Adrian Popescu

Cetateanul italian Giuseppe Moriello, trimis in judecata pentru fraude cu fonduri europene

Cetateanul italian Giuseppe Moriello, administrator al unei firme din Focsani, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru fraude cu fonduri europene, dupa ce s-a folosit de documente false pentru a obtine peste 900.000 de euro din fondurile SAPARD.

Potrivit DNA, Giuseppe Moriello, asociat si administrator al SC MTR Enoprod SRL Focsani, va fi judecat pentru folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave.

Pe 2 septembrie 2003, intre Agentia SAPARD – Bucuresti, in calitate de Autoritate Contractanta si firma italianului, specializata in fabricarea vinurilor, in calitate de Beneficiar, s-a incheiat un contract pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil in conditiile programului SAPARD, obiectul contractului fiind punerea in practica a proiectului intitulat „Infiintarea unui combinat de vinificatie in comuna Campineanca, Jud. Vrancea”.

In contextul derularii acestui proiect, Giuseppe Moriello a prezentat Autoritatii Contractante mai multe documente inexacte cu consecinta obtinerii pe nedrept a sumei de 995.096,640 Euro reprezentand fonduri SAPARD alocate acestui proiect. In concret, cetateanul italian a prezentat un certificat emis de Primaria Focsani in care era consemnat in mod nereal ca societatea beneficiara nu are datorii la bugetul de stat.

De asemenea, pentru justificarea cheltuielilor efectuate in cadrul proiectului, acesta a mai prezentat si rapoarte de adjudecare a unor licitatii fictive, incheiate cu incalcarea prevederilor referitoare la conflictul de interese, pentru constructia halei, achizitionarea liniei de vinificatie sau servicii de consultanta si alte documente cu continut nereal (devize financiare).
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit s-a constituit parte civila cu suma de 3.369.454, 97 de lei (la care se adauga dobanzi si penalitati calculate conform prevederilor legale in vigoare), reprezentand contravaloarea integrala a finantarii nerambursabile decontate beneficiarului.

In vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor imobile (combinatul de vinificatie si mai multe terenuri) apartinand lui Giuseppe Moriello si firmei sale SC MTR Enoprod SRL.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *