Cristian Ghingheș

Cetățenii cer autorităților un parc public de minim 10 hectare în Prelungirea Ghencea

În plin scandal din cauza poluării aerului, cetățenii din Prelungirea Ghencea adresează o scrisoare deschisă primarului Gabriela Firea și primarului Sectorului 6 Gabriel Mutu, cerându-le acestora să-și respecte promisiunile electorale din 2016 și să facă un parc public în zonă, pe un teren aflat în proprietatea statului. Conform Inițiativei Prelungirea Ghencea, statul are 72 de hectare în zonă.

Stimata doamnă Firea, stimate domnule Mutu,

Ne adresăm dvs. având în vedere atribuțiile legale pe care le aveți în privința asigurării unui mediu înconjurător sănătos și curat pentru cetățenii capitalei dar și promisiunile dvs. din campania electorală din 2016.

În timp ce în București poluarea atinge cote alarmante, Primăria Municipiului București declară că are un plan de măsuri pentru diminuarea acesteia dar constatăm că aceeași Primărie ignoră cu desăvârșire de 5 ani de zile solicitările locuitorilor din Prelungirea Ghencea privind amenajarea unui Parc pe terenul fostelor Sere Militari, teren aflat în proprietatea privată a statului și în administrarea Agenției Domeniilor Statului din Ministerul Agriculturii.

Planul Integrat de Calitate a Aerului propus de Primărie și votat în Consiliul General al Municipiului București prevede realizarea de noi parcuri și alte spații verzi, de ce nu respectați acest Plan?

Zona menționată este poluată de nenumăratele șantiere de construcții – ansambluri rezidențiale private, blocuri construite de Primăria capitalei, lărgirea străzii și Pasajul Domnești aflate în derulare – dar și de traficul auto intens precum și de vecinătatea CET Vest, toate acestea însemnând poluare cu praf, noroi, zgomot, gaze de eșapament.

Mai mult decât atât, în zona tranzitată de Prelungirea Ghencea, administrațiile locale au acordat nenumărate autorizații de construcție pentru clădiri înalte, fără nicio preocupare privind realizarea spatiilor verzi obligatorii, astfel încât în prezent nu mai există alte terenuri libere în zona în afară de terenul fostelor Sere. Cel mai apropiat parc, Parcul Brâncuși, se află la 30 de minute de mers pe jos și are o suprafață de doar 1 hectar.

Vă reamintim că în zonă există un teren de 72 de hectare ce aparține Agenției Domeniului Statului, iar conform Planului Urbanistic Zonal al Sectorului 6 aflat în dezbatere publică, o suprafață de cel puțin 4 hectare din acesta ar trebui amenajat că spațiu verde. Solicităm creșterea acestei suprafețe la minim 10 ha cu destinația de spatiu verde, suprafață aproximativ egala cu suprafața Parcului Drumul Taberei.

Încă de acum 5 ani, Asociația Intiativa Prelungirea Ghencea, care propune îmbunătățirea calității vieții pentru locuitorii din zona adiacentă Prelungirii Ghencea, zonă cu o populație de peste 20.000 de oameni, a întreprins nenumărate demersuri (proteste, petiții, interpelări, audiențe, etc.) atât pe lângă Primăria Sectorului 6 și Agenția Domeniilor Statului, dar mai ales pe lângă Primăria Municipiului București, pentru realizarea unui Parc Public în zona. Însă lipsa de voință politica și dezinteresul autorităților locale au făcut că în 2020 situația să fie neschimbată.

În primăvara anului trecut, speranțele locuitorilor zonei s-au legat de un proiect de Hotărâre de Consiliu Local  al Sectorului 6 pentru realizarea acestui parc, proiect depus de un consilier local din opoziție, proiect care însă a fost respins pe motivul că este ,,prematur”, terenul cu pricina este destinat restituirii în natură a proprietăților private. Dacă bani pentru restituiri se pot găsi, alte terenuri libere nu mai pot fi obținute decât cu niste costuri exorbitante, mult peste valoarea oricăror potențiale despăgubiri.

Astfel, Primăria a ignorat nenumăratele proteste făcute în zona care au avut ca revendicare și înființarea acestui parc, a ignorat petiția colectiva semnată în 2015 de peste 500 de persoane, a ignorat petiția colectiva semnată online în 2019 de peste 2500 de persoane și refuză și în prezent să ofere locuitorilor zonei dreptul la aer curat.

În disperare de cauză, locuitorii unui cartier învecinat din orașul Bragadiru, adiacent cu Prelungirea Ghencea, au ales să iasă în stradă, de aceasta dată nu pentru a protesta, ci pentru strânge semnături în vederea inițierii unei Hotărâri de Consiliu Local din partea cetățenilor, cu scopul de a achiziționa un alt teren, pentru a-l transforma în Parc. Cu atât mai mult, acolo unde statul deține deja teren, parcul este și mai ușor de făcut.

Stimată doamnă Firea, stimate domnule Mutu, stimate domnule Oros,

Locuitorii zonei Prelungirea Ghencea își doresc să poată respira aer curat și să se poată plimba alături de familiile lor într-un spațiu amenajat corespunzător, asfel încât solicităm Primăriei capitalei și Primăriei Sectorului 6 să prevadă în PUZ-ul sectorului 6 o suprafață de minim 10 ha cu regim de spațiu verde pe terenul fostelor Sere Militari din Prel. Ghencea nr. 238.

De asemenea, solicităm Primăriei Municipiului București, Primăriei Sectorului 6 și Ministerului Agriculturii să urgenteze transferarea terenului în cauză de la Agenția Domeniilor Statului la Primăria Municipiului București în vederea realizării unui Parc Public și includerea în bugetul pe anul în curs a fondurilor necesare acestei investiții.

Stimată doamnă primar Firea, stimate domnule primar Mutu, vă reamintim că în vara anului 2016 ați candidat promițând cetățenilor din Prelungirea Ghencea acest parc!

Speram că vă veți onora promisiunile electorale, mai ales în 2020.

Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Cetățenii cer autorităților un parc public de minim 10 hectare în Prelungirea Ghencea

 1. Centura Gri

  Eu sunt de acord, numai sa aiba o intrare si pe Timisoara si sa existe piste de biciclist pana acolo si chiar pana in A1!
  Nu stiu cum s-or descurca bunicii cu nepoteii de mana, ca sa mearga pana acolo, in jur de o ora dus i o ora intors, insa pp ca primaria le va pune la dispozitie mijloace de tranSport adecvate.
  (acolo-i mai mult Drumu taberei decat Militari – unde nici nu sunt PARCURI = in afara de parcul Politehnicii nu exista niciun parc adevarat prin Militari, pentru cei care NU stiti, iar traficul e infernal si probabil va creste in continuare)

  Reply
 2. marius

  se pune de un nou tun imobiliar prin compensare?! lol… vrem si noi numele proprietarului terenului si cite zeci de milioane trebuie sa culeaga din bugetul primariei…

  nu mai bine faceti o petitie de stopare a constructiilor de blocuri mega-ghetou din drumul taberei si militari mai bine?!!!!! ca am ajuns aproape cinci milioane de suflete in bucuresti si ne sufocam la propriu….

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *