Greenpeace

Cerem europarlamentarilor români să voteze joi pentru reducerea drastică a emisiilor de carbon

Greenpeace face un apel către europarlamentarii români, pentru ca aceștia să nu abandoneze interesele tuturor cetățenilor europeni din cauza campaniilor electorale din România. În funcție de alegerile pe care le vor face instituțiile europene în toamna aceasta, se va trasa fie un viitor sumbru, cu fenomene meteo extreme, fie un viitor unde sănătatea, prosperitatea oamenilor și a naturii sunt pe primul loc.

În 10 septembrie, membrii Comitetului de Mediu din cadrul Parlamentului European (comisia ENVI) se reunesc pentru a finaliza propunerea pentru Legea Europeană a Climei, care ar trebui să alinieze Europa cu obiectivele Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Din această comisie fac parte și europarlamentarii Traian Băsescu, Tudor Ciuhodaru, Dan Motreanu și Nicolae Ștefănuță.

Greenpeace le-a cerut europarlamentarilor români să voteze pentru reducerea cu 65% a emisiilor până în 2030 și să anunțe cetățenii care este poziția lor în negocierile pe Legea Climei.

„65% este ținta validată de oamenii de știință, care ne ține pe traiectoria angajamentelor asumate prin semnarea Acordului climatic de la Paris, semnat și ratificat de România în anul 2016, un acord pe care politicienii români trebuie să și-l asume.” spune Marian Mândru, coordonator de campanii Greenpeace România.

A răspuns doar Nicolae Ștefănuță: „Voi vota un procent ambițios de reducere a emisiilor, procent care se discută chiar acum intens între grupurile politice europene. Schimbările climatice nu sunt doar lupta generației noastre, ci și a tuturor generațiilor ce vin din urmă și așteaptă de la noi o politică ce se orientează spre viitor.”

Greenpeace constată că majoritatea politicienilor români nu iau în serios amenințările climatice și nu sunt pregătiți pentru a accesa resursele europene abundente pentru tranziția justă la energii curate, economie circulară și, în general, pentru diminuarea efectelor schimbărilor climatice. Aceeași situație o întâlnim și la nivelul Ministerului Mediului, unde Direcția Schimbări Climatice și Dezvoltare Durabilă încă nu a început să lucreze la Strategia pe termen lung privind reducerea emisiilor de carbon, strategia cerută de Comisia Europeană și care trebuie finalizată până la finalul anului.

„Seceta persistentă, inundațiile, fenomenele meteo extreme, din ce în ce mai frecvente și în țara noastră, degradarea rapidă a ecosistemelor semnalează lipsa de acțiune a autorităților împotriva schimbărilor climatice. Emisiile de gaze cu efecte de seră din toate sectoarele economiei trebuie să se reducă accelerat și să ajungă la zero în deceniile imediat următoare. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie, în primul rând, de un efort politic real. România, membră a Uniunii Europene, trebuie să  susțină acest efort și să contribuie, prin propriile acțiuni la nivel național, la atingerea neutralității climatice în 2050. Reiterăm, deci, cererea către Traian Băsescu, Tudor Ciuhodaru, Dan Motreanu și Nicolae Ștefănuță să voteze pentru reducerea cu 65% a emisiilor.” a completat Marian Mândru.

Propunerea Comisiei ENVI din 10 septembrie va fi votată în plenul Parlamentului European în luna octombrie.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Cerem europarlamentarilor români să voteze joi pentru reducerea drastică a emisiilor de carbon

 1. G

  Ce ironie: să-l rogi pe unu pe care-l cheamă Băsescu să voteze pentru reducerea emisiilor! Mă refer aici la incapacitatea lui de a ține seama de interesele poporului (vezi rățoiala către Putin), ale partidului lui (praf s-a ales de PD!) și-n general ale oricărui grup din care face parte la un moment dat. Băsescu e aleator.
  Probabil că la ieșirea din iarnă schimbările climatice vor fi o poveste fără importanță – în general, pentru organisme supraviețuirea e pe primul loc. Și nici acum nu pare că schimbările climatice sunt cea mai stringentă problemă.

  Greenpeace să facă bine și să răspundă public unor detractori de atenție și miștocari ai schimbărilor climatice. Vă dau eu unul care ia în bărdacă cu orice ocazie pe „frakturiști”, „ecologiștii apocaliptici” etc.: https://www.contributors.ro/credo/
  Cu jumătate din populație care-ar trebui să plătească pe măști sanitare cam cât bugetul pentru mâncare, cam greu cu schimbările climatice! Cu indivizi care nici măcar n-au parcurs o formare școlară în care să se regăsească ABC-ul ecologiei și mediului, ce vreți să realizați?

  Reply
 2. Dumitru

  Greenpeace sa se duca in Germania si sa ceara acolo reducerea cu 65%. Germania emite de doua ori mai mult CO2 per capita (8.84 metric tons per capita, cf. https://data.worldbank.org/indicator/EN.ATM.CO2E.PC?locations=DE) decat Romania (3.5, cf. https://data.worldbank.org/indicator/EN.ATM.CO2E.PC?locations=RO). Poate vorbim si de Olanda (10.02). Iar Romania emite chiar mai putin decat Franta, cu toate ca Franta (4.53, datorita nuclearului) emite putin la scara europeana. In plus, la scara europeana Greenpeace ar putea sa se ocupe si de Austria (7.03), Ungaria (4.64).

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *