duce la vot pentru ca sa nu voteze altcineva in locul tau sau ca sa nu-ti fure votul este un non-sens. de furat, pot sa fure chiar daca ai votat iar o tara in care votezi de frica.., indiferent care este motivul fricii, nu este o tara democrata.
    – n-o sa ma plang de rezultatul alegerilor. asa cum milioane de romani se plang dar nu fac nimic ca sa schimbe ceva. eu n-o sa fac nimic dar nici n-o sa ma plang.
    – votez degeaba. “am pierdut alegerile pentru ca ai lor au furat mai mult decat ai nostrii” este atat de celebra si inca actuala, incat votul meu nu conteaza.
    – politicienii din tara asta nu merita sa fie bagati in seama de catre acest popor. sunt o mizerie… si pur si simplu, nu merita!

    Reply
    • man diesel

      politicienii asta si vor, sa iasa cat mai putini la vot, sa nu fie bagati in seama si sa-si vada in liniste de interesele lor, din cand in cand isi amintesc ca vin alegerile, si mai fac una si alta incat sa fie alesi.
      pina si in burkina-fasso lumea se duce la vot, si se mai schimba si pe acolo una, alta. de fapt cu ei trebuie sa ne comparam intai, nu cu americanii.
      si orice vot conteaza (remember Geoana si dragostea lui), nici un om normal la cap, oricat de nihilist este, nu vrea sa fie furat

      Reply
  4. Geta

    Referitor la sondaje as adauga faptul ca acestea au fost fafcute de operatori de sondaje (cum sunt si eu de exemplu, care habar nu am de politica, vad doar ca ce se intampla nu e bine), in orasele tarii, fiecare oras a avut un numar de chestionare, eu personal am avut 12, acestea erau impartite pe categorii de varsta si sex, respondentii si-au lasat un numar de telefon, la care, superiori ai nostri, au sunat sa verifice daca intradevar acel sondaj a fost realizat cu persoana respectiva! cam asa suna treaba… asta nu exclude nici varianta cu sondajele prin telefon! oricum, ce scrieti si faceti e de admirat! tot asa!

    Reply
  5. Ioan Petrescu

    Perfect de acord cu domnul “nu ma duc la vot”!Intr-adevar politicienii sant o specie umanoida care nu trebuie bagati inseama deloc;sanctiunea suprema ar fi SA NU MERGEM LA VOT DELOC! Avem acest drept constitutional si cred ca ar fi o palma atat pentru ei ( care de fapt sant NOI,cat si pentru cei care fac campanie pro sau contra! Din multitudinea mesajelor si postarilor nu numai de aici rezulta faptul ca ,desi avem incomparabil mai mult acces la informatii santem practic mai “dezinformati” si oricum mai manipulati deci pe multi dintre noi acesta”democratie nu ne-a ajutat si nu ne-a facut sa gandim cu propriul cap.Nu-i mai putin adevarat ca si in occident lucrurile stau la fel.Pe de alta parte este o iluzie ca votul raprezinta vointa noastra,el reprezinta intotdeauna vointa unor grupuri de interese(chiar daca acest lucru ne este greu sa-l acceptam ) sustinute de servicii (in orice tara e asa) si e bine asa sa fie.Oricum oamenii mai bine informati decat noi pot lua decizii mai corecte,totul este sa fie bine intentionati,dar asta nu mai depinde de noi(de altfel influenta serviciilor o putem vedea evident acum ,in aceasta campanie).Iluzia ca un singur om sau un grup poate schimba realmente “poporul” este falsa;aici se aplica teza ca ” democratia este increderea nefondata in intelepciunea colectiva a prostiei individuale” ! In rest numai de bine!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *