Romania Curată

CEDO: 17 români care au făcut plângere împotriva statului în dosarul Revoluției vor primi câte 15.000 de euro

CEDO a hotărât marți ca statul roman să achite câte 15.000 de euro celor 17 români care au făcut plângere în dosarul Revoluției. Reclamanții care locuiesc în Măgurele, București și Reșița s-au plâns curții de la Strasboug de lipsa unor anchete eficiente în cazul reprimării violente a protestelor anti-guvernamentale care au avut loc în 1989 la București și Reșița, proteste în cadrul cărora rudele lor au fost ucise.

”Faptele reclamate în cauză sunt similare cu cele din speța-precedent Asociația  „21 Decembrie 1989”, Maries, Vlase și alții c. România,  fac parte din același context istoric și se referă la aceeași procedură penală internă – dosarul 97/P/1990 devenit 11/P/2014 – dosarul Revoluției pe care procurorii militari l-au închis recent prin rușinoasa ordonanță de clasare, neinfirmată până în prezent”, spune unul din avocații Asociației ”21 Decembrie”, Antonie Popescu.

Acesta reamintește faptul că în anul 1990, procurorii militari București și alte câteva orașe din România au deschis investigații fata de utilizarea forței și privarea ilegală de libertate a participantilor la evenimentele de la sfârșitul lunii decembrie 1989. Un document elaborat în 2008 de către Sectia Parchetelor militare a Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casație și justiție, confirma ca mai mult de 1 200 de persoane au fost ucise în aceste operațiuni, mai mult de 5000 de au fost rănite și alte cateva mii au fost supuse la abuzuri si privarea ilegala de libertate .

Prin două decizii din 2010 și 2011, procurorul militar al cauzei s-a desesizat în favoarea altor procurori ai Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica de la Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casație și Justiție. În 2014, în urma intrării în vigoare a Noului Cod de procedură penală, cauza a fost repartizată din nou procurorului militar.

Reclamanții s-au plâns că ancheta penală a fost deschisă de către autoritățile din 1990 a fost ineficienta. Aceștia susțin că România nu a reușit să-si indeplineasca obligațile  prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Omulula la articolul 2 (dreptul la viață) sub latura sa procedurala. De asemenea, reclama violarea articolului 6 § 1 in ceea ce priveste dreptul la un proces echitabil si desfasurat într-un termen rezonabil și a articolului 13 intrucat nu au putut exercita dreptul la un recurs efectiv în ceea ce privește plângerile lor.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *