Romania Curată

Ce vor organizatorii protestelor din diaspora pentru pădurile României. Lista de revendicări

Organizatori ai  protestelor din data de 9 mai – Diaspora

România se află într-un moment de răscruce în privința drumului pe care îl va alege. Jaful din pădurile noastre trebuie să înceteze. Factorii de răspundere care nu și-au făcut datoria până acum trebuie să răspundă pentru masacrul asupra pădurilor, Parcurilor Naționale, rezervațiilor.

Românii activi din diaspora, organizatori ai protestelor din data de 9 mai, atragem atenția  factorilor de decizie politică din țara noastră asupra faptului că nu mai suntem dispuși să tolerăm continuarea jafului din pădurile României, păduri care adăpostesc ultimele fărâme de natură sălbatică și de pădure virgină la nivelul întregii Europe (250.000 ha din totalul de 322.000 de păduri virgine se află în România – păduri care adăpostesc unele dintre cele mai mari mamifere din toate statele europene la un loc, cu excepția Rusiei, potrivit EIA și Greenpeace).

Pană acum, mesajele trimise politicienilor au fost ignorate: apelurile micilor întreprinzători care au rămas fără materie primă din cauza cvasi-monopolului firmelor austriece Egger, Kronospan și Schweighofer Holzindustrie și au fost nevoiți să-și închidă porțile (zeci de mii de locuri de muncă pierdute în sectorul prelucrării lemnului, în ultimii 10 ani, conform estimărilor), apelurile celor rămași fără case, după ce acestea au fost luate de viiturile cauzate de defrișările masive, apelurile biologilor, care  au atras atenția asupra pierderilor  incomensurabile pentru fauna și flora locale, unice în Europa.

Considerăm că situația în care s-a ajuns este de o gravitate fără precedent, că țara noastra este supusă unui ECOCID. A venit momentul ca vocea societății civile să fie, în sfârșit, ascultată. Dacă politicienii au uitat care le este mandatul cu care AU FOST ALEȘI SĂ NE REPREZINTE, românii din diaspora nu uită nicio secundă și sunt mai hotărâți decât oricând să respecte art. 55 , alin. 1 din Constituția României: Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România.

Prin urmare, cerem :

 1. Instituirea unui moratoriu, pe toate tăierile, legale sau nelegale, până la evaluarea situației pădurilor – stoparea ecocidului actual (excepție făcând strict lemnul pentru uzul gospodăresc, necesarul pentru atelierele și fabricile de mobilă și pentru piața construcțiilor din România). Introducerea în legislație a noțiunii de crimă împotriva mediului (Ecocid).
 2. Interzicerea definitivă a tăierilor de pădure în Parcurile Naționale, Parcurile Naturale, rezervaţii şi arii protejate.
 3. Interzicerea exportului de masă lemnoasă (bușteni și cherestea), pe o perioada nedeterminată, așa cum se întâmplă deja în alte țări din UE care își protejează aurul verde (vezi Bulgaria).
 4. Includerea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a tuturor pădurilor virgine din România
 5. Demararea imediată a unui program de reîmpădurire a suprafețelor afectate de tăierile abuzive și ilegale din ultimii 25 de ani
 6. Verificarea în regim de urgență a legalității retrocedarilor efectuate până acum.

Ne exprimăm speranța că factorii decizionali vor asculta vocile celor mulți și că vor lua deciziile pe care le așteptăm, pentru ca, atunci când ne vom întoarce în țară să le putem arăta copiiilor noștri pădurile cu care ne mândrim și nu o suprafață stearpă, deșertică, precum cea din sudul Olteniei, apărută din cauza despăduririlor. Salutam decizia Guvenului de a elabora o procedură de urgență prin care exporturile de orice fel de masă lemnoasă să fie interzise pe o perioadă limitată și sperăm ca măsuri similare să fie adoptate  în regim de urgență.

Adaugăm ca romanii din diaspora nu acceptă să fie masă de manevră și ca acțiunile întreprinse de ei să servească drept paravan pentru apărarea unor interese private.

Semnează: Agora for Life – Belgia, Rosia Montana Paris – Franta, Dacia Libera – Franta, Diaspora Franta solidara cu Romania. (Romani Indignati) – Franta, Intresseföreningen för Rumäner i Sverige – Suedia, Initiativa Solidaritate pentru Romania – Suedia, Munchen rettet Rosia Montana  – Germania, Jurnal de Nord – Ziarul romanilor din Norvegia, Diaspora Romaneasca Unita – Italia, Romanii din Italia – impotriva exploatarii gazelor de sist  – Italia, New Environmentalist  – Marea Britanie, Salvați Roșia Montană Dublin  –  Irlanda, Romanian Community of Ireland – Irlanda, Grupul de manifestanti de la Madrid  – Spania, Rosia Montana Madrid Spania, Environmental & Social Change – Marea Britanie, Save Rosia Montana UK – Marea Britanie, Agent Green – România.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Ce vor organizatorii protestelor din diaspora pentru pădurile României. Lista de revendicări

 1. Mariana

  Foarte bune si precise CERINTELE societatii civile.
  Fac precizarea ca nu ar trebui sa fie numite „revendicari”, ci : , DECIZII ale societatii civile
  Noi hotarim, nu scarnaviile din conducerea tarii care si-au croit drum acolo doar ca sa ajunga la ciolan si sa se imbogateasca din zestrea tarii noastre.
  Noi am DECIS !!!!!!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *